Web Toolbar by Wibiya Ύπνος παρέα με το σκύλο; ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ύπνος παρέα με το σκύλο;

Η φράση «threedognight» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πολύ κρύα νύχτα. Προέρχεται από τους Αυστραλούς Αβορίγινες, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των πολύ κρύων χειμώνων, χρησιμοποιούσαν τα σκυλιά τους σαν θερμοφόρες.Όταν δε, η νύχτα ήταν ιδιαίτερα παγωμένη απαιτούνταν 3 σκύλοι dingo για να θερμάνουν τους ανθρώπινους συντρόφους τους, ενώ σε υπερβολικά κρύες νύχτες χρησιμοποιούνταν μέχρι και 6 dingo.

 

Οι Εσκιμώοι στην Αλάσκα, μάλιστα, υπολόγιζαν τη θερμοκρασία με βάση πόσα σκυλιά απαιτούνταν, προκειμένου να παραμένουν θερμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.Τα σκυλιά τους ήταν τόσο σημαντικά για την επιβίωσή τους, που τα αγαπούσαν και τα εκτιμούσαν σαν ανθρώπους. 

Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, ιδίως κάτοχοι μεγαλόσωμων φυλών, αρνούνται να δεχτούν τα αγαπημένα τους κατοικίδια στα κρεβάτια τους.Σύμφωνα με έρευνες, όμως, οι όποιοι φόβοι τους κατά πάσα πιθανότητα είναι αδικαιολόγητοι, ενώ τα πλεονεκτήματα του ύπνου παρέα με σκυλίσια συντροφιά είναι περισσότερα των όποιων κινδύνων. 

Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιθανότερο να «μοιράζονται» μικρόβια με το σκύλο τους με το να αμελούν το πλύσιμο των χεριών τους, 
παρά με το να τον έχουν στο κρεβάτι τους. 

Ο λόγος για την έρευνα που διενεργήθηκε από College of Veterinary Medicine του Πανεπιστημίου του Κάνσας.Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ιδιοκτήτες σκύλων που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το κατοικίδιό τους ή του επιτρέπουν να τους γλείφει στο πρόσωπο, είναι πιθανότερο να μοιράζονται τα ίδια στελέχη του βακτηρίου E. Coli από τους ιδιοκτήτες που προτιμούν να διατηρούν μια λιγότερο οικεία σχέση με το σκύλο τους. 

Η κλινικός βοηθός καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο, Δρ. Kate Stenske, υποστηρίζει ότι περισσότεροι απ’ τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων δημιουργούν στενούς δεσμούς με τα κατοικίδιά τους με αυτούς τους τρόπους, που δεν είναι και τόσο πιθανό να μεταδώσουν μικρόβια. 

Ωστόσο, υποστηρίζει, επίσης, ότι υπάρχουν οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που συνδέονται με την κατοχή ενός κατοικιδίου.Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έρευνά της το 84% των συμμετεχόντων απάντησε ότι 
θεωρούσε το κατοικίδιό του σαν παιδί του, ενώ σχεδόν οι μισοί μοιράζονταν μαζί του το φαγητό τους και το κρεβάτι τους. 

Στα πλαίσια της μελέτης των ζωοανθρωπονόσων, η έρευνα εστιάστηκε στο βακτήριο Ε. coli, που είναι κοινό στο γαστρεντερολογικό σύστημα τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων και, κατά κανόνα, προκαλεί λίγα προβλήματα. 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη Dr. Stenske το εν λόγω βακτήριο μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κι έτσι μελετήθηκαν δείγματα κοπράνων από σκύλους και από τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να ελεγχθεί το DNA του βακτηρίου. 

Βρέθηκε ότι το 10% απ’ αυτά τα ζεύγη ανθρώπινων-σκυλίσιων κοπράνων μοιράζονταν τα ίδια στελέχη του βακτηρίου, κι ότι μάλιστα το E. Coli είχε μεγαλύτερη αντοχή σε κοινά αντιβιοτικά απ΄ την αναμενόμενη, παρ’ όλο που οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν περισσότερα στελέχη ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα, απ’ ό,τι τα κατοικίδιά τους. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά δεν είναι πιθανό να μεταδώσουν το βακτήριο που είναι ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα στους ιδιοκτήτες τους, αλλά ότι το αντίστροφο (να το μεταδώσουν δηλαδή οι ιδιοκτήτες στα σκυλιά τους) μπορεί να συμβεί! 

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμπεριφορές όπως το μοίρασμα του κρεβατιού με τους σκύλους και το γλείψιμο στο πρόσωπο δε συνδέονται με την αύξηση του E. coli που μεταδίδεται απ’ το σκύλο στον άνθρωπο και αντίστροφα.

Συμπεριφορές που συνδέονται με τη μετάδοση του βακτηρίου, που είναι μάλιστα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, είναι το μη πλύσιμο των χεριών μετά το χάιδεμα του σκύλου και το μαγείρεμα μετά την ενασχόληση με το ζώο, χωρίς να έχει προηγηθεί πλύσιμο των χεριών. 

Σύμφωνα με τον Δρ.WilliamKaresh στατιστικά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πέσετε απ’ το κρεβάτι και να χτυπήσετε, παρά να αρρωστήσετε επειδή κοιμάστε με τον οικογενειακό σκύλο.Πάντως, κάποια μέτρα είναι 
απαραίτητα, ιδιαίτερα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μικρά παιδιά:

1. Έχετε το σκύλο σας καθαρό και το τρίχωμά του περιποιημένο.

2. Καθαρίστε τα πόδια του σκύλου με ένα μωρομάντιλο πριν του επιτρέψετε να ανέβει στο κρεβάτι.

3. Μη μοιράζεστε το φαγητό σας με το σκύλο και μην τρώτε απ’ τα ίδια σκεύη. 

4. Πλύντε τα χέρια σας αφού γεμίσετε το μπολ της τροφής ή του νερού του σκύλου και μετά τα χάδια.

5. Βάλτε ένα όριο και μην μοιράζεστε με τον σκύλο σας ΚΑΙ το μαξιλάρι σας.

dogforum.gr