Web Toolbar by Wibiya H φόλα και πως αντιμετωπίζεται ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

H φόλα και πως αντιμετωπίζεται


φόλα
Η δηλητηρίαση αδέσποτων αλλά και οικόσιτων σκύλων αποτελεί θλιβερό χόμπι  πολλών «συνανθρώπων» μας και η επιβολή του νόμου είναι δυστυχώς απόανεπαρκής έως και ανύπαρκτη. Για να μην μακρηγορούμε όσων αφορά το τι συμβαίνει και τι θα έπρεπε να συμβαίνει , για ακόμη μια φορά θα σας επισημάνω ότι, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, και ακριβώς πάνω σε αυτήν την φιλοσοφία βασίζονται και οι παρακάτω ενδεικτικές οδηγίες.
α) Μάθετε στον σκύλο σας να τρώει μόνο από το δικό του μπολ. Αυτό σημαίνει ότι δεν του πετάτε κάτι στο πάτωμα για να φάει, ούτε τον αφήνετε να τρώει κάτι που έπεσε από το τραπέζι στο πάτωμα. Επίσης δεν του δίνετε ποτέ νερό ή φαγητό σε κεσεδάκια ή αλουμινόχαρτο γιατί είναι υλικά που βρίσκονται συχνά στα σκουπίδια και δεν θέλετε ο σκύλος να τα συνδυάσει με φαγητό γιατί έτσι θα ψάχνει στα σκουπίδια!
β) Μάθετε στον σκύλο σας να μην τρώει από άλλα χέρια παρά μόνο από το δικό σας ή έστω των μελών της οικογένεια σας. Εάν πρέπει (λόγω ταξιδιού κτλ) να τον ταΐσει κάποιος άλλος, ζητήστε να του κατεβάζουν το μπολ γεμισμένο με τροφή και να μην τον ταΐζουν από το χέρι τους ανεξάρτητα με το εάν είναι φίλοι ή συγγενείς σας. Η ουσία είναι να μην συνηθίσει ο σκύλος να τρώει ότι του δίνουν παρά μόνο αυτό που του δίνετε εσείς ή αυτά που σερβίρονται στο δικό του μπολ.
γ) Εάν επιβραβεύετε τον σκύλο σας με λιχουδιές στην βόλτα ή και στο σπίτι φροντίστε οι λιχουδιές να μην σας πέφτουν στο πάτωμα και εάν σας πέφτουν πατήστε τες με το πόδι σας και μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να τις φάει.
Όσων αφορά τις 3 παραπάνω πρακτικές μπορείτε πάντα να ζητήσετε την βοήθεια ενός εκπαιδευτή ώστε να σας βοηθήσει να εξειδικεύσετε την συγκεκριμένη εκπαίδευση.  (Προσοχή: βία και κολάρα με ηλεκτροσόκ, είναι διεθνώς απορριπτέα ως μέθοδος εκπαίδευσης τροφικής αποστροφής, οπότε προσέξτε καλά ποιόν θα διαλέξετε.)
δ) Στην βόλτα έχετε τον σκύλο με λουρί και κοντά σας και φροντίστε καθώς περπατάτε να βλέπετε τριγύρω ώστε να αποφεύγετε τυχόν πεταμένα φαγητά και χωρίς φυσικά να τον αφήνετε να τα μυρίζει. Όταν φτάνετε στο μέρος που τον αφήνετε ελεύθερο ή του δίνετε λάσκα με το λουρί, βεβαιωθείτε πρώτα κάνοντας μια  γύρα ότι δεν υπάρχου αποφάγια. Δεν χρειάζεται κάτι να δείχνει ύποπτο ή δηλητηριασμένο για να θορυβηθείτε, οτιδήποτε βρίσκετε σε αποφάγια, είτε τα πετάτε στα σκουπίδια είτε αλλάζετε τοποθεσία.
ε) Συμβουλευτείτε τους κτηνιάτρους σας για το πώς μπορείτε να προσφέρετε άμεσο αντίδοτο και ποιο είναι αυτό,  σε περίπτωση που δηλητηριαστεί ο σκύλος σας, ώστε να προλάβετε να τον πάτε στον κτηνίατρο. Στις εκδρομές στην εξοχή, αλλά και σε περιόδους έξαρσης φόλας και στην βόλτα, κουβαλάτε πάντα μαζί σας σύριγγες και αρκετές δόσεις αντίδοτου.
ζ) Όταν βλέπετε φιλόζωους να ταΐζουν τα αδέσποτα, ζητήστε τους ευγενικά να παραμένουν παρόντες καθώς τα αδέσποτα τρώνε και να μην αφήνουν απλά  φαγητά στις γωνίες. Έτσι μπορούμε όλοι μαζί να ελέγξουμε και την σίτιση των αδέσποτων της κάθε γειτονιάς, αλλά και να μειώσουμε τους πειρασμούς του δρόμου για τους οικόσιτους σκύλους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η φόλα είναι ένα συγκεκριμένο δηλητήριο, αλλά δυστυχώς για τους φιλόζωους με τον όρο φόλα εννοούμε τα φαγητά που φτιάχτηκαν με σκοπό να δηλητηριάσουν το ζώο που θα τα φάει. Έτσι αυτό μπορεί να είναι κιμάς με καρφίτσες, κρέας με ποντικοφάρμακο, ή κρέας με κοκτέιλ άλλων δηλητηρίων. Κάποιες φορές ίσως το ανθρώπινο μάτι να ξεχωρίζει ένα δηλητηριασμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσει ούτε ο σκύλος ούτε εμείς. Γι’ αυτό λοιπόν ξοδέψτε λίγο χρόνο παραπάνω και μάθετε στον σκύλο σας να τρώει μόνο αυτό που του δίνετε εσείς. Εάν κάνετε τα παραπάνω και απασχολείτε τον σκύλο σας στην βόλτα, είτε παίζοντας μαζί του είτε εκπαιδεύοντας τον, και δίνοντάς του πάντα λιχουδιές, σταδιακά ο σκύλος θα μάθει να υπακούει εσάς και να αγνοεί οτιδήποτε άλλο!
eimastegynaikes.gr