Web Toolbar by Wibiya Έπεσε σε κώμα εξαιτίας της χρόνιας δεμοδήκωσης ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Έπεσε σε κώμα εξαιτίας της χρόνιας δεμοδήκωσης

Η Μαρία Θεοφανοπούλου, που είναι γνωστή για την εθελοντική φιλοζωική της δράση στην πόλη της Πάτρας, έμαθε στις 6 Ιουλίου για τον Πασκάλ. Τον σκύλο, που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο οποίος έπασχε από χρόνια γενικευμένη δεμοδήκωση. Το ζώο εντοπίστηκε δεμένο σ’ ένα δέντρο στο χωριό στο χωριό Αργυρά Αχαΐας.
Αυτό το εξαιρετικά άρρωστο πλάσμα μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Ελένης Μπουρδάκου στην Πάτρα από την Αλεξάνδρα Αμαξά και μέσω του www.zoosos.grκάναμε έκκληση, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την πολύμηνη θεραπεία του.
Όμως ο Πασκάλ δεν τα κατάφερε, όταν τον βρήκε τυχαία η γυναίκα, που θέλησε να τον σώσει, ήταν ήδη πολύ αργά, το ζώο άντεξε τη μαρτυρική ζωή του μόνο τρεις ακόμα ημέρες. Η αρρώστια είχε σημαδέψει ανεξίτηλα εσωτερικά και εξωτερικά παντού το κορμί του.
Την περασμένη Δευτέρα έπεσε σε κώμα.
Η κτηνίατρος προχώρησε στην ευθανασία του! Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, ήταν λύτρωση. Πόσοι κάτοικοι στα Αργυρά είδαν ξανά και ξανά αυτό το ζώο να υποφέρει και δεν έδωσαν σημασία;
Τι είναι η δεμοδήκωση
Η δεμοδήκωση σύμφωνα με το www.iatronet.gr προκαλείται από το παράσιτο Demodex Canis το οποίο βρίσκεται στο δέρμα υγειών σκύλων (θυλάκια τριχών και σμηγματογόνους αδένες). Τα σκυλιά μολύνονται από τη μητέρα τους τις πρώτες ημέρες (3-4) της ζωής τους, με άμεση επαφή.
Παθογένεια
Σύμφωνα με μελέτες, το Demodex canis μπορεί να βρεθεί στο δέρμα κάθε σκύλου αλλά για να εκδηλωθεί η ασθένεια θα πρέπει να υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως κακές συνθήκες υγιεινής, διατροφής, συχνά μπάνια, άλλες συνυπάρχουσες ασθένειες (διαβήτης,καρκινογενέσεις κ.α.). Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομική προδιάθεση. Η δεμοδήκωση δεν μεταδίδεται σε άλλους σκύλους ή στον άνθρωπο.
Συμπτωματολογία
Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται στο δέρμα και περιλαμβάνουν ερύθημα, αλλωπεκία, υπερχρωμία, εφελκίδες, εξοίδηση (πρήξιμο) δέρματος, φλύκταινες, έλκη, λειχηνοποίηση, συρίγγια.
Διακρίνονται 3 μορφές δεμοδήκωσης:
Εντοπισμένη μορφή- νοσούν κυρίως νεαρά σκυλιά (3-6 μηνών). Εμφανίζεται με τις παραπάνω αλλοιώσεις στα μπροστινά πόδια και στο κεφάλι. Υπάρχει ήπιος ή καθόλου κνησμός. Σπάνια εξελίσσεται στη γενικευμένη μορφή
Γενικευμένη μορφή - νοσούν νεαρά και ενήλικα σκυλιά. Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν προδιάθεση για την μορφή αυτή, όπως τα Boxer, Chow chow, Doberman, Μολοσσοί κ.α.
Υπάρχουν οι γνωστές αλλοιώσεις της δεμοδήκωσης αλλά σε πιο βαριά μορφή - αλωπεκία, εξοίδηση, φλύκταινες, συρίγγια κ.ά. καθώς και έντονος κνησμός που συνήθως οφείλεται στην πυώδη δερματίτιδα.
Ακόμη είναι δυνατόν να εμφανιστεί πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, εξωτερική ωτίτιδα, αδυναμία, ανορεξία, σηψαιμία με θανατηφόρο κατάληξη.
Δεμοδηκτική Ποδοδερματίτιδα. Οι αλλοιώσεις βρίσκονται κυρίως στα κάτω μέρη των ποδιών. Ενίοτε πρόκειται για αλλοιώσεις που παραμένουν μετά από θεραπεία της γενικευμένης μορφής.
Διάγνωση
Γίνεται από τον κτηνίατρο μετά από μικροσκοπική εξέταση ξεσμάτων από τις δερματικές αλλοιώσεις. Σπάνια θα χρειαστεί βιοψία δέρματος.
Πρόγνωση
Είναι καλή στην εντοπισμένη μορφή και σε νεαρά ζώα. Στην γενικευμένη μορφή κυρίως των ενηλίκων σκύλων, η πρόγνωση είναι επιφυλακτική, διότι πολλές φορές η δεμοδήκωση συνοδεύεται από άλλες σοβαρές ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία του ζώου.
Θεραπεία
Στην εντοπισμένη μορφή συνήθως υπάρχει αυτοΐαση χωρίς καμία θεραπευτική αγωγή.
Στη γενικευμένη μορφή η θεραπεία είναι δύσκολη και απαιτεί καλή συνεργασία μεταξύ ιδιοκτήτη και κτηνιάτρου. Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγάλη (συχνά για 3- 6 μήνες).
Περιλαμβάνει παρασιτοκτόνα φάρμακα (αμιτράζη, ιβερμεκτίνη, μιμπλεμυκίνη ) για εξωτερική και συστηματική χορήγηση. Συχνά προηγείται θεραπεία με αντιβιοτικά και αντισηπτικά λουτρά, για την πυώδη δερματίτιδα.
Πρόληψη
Συστήνεται στείρωση σε θηλυκά σκυλιά που γέννησαν άρρωστα κουτάβια καθώς και αποκλεισμός από την αναπαραγωγή των ζώων που στη ζωή τους νόσησαν από δεμοδήκωση.