Web Toolbar by Wibiya Παράβαση καθήκοντος,για έλλειψη προγράμματος αδέσποτων ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Παράβαση καθήκοντος,για έλλειψη προγράμματος αδέσποτων

Στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου απευθύνθηκε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, καταγγέλλοντας τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη για παράβαση καθήκοντος αφού δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την δημιουργία του προγράμματος περίθαλψης και προστασίας αδέσποτων της περιοχής ευθύνης του. 

Για να μην μακρηγορούμε για τις ευθύνες των Δήμων, για τα έσοδα που δύναται να εισπράξουν αποκλειστικά γι αυτό τον σκοπό κλπ που είναι γνωστά σε όλους μας, διαβάστε την καταγγελία που κατατέθηκε εναντίων του Δημάρχου Αριστοτέλη.






Κυρία Εισαγγελεύ, κύριοι

Τα 115 σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τα οποία αριθμούν περί τα 1.500.000 μέλη που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας και αγωνίζονται για τη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της πατρίδας μας, η οποία διασύρεται διεθνώς λόγω των συνεχών κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων συντροφιάς αλλά και παραγωγικών ζώων, καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αυξάνονται συνεχώς στην επικράτεια του Δήμου.
Μέλη των διοικητικών οργάνων των ομάδων μας δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από κατοίκους αλλά και κοινοτάρχες των χωριών του Δήμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή , όπως και για επιθέσεις που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των περιοχών τους και ζητούν τη βοήθεια μας.

Σύμφωνα με το νόμο 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 Άρθρο 9 παρ. 1 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για τη στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα και την ευζωία αυτών και να εφαρμόσουν προγράμματα υιοθεσιών και ενημέρωσης των δημοτών τους ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Η υποχρέωση τους αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29.

Ο ισχυρισμός της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως και το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια δεν στέκουν, διότι για τον μεν ισχυρισμό έχουμε να αντιτάξουμε την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 4039/2012 που αν οι Δήμοι την εκμεταλλευτούν σωστά θα έχουν ένα έσοδο από τη σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.

Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του προαναφερόμενου νόμου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου αυτού αποδίδονται στους Δήμους, ώστε να αποτελέσουν γι αυτούς ένα έσοδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά για να προκύψει και αυτό το έσοδο προϋπόθεση αποτελεί η δραστηριοποίηση του Δήμου και η εφαρμογή του νόμου όσον αφορά τη δική του ευθύνη.

Όσο για το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, αναρωτιόμαστε πια είναι η βάση αυτού του επιχειρήματος όταν παρατηρούμε τη πληθώρα των πρακτικών και ηθικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το βαθμό του εξευτελισμού της χώρας μας διεθνώς λόγω της επίδειξης μεγάλης αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων. Αναρωτιόμαστε αν κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν λόγω της αδιαφορίας τους, ώστε να παραβλέπουν την ευθύνη τους σε τέτοιο βαθμό.

Βεβαίως ο Δήμος οφείλει να φροντίζει για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των Δημοτών του κι αυτό συνεπάγεται και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του. Η πρακτική της αποσυμφόρησης των χωριών του Δήμου από τα αδέσποτα με τη γνωστή μέθοδο της ομαδικής δηλητηρίασης αυτών, ευτυχώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και να δώσει τη λύση και για το λόγο ότι οι ποινές που προβλέπονται από τον νέο νόμο 4039/2012 για τις πρακτικές αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές αλλά και για το λόγο ότι αργά αλλά σταθερά η κουλτούρα το Έλληνα αλλάζει και η σχέση του με τα ζώα μπαίνει πια σε ένα άλλο επίπεδο. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και εφ’ όσον ο Δήμος δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο αριθμός αυτών διαρκώς αυξάνεται και λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αλλά και λόγω των ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων.

Υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν και οι δύο αυτές αιτίες αλλά με λύπη μας σας αναφέρουμε πως η ηγεσία του Δήμου αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με εκπροσώπους μας που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική και να έχει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.

Καταγγέλλουμε ως εκ τούτου τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη Χρίστο Πάχτα και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαβαβάκη για παράβαση καθήκοντος και αχαρακτήριστη αδιαφορία για την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη και ζητάμε την κατά οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση σας.