Ως γνωστόν οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη τάση να δημιουργούν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Αυτή η φυσική συμπεριφορά βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους μιας και πολλά κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν ανάλογη τάση.
Επιστήμονες από την Κτηνιατρική Σχολή της Βιέννης προσπάθησαν να μελετήσουν αυτές τις συμπεριφορές ένα βήμα παραπέρα και να διερευνήσουν το δεσμό μεταξύ σκύλων και ιδιοκτητών τους.
Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά μιας και ο δεσμός αυτός εμφάνιζε εντυπωσιακές ομοιότητες με τη σχέση γονέα-παιδιού. H στενή σχέση ανθρώπων και σκύλων φτάνει τουλάχιστον 15.000 χρόνια πίσω με αποτέλεσμα με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι να προσδίδουν στα αγαπημένα κατοικίδια ολοένα και περισσότερα στοιχεία αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή τους.
“Η σημασία του ιδιοκτήτη για το σκύλο”
Μια πτυχή της σχέσης των σκύλων με τους ιδιοκτήτες είναι η ασφάλεια που νιώθει ο σκύλος σε καθημερινή βάση σχετικά με την επιβίωση του (secure base effect). Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ίδιο συναίσθημα βιώνουν και τα βρέφη στη σχέση με τους γονείς τους. Προκειμένου να εξετάσουν περαιτέρω αυτό το συναίσθημα των σκύλων οι ερευνητές προχώρησαν στο παρακάτω πείραμα.
Χώρισαν τους ιδιοκτήτες σε 3 ομάδες προσδίδοντας κάποια χαρακτηριστικά σε κάθε ομάδα. Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα των “απόντων ιδιοκτητών”, η δεύτερη ομάδα ήταν η ομάδα των “σιωπηλών ιδιοκτητών” και η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από τους “εκδηλωτικούς ιδιοκτήτες” που ενθάρρυναν με κάθε τρόπο τους σκύλους τους.
Χώρισαν τους ιδιοκτήτες σε 3 ομάδες προσδίδοντας κάποια χαρακτηριστικά σε κάθε ομάδα. Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα των “απόντων ιδιοκτητών”, η δεύτερη ομάδα ήταν η ομάδα των “σιωπηλών ιδιοκτητών” και η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από τους “εκδηλωτικούς ιδιοκτήτες” που ενθάρρυναν με κάθε τρόπο τους σκύλους τους.
Στη συνέχεια γινόταν κάποια διαδραστικά παιχνίδια που συμμετείχαν οι σκύλοι και οι οποίοι λάμβαναν κάποια ανταμοιβή (λιχουδιά) με την ολοκλήρωση αυτών. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Οι σκύλοι που ενθαρρυνόταν από τους ιδιοκτήτες είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε αντίθεση με του σκύλους από τις 2 πρώτες ομάδες και ιδιαίτερα από την ομάδα με τους απόντες ιδιοκτήτες που δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι να εκτελέσουν τα παιχνίδια.
“Όταν ο ιδιοκτήτης αντικαθίσταται”
Στη συνέχεια του πειράματος οι ερευνητές προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τους απόντες ιδιοκτήτες με κάποιον ξένο προς τα σκυλιά. Παρότι τα άτομα αυτά ήταν ιδιαίτερα φιλικά και ενθάρρυναν ιδιαίτερα τους σκύλους, αυτοί δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο για την πραγματοποίηση των παιχνιδιών και συνέχιζαν να δείχνουν την ίδια αδιαφορία παρόλη την προσπάθεια από τους “αντικαταστάτες” ιδιοκτήτες. Μετά το πέρας πολλών πειραμάτων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των ιδιοκτητών προσδίδει στους σκύλους ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση αλλά και χαρά.
To αίσθημα της ασφάλειας που νιώθουν οι σκύλοι κοντά στους ιδιοκτήτες (secure base effect) και που προσομοιάζεται με το αίσθημα που νιώθουν και τα βρέφη κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως υπάρχουν και άλλα κοινά στοιχειά που χρήζουν διερεύνησης και πως τα κατοικίδια έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ανθρώπων.
πηγή: diagnovet.gr