Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Sydney όσο πιο κοντό είναι το σκυλί, ανεξάρτητα από τη ράτσα του, τόσο πιο δύσκολο είναι να το χειριστούμε!
Κι αυτό γιατί είναι πιο πιθανό ότι περπατά με το δικό του ρυθμό!
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS One και την οποία έκαναν σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο σχήμα - μέγεθος
του σκύλου και την συμπεριφορά του, βρήκαν ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά του σκύλου συνδέονται βαθύτατα με κάποιες συμπεριφορές του.
Τα πιο κοντά σκυλιά είναι λιγότερο ελεγχόμενα στη συμπεριφορά καθώς σύμφωνα με αναφορές των ιδιοκτητών πάνω από 8.000 σκύλων από διαφορετικές φυλές έδειξαν μεγάλες διαφορές ανάλογα με το σώμα, το βάρος, το κρανίο και το
πώς σχετίζονται με τη συνμπεριφορά τους.
Ανακάλυψαν ότι 33 από τις 36 επιθυμητές συμπεριφορές σχετίζονται με το βάρος, το ύψος και το μέγεθος του κρανίου.
Όσο πιο μικρό το ύψος του σκύλου, τόσο πιθανότερο είναι ότι μπορεί να πηδάει σε ανθρώπους, να εμφανίσει επιθετικότητα ή να παρακαλάει για φαγητό και προσοχή.
Όσο πιο μικρό το βάρος του σκύλου, τόσο μεγαλύτερη η υπερενεργητικότητα και ο ενθουσιασμός του.
Τα σκυλιά με μακρύ κρανίο, όπως τα γουίπετ, γαυγίζουν περισσότερο, φοβούνται τους ξένους και κλέβουν φαγητό. Αρχικά εκτράφηκαν για κυνήγι.
Σε αντίθεση, τα σκυλιά με κοντό κρανίο όπως τα μποξερ, κρατάνε πιο παιδικές (κουταβίσιες) συμπεριφορές αφού είναι από επιλεκτική εκτροφή.
Η ανεπιθύμητη συμπεριφορά όπως η επιθετικότητα, το γρύλισμα κ.α. είναι πιο συχνή σε μικρόσωμα σκυλιά γιατί τις ανεχόμαστε ευκολότερα απ ότι στα μεγαλόσωμα που μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Η συμπεριφορά αυτή στα μικρόσωμα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα υπερπροστασίας σύμφωνα με τους ειδικούς.
adespoto.gr