Web Toolbar by Wibiya Κανόνες μεταφοράς κατοικίδιων ζώων με τρένο, ΚΤΕΛ, αεροπλάνο και πλοίο ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Κανόνες μεταφοράς κατοικίδιων ζώων με τρένο, ΚΤΕΛ, αεροπλάνο και πλοίο

Κατά καιρούς το πρόβλημα της μεταφοράς κατοικίδιων ζώων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει απασχολήσει την επικαιρότητα, εξαιτίας της έλλειψης  ειδικών χώρων για την μετακίνηση τους. Ειδικότερα, στα τρένα επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και κανόνες που η πολιτεία έχει θέσπιση. Τα ζώα πρέπει να είναι κλεισμένα σε κλουβιά , κιβώτια, καλάθια η άλλες κατάλληλες συσκευασίες που ο νόμος ορίζει. 


Οι υπεύθυνοι μεταφοράς επιβατών με πλοία, οι εταιρείες μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνα και τρένα, καθώς και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς επιβατών, οφείλουν να ενημερώνουν τους επιβάτες που συνοδεύουν ζώα για τους κανόνες που επιβάλλονται για τις μετακινήσεις των ζώων τους και να μην επιτρέπουν την επιβίβαση ζώων, τα οποία δεν συνοδεύονται από το διαβατήριό τους και δεν αναγνωρίζονται ατομικά.

Η σχετική νομοθεσία, και οι περιορισμοί

Η μεταφορά κατοικίδιων σε αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ, τραμ, ηλεκτρικό, προαστιακό, μετρό και τρόλεϊ επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα ζώα εφόσον αυτά είναι μέσα σε ειδικά καλάθια διαστάσεων μέχρι 70x40x50. Από τα μεγαλόσωμα, μόνον οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών μπορούν να επιβιβάζονται με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο. 
Κάθε κάτοχος κατοικίδιου, ή αλλιώς ζώου συντροφιάς, υποχρεούται να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενώ η μετακίνηση πέντε ζώων μαζί και πλέον θεωρείται εμπορική και διώκεται. Στα τρένα, τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πάλι την τιμητική τους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν παρέα με τον κάτοχό τους, αρκεί να έχουν πληρώσει το μειωμένο εισιτήριο, που προβλέπεται γι αυτά. Τα μεγάλα, όμως, πρέπει να παραμένουν σε ειδικό κλουβί στη σκευοφόρο, διαφορετικά σε ειδικό βαγόνι, που διαθέτει μόνο η νυχτερινή αμαξοστοιχία.

Η πολιτική στις μετακινήσεις ζώων αλλάζει στα αεροπλάνα, ανάλογα με τον προορισμό και την αεροπορική εταιρεία. Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να έχει ένα ζωάκι ως 5 ή 8 κιλά στο ειδικό καλάθι μαζί του στην καμπίνα των επιβατών, αλλιώς η θέση του είναι στον χώρο αποθήκευσης αποσκευών.

Πριν ταξιδέψει κανείς με το ζώο του στο εξωτερικό (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία) πρέπει να προετοιμαστεί για 3-4 μήνες, καθώς το βιβλιάριο υγείας του ζώου, που εκτελεί χρέη διαβατηρίου, πρέπει να περιλαμβάνει σχετικά πρόσφατες εξετάσεις αίματος, εμβόλια λύσσας και αποπαρασίτωση (είναι υποχρεωτικό και το μικροτσίπ ταυτότητας) διαφορετικά το ζώο κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα στη χώρα υποδοχής.

Τα πλοία υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά κλουβιά για τα ζώα συντροφιάς. Κάποιες εταιρείες επιτρέπουν στους κατόχους να τα έχουν μαζί τους με λουρί στο κατάστρωμα, αλλά όχι, συνήθως, στους εσωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση μικρά και μεγάλα ζώα να χαίρουν των ιδίων... προνομίων.

Ούτως ή άλλως, όμως, πριν από τη μετακίνηση του κατοικίδιου με το ΚΤΕΛ, το τρένο, το αεροπλάνο και το πλοίο, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία του μέσου μεταφοράς.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματίων αναγνωρίζουν πως πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από φόβο προς τα ζώα, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα ζώα και την υγεία μας δυσχεραίνει τη αποδοχή των ζώων σε κλειστούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ


sidirodromikanea.blogspot.gr