Web Toolbar by Wibiya Κόκαλα δερμάτινα και αυτιά γουρουνιού ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κόκαλα δερμάτινα και αυτιά γουρουνιού


rawhideΕνώ δεν είναι απαραίτητο ότι είναι όλα τοξικά, τα είδη αυτής της ομάδας απαρτίζονται από αντικείμενα που μπορούν να θέσουν κίνδυνο πνιγμού, ρίσκο φραξίματος του εντέρου ή σωματικό τραυματισμό και το 2006, ο αριθμός κλήσεων σωματικού κινδύνου ανήλθε στο συγκλονιστικό ποσοστό των 460 μεταξύ 3800, λέει η Αμερικανική Κοινότητα για την Εμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ζώων(ASPCA).

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει πόσο πολύ μασουλάνε τα κουτάβια και οι ενήλικοι σκύλοι. Μασουλάνε παντόφλες, χαλιά, έπιπλα, τοίχους κ.τ.λ. Για να προληφθεί η ολοκληρωτική καταστροφή των σπιτιών τους, τρέχουν και αγοράζουν πολλά μασουλητήρια παιχνίδια για τα σκυλιά τους. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που αγοράζουν είναι τα δερμάτινα κόκαλα.

Δερμάτινα κόκαλα: Αυτά τα δημοφιλή κεράσματα σκύλων προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά κοντά στις περιόδους διακοπών, από ιδιοκτήτες με καλές προθέσεις, οι οποίοι ελπίζουν ότι δίνουν στα σκυλιά τους κάτι ξεχωριστό. Αυτά τα παιχνίδια είναι τα αγαπημένα πολλών σκύλων και είναι δημοφιλή από τους ιδιοκτήτες, επειδή κρατούν τα κατοικίδιά τους απασχολημένα και έτσι, υποτίθεται ότι δεν κάνουν ζημιές κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων των διακοπών.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ρίσκα σχετιζόμενα με αυτές τις λιχουδιές. Όλα αυτά τα είδη υποτίθεται ότι είναι φτιαγμένα από εύπεπτα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, χωνεύονται αρκετά αργά και, αν καταναλωθούν γρήγορα, μπορούν να προκαλέσουν είτε εμετό είτε διάρροια λόγω των πολλών άπεπτων κομματιών που παραμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αν οι λιχουδιές καταποθούν ολόκληρες ή σε μεγάλα κομμάτια, υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι. Τα δερμάτινα κόκαλα μπορούν να σφηνώσουν στο λαιμό και να προκαλέσουν πνιγμό ή αν καταποθεί ένα μεγάλο κομμάτι τους μπορεί να γδάρει και να ερεθίσει το λαιμό και τον οισοφάγο καθώς κατεβαίνει.
Από τη στιγμή που φτάνει στο στομάχι ή στην εντερική οδό, ένα μεγάλο κομμάτι ακατέργαστου δέρματος μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικό φράξιμο. Ένας πρόσθετος κίνδυνος, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός πρακτικά, είναι ότι σε μερικές χώρες, στην παρασκευή δερμάτινων κόκαλων χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό μία ουσία, η οποία βασίζεται στο αρσενικό.
Επίσης, έχει υπάρξει γενικός συναγερμός από το FDA σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης Σαλμονέλας, σχετιζόμενος με προϊόντα μασουλήματος φτιαγμένα από υλικά που προέρχονται από χοιρινό ή μοσχάρι.

greeniesΚρυμμένοι κίνδυνοι: Ο Δρ. John Wedeking, κτηνίατρος από την Iowa, φέρνει στη μνήμη του όσα ειπώθηκαν στις ειδήσεις σχετικά με τα δερμάτινα κόκαλα. «Αναφορές για μόλυνση από αρσενικό ανέκυψαν κάποτε στις εφημερίδες», λέει, αλλά προσθέτει ότι δεν αφορούσαν την Αμερική. Από τη στιγμή που τα δερμάτινα κόκαλα δεν ελέγχονται με κανέναν τρόπο, θα μπορούσε να ξανασυμβεί.
«Δοκιμές σε εισαγόμενα προϊόντα για κατοικίδια φτιαγμένα από δέρμα, οι οποίες έγιναν από τις αρχές υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψαν ότι πολλά μετέφεραν το μικρόβιο Σαλμονέλα, μία κοινή αιτία γαστρεντερικών μολύνσεων των ανθρώπων». «Ανακάλυψαν ότι 1 στις 3 παρτίδες που εισήχθησαν από την Ταϊλάνδη και 1 στις 8 από την Κίνα, περιείχαν σαλμονέλες, οι οποίες είχαν επιβιώσει από την επεξεργασία και την παρασκευή».

Greenies: Η εταιρεία, η οποία φτιάχνει τα Greenies ισχυρίζεται ότι αυτά είναι κατά 85% εύπεπτα. Μερικά σκυλιά πέθαναν σαν άμεσο αποτέλεσμα της κατανάλωσης Greenies. Η εταιρεία λέει ότι ο αριθμός παραπόνων που έλαβε είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό λιχουδιών που πουλάει και το CNN μίλησε με διάφορους κτηνιάτρους, οι οποίοι σύστηναν τα Greenies. «Αν είναι δικός σας ο σκύλος, οποίος υποφέρει από τις συνέπειες ενός άπεπτου Greenie, ο αριθμός παραπόνων που λαμβάνει η εταιρεία Greenies είναι άσχετος.»

nylabone-mbtramaNylabones: Τα nylabones μπορούν να γίνουν κολλώδη και να σφηνώσουν στο πίσω μέρος του λαιμού προκαλώντας φράξιμο. Τα διάφανα δεν μπορούν να εντοπιστούν μέσω ακτινογραφίας, άρα ο κτηνίατρος δεν μπορεί να ξέρει ότι υπάρχει μπλοκάρισμα, χωρίς να κάνει διερεύνηση. Επίσης, μπορεί να είναι σκληρά για τα δόντια, οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει τη γενική κατάσταση στόματος του σκύλου σας πριν του δώσετε κάτι τόσο δύσκαμπτο για να μασήσει.



Αυτιά γουρουνιού:
Τα αυτιά γουρουνιού μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα αν παραφαγωθούν, παρόμοια με αυτή από τα δερμάτινα κόκαλα, αν και οι φράξεις είναι λιγότερο συχνές επειδή τα αυτιά γουρουνιού συνήθως δεν είναι διαμορφωμένα σε στερεά χοντρά κομμάτια. Περισσότερες έρευνες της
Intervet αποκάλυψαν αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τα αυτιά γουρουνιού: Ένα μέλος του ομίλου Coton de Tulearre(φυλή) έχασε το 3μιση μηνών κουταβάκι της λόγω μαζικής μόλυνσης στο έντερο από βακτηρίδια. Τα βακτήρια που βρέθηκαν στην αυτοψία ήταν E.coli. Ο κτηνίατρός της και η ιδιοκτήτρια υποπτεύονται ότι τα βακτήρια που ανεπίγνωστα εισήχθησαν από τα αυτιά γουρουνιού, ήταν η αιτία θανάτου. Ενώ εναλλακτικές εξηγήσεις είναι πιθανές, τα αυτιά γουρουνιού δεν είναι παντελώς ασφαλή, ειδικά για κουτάβια. Ένας άλλος κτηνίατρος τόνισε την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια και στα μασουλητήρια από αυτιά γουρουνιού. Όλα τα προϊόντα μασουλήματος είναι εν δυνάμει αιτίες τραυματισμού αλλά τα αυτιά γουρουνιών, οι πιο διακαώς χρησιμοποιούμενες λιχουδιές, μπορούν δυνητικά να συστήσουν βακτήρια.

sushibullystickΜία συμβουλευτική αναφορά του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων(FDA), η οποία δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων υπηρεσιών των Η.Π. την 1η Οκτωβρίου 1999, δήλωσε ότι υπάρχει «ένας δημόσιος συναγερμός σχετικός με την υγεία, σε επίπεδο εθνικό, ο οποίος προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με έναν αριθμό περιπτώσεων στον Καναδά, από ανθρώπινες ασθένειες προφανώς σχετιζόμενες με την επαφή με προϊόντα μασουλήματος σκύλων φτιαγμένα από υλικά προερχόμενα από μοσχάρι ή χοιρινό. (π.χ. αυτιά γουρουνιού, καπνιστά κόκαλα, λιχουδιές από μοσχάρι κ.λπ.)… Ο FDA παροτρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.. να τα μεταχειρίζονται με προσοχή. Όποιος έρχεται σε επαφή με αυτές τις λιχουδιές πρέπει να πλένει τα χέρια του με ζεστό νερό και σαπούνι. Οι αρχικές αναφορές ασθενειών ήρθαν από τον Καναδά και περιλάμβαναν καναδέζικα προϊόντα, αλλά μεταγενέστερη εξέταση παρόμοιων προϊόντων που παράγονται στις Η.Π. δείχνουν ότι όλα τα μασουλητήρια προϊόντα για κατοικίδια αυτού του είδους μπορούν να θέτουν κινδύνους…»

Bully sticks: Γνωστά επίσης και σαν Bullys ή μπαστούνια βοδινού, είναι μια σκυλολιχουδιά φτιαγμένη από αποξηραμένο πέος ταύρου. Αφού είναι όλο από βοδινό, αυτά είναι 100% εύπεπτα. Δεν έχουν υπάρξει γνωστές αναφορές προβλημάτων από αυτά.

Όπως με κάθε φαγώσιμη λιχουδιά που δίνετε στο σκύλο σας, χρησιμοποιήστε την ορθή κρίση σας και πάντα να είστε παρόντες όταν τα κατοικίδιά σας τα καταναλώνουν.

Πηγη: k911.biz
Μετάφραση: Μπάση Σπυριδούλα