Ενώ οι άνθρωποι έχουν τρεις φωτοϋποδοχείς στα μάτια τους, οι σκύλοι έχουν δύο και έτσι αντιλαμβάνονται τα χρώματα διαφορετικά. Οι φωτοϋποδοχείς των ματιών μεταφέρουν σήματα σχετικά με τα χρώματα από το μάτι στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος μας στη συνέχεια ξεχωρίζει τα μήκη κύματος του κόκκινου από το πράσινο και τα μήκη κύματος του μπλε από το κίτρινο.
Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων της Σάντα Μπάρμπαρα και Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι σκύλοι βλέπουν τα χρώματα όπως ένας άνθρωπος που έχει αχρωματοψία στο κόκκινο και πράσινο χρώμα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για τον τρόπο που οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Αν και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, οι επιστήμονες πιστεύουν πως το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο ο σκύλος τα βλέπει σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου. Το μπλε-πράσινο, μπλε και μοβ σε διάφορες αποχρώσεις του γαλαζωπού-γκρι.
Η γωνία και η ποιότητα της όρασης διαφέρει από φυλή σε φυλή. Για παράδειγμα, οι σκύλοι που έχουν εκτραφεί με σκοπό να βοηθούν τους βοσκούς με τα πρόβατα (Shepart dogs) μπορούν να δουν κάποιο το χέρι του αφεντικού τους από ένα χιλιόμετρο μακριά, αλλά σε γενικές γραμμές οι σκύλοι έχουν καλύτερη πλευρική (lateral) από μακρινή όραση (binocular). Επίσης μπορούν να δουν σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού αλλά όχι στο σκοτάδι. Τα μάτια τους για την ακρίβεια είναι ρυθμισμένα να βλέπουν πολύ καλά τη χαραυγή. Είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που κληρονόμησαν από τον πρόγονο τους το λύκο. Ο λόγος είναι απλός. Πολλά από τα θηράματα τυχαίνει να βγαίνουν από τις φωλιές τους εκείνη την ώρα.
Πηγή: www.livingwithdogs.gr