Web Toolbar by Wibiya Αποζημίωση 2.000 ευρώ επιδίκασε σε θύμα επίθεσης σκύλου το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Αποζημίωση 2.000 ευρώ επιδίκασε σε θύμα επίθεσης σκύλου το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου

Την καταβολή χρηματικού ποσού 2.000 ευρώ -από 7.000 ευρώ που αιτούνταν- επιδικάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο στο Δήμο Βόλου με προχθεσινή του απόφαση, για επίθεση αδέσποτου σκύλου σε βάρος ιδιώτη. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδίδεται, μετά από αγωγή για επίθεση αδέσποτου και η οποία είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2006.
Ο αιτών, βολιώτης δικηγόρος, στις 10 Ιανουαρίου 2006 κινούνταν στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Πολυμέρη και Αργοναυτών, όταν δέχθηκε την επίθεση αδέσποτου σκύλου, μέλους αγέλης. Ο σκύλος τον δάγκωσε στο πίσω μέρος της γάμπας του αριστερού ποδιού και ο παθών μετέβη στο Νοσοκομείο Βόλου για παροχή ιατρικής βοήθειας. Ο παθών δήλωσε το περιστατικό στο Αστυνομικό τμήμα Βόλου και απευθύνθηκε εγγράφως στο Δήμο, ζητώντας την περισυλλογή της αγέλης των αδέσποτων σκύλων. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Παράλληλα, ο ενάγων απευθύνθηκε με το ίδιο αίτημα και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από τα αδέσποτα σκυλιά. Η αρμόδια κτηνίατρος ανταποκρίθηκε στο αίτημα, έγινε εξέταση στα σκυλιά και δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα λύσσας.
Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης ότι ο ενάγων υποχρεώθηκε να λάβει ισχυρή αντιβίωση και αντιτετανικό ορό, επιβαρύνοντας ζωτικά όργανα του οργανισμού του, ενώ υπέστη μεγάλο άγχος για την εξέλιξη της παρακολούθησης των σκύλων που του επιτέθηκαν, ανησυχώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο μετάδοσης από το αδέσποτο ζώο μολυσματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να υποστεί ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση της οποίας ζητεί να υποχρεωθεί ο εναγόμενος Δήμος -κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 932 του Αστικού Κώδικα – να του καταβάλλει το ποσό των 7.000 ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωσή του στο ακροατήριο και το δικαστικό υπόμνημα. Ο εναγόμενος Δήμος στο δικό του υπόμνημα ισχυρίζεται ότι η αγωγή έπρεπε να απορριφθεί ως αβάσιμη, γιατί έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη και την ανάγκη περισυλλογής τους, από το 1999 είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για σύσταση επιτροπής, για την προώθηση λειτουργίας κυνοκομείου και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Επίσης ο Δήμος στον ισχυρισμό του αναφέρει πως ο ενάγων δεν περιγράφει τους αδέσποτους σκύλους που του επιτέθηκαν, ώστε να διευκρινιστεί αν ήταν ζώα που είχαν σήμανση και συνεπώς είχαν περισυλλεγεί και είχαν δεχτεί κτηνιατρική φροντίδα, άρα είχαν κριθεί μη επικίνδυνα και επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το δικαστήριο θεωρεί πως ο Δήμος έκανε παραλείψεις, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του αιτούντος για περισυλλογή του αδέσποτου σκύλου, που τον δάγκωσε προς παρακολούθησή του και κρίνει πως ο παθών δικαιούται χρηματικής ικανοποίησης, που ανέρχεται στο εύλογο ποσό των 2.000 ευρώ.
Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει η δικαστική απόφαση, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι ότι «στην αρμοδιότητα των Δήμων και των κοινοτήτων ανήκουν ιδίως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων και η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης, άμεσης βοήθειας και θεραπείας…». Ειδικά για τα αδέσποτα, ο νόμος αναφέρει (και το επικαλείται η απόφαση), πως «αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες…».
Αμοιβή για τον εντοπισμό ασυνείδητου ιδιοκτήτη σκύλου
Στο μεταξύ -σε αντίθεση με τα αδέσποτα και τις επιθετικές τους διαθέσεις- ένας νεαρός, ηλικίας 18 ετών, τραυματίστηκε από επίθεση σκύλου, τον οποίο είχε βγάλει βόλτα στο πάρκο ο ιδιοκτήτης του. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν φρόντισε για την ιατρική περίθαλψη του 18χρονου, αλλά τον εξύβρισε, τον εγκατέλειψε, πήρε το σκύλο και εξαφανίστηκε…
Το περιστατικό, όπως καταγγέλλεται, συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο πάρκο της Νέας Ιωνίας. Ο 18χρονος έκανε τζόκινγκ στο πάρκο, όταν τον πλησίασε ένα σκυλί ράτσας ροντβάιλερ. Ο 18χρονος, όπως ανέφερε ο πατέρας του στη «Θ», γνωρίζει από σκυλιά και έσπευσε να το χαϊδέψει και να δείξει φιλική διάθεση. Το σκυλί όμως του δάγκωσε το χέρι, προκαλώντας του εκτεταμένο τραύμα. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου άρχισε να βρίζει το 18χρονο, ότι εκείνος προκάλεσε το σκύλο -και όπως αναφέρθηκε- οδήγησε το ζώο σε ένα μαύρο Suzuki Alto και εξαφανίστηκε. Σημειώνεται δε, όπως αναφέρθηκε από την πλευρά του θύματος, ότι το σκυλί κινούνταν ελεύθερα στο πάρκο, χωρίς να το κρατά ο ιδιοκτήτης του.
Ο 18χρονος μετέβη στο σπίτι του και στη συνέχεια οι γονείς του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο για ιατρική βοήθεια.
Ο πατέρας του 18χρονου προσφέρει αμοιβή σε όποιον έχει πληροφορίες για τον «ασυνείδητο» -όπως τον χαρακτηρίζει- ιδιοκτήτη του σκύλου, που εγκατέλειψε αβοήθητο και αιμόφυρτο το νεαρό μετά το δάγκωμα του σκύλου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210 70503, 24210 88215 και 6972 229316.
e-thessalia.gr