Web Toolbar by Wibiya Σαν τον σκύλο με τη γάτα ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σαν τον σκύλο με τη γάτα

Όταν οι άσπονδοι φίλοι γίνονται συγκάτοικοι: Ο σκύλος και η γάτα, είναι δύσκολο να συμβιώσουν. Παρόλα αυτά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με υπομονή και επιμονή, μπορούν να τα βρουν και να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι!


Είναι οι αιώνιοι εχθροί του ζωικού βασιλείου καθώς, ως επί το πλείστον, αδυνατούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο χωρίς να ξεσπάσει... πόλεμος.  Ο σκύλος και η γάτα, είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια που όμως δυσκολεύονται να τα πάνε καλά αφού το ένστικτό τους τα προστάζει να... μισούνται θανάσιμα.


Δεν είναι και λίγοι αυτοί που αγαπούν εξίσου αυτά τα ζώα και δεν διστάζουν να φιλοξενούν κάτω από την ίδια στέγη  και τα δύο. Άρα η συμβίωση ενός σκύλου με μια γάτα είναι ένα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα, εδικά αν ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες ώστε να αποφύγουμε τα... παρατράγουδα. Ιδού οι απαραίτητες συμβουλές:


Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα έχει σημασία να ξέρετε εάν τα δύο ζωάκια (ή έστω το ένα από τα δύο), έχουν συμβιώσει στο παρελθόν επιτυχώς με κάποιον σκύλο ή γάτα. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα εφόσον δεν είναι τόσο εχθρικά απέναντι στον κατεξοχήν «αντίπαλό» τους.


Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη είναι αν ο σκύλος μας έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο του κυνηγού και φυσικά αν στο παρελθόν έχει τραυματίσει ή ακόμα και σκοτώσει κάποια γάτα. Αντίστοιχα πρέπει να ξέρουμε αν η συγκεκριμένη γάτα τρομάζει πολύ ή βγάζει επιθετική συμπεριφορά όταν συναντά σκύλους. Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι απαγορευτικό να φέρουμε σε επαφή τα δύο ζώα.
Επομένως αν ο σκύλος δεν μεταμορφώνεται σε... άγριο θηρίο μόλις μπει στο οπτικό του πεδίο κάποια γάτα και εφόσον η εν λόγω ψιψίνα είναι χαλαρή και όχι από εκείνες που το βάζουν αμέσως στα πόδια δημιουργώντας έτσι «εικόνα» θηράματος, είμαστε σε καλό δρόμο. Μπορούμε να πάρουμε βαθιά ανάσα και να κάνουμε το πρώτο... δοκιμαστικό.


Η συνάντηση
Είναι πολύ βασικό στο πρώτο τους «ραντεβού» όλα να γίνονται σε άκρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο σκύλος πρέπει να είναι δεμένος και η «αναγνωριστική» γνωριμία να γίνει χωρίς άγχος και πίεση. Αν δούμε πως και τα δύο ζώα αντιδρούν σχετικά ήρεμα, δηλαδή εκφράζουν μια φυσιολογική περιέργεια και απλά μυρίζονται, όλα πάνε καλά. Το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε το λουρί αλλά να επιτηρούμε συνεχώς την κατάσταση.
Αν πάλι δούμε τον σκύλο μας σε... έξαλλη κατάσταση να θέλει να σπάσει τα δεσμά του και να ορμήσει στη γάτα, μάλλον δεν έχουν... ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες για να έρθουν πιο κοντά τα δύο ζώα.


Συνεπώς, δεν βγάζουμε το λουρί παρά μόνο όταν είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τη συμπεριφορά του σκύλου μας. Ωστόσο ακόμα κι όταν έρθει η ώρα να το βγάλουμε πρέπει παρακολουθούμε στενά τους συγκατοίκους για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν αληθινά... φιλαράκια!


Extra tips 
  • Η γάτα έχει ανάγκη από ένα μέρος – ενδεχομένως κάπου ψηλά - που να μην μπορεί να την προσεγγίσει ο σκύλος. Επίσης πρέπει να έχει πρόσβαση σε νερό, φαγητό και στην άμμο της, χωρίς να βρίσκεται σε επαφή με τον σκύλο.
  • Αν ο σκύλος αντιδρά θετικά απέναντι στη γάτα, είναι καλό να τον επιβραβεύσουμε. Αν πάλι αρχίσει να την κυνηγά, πρέπει να τον σταματήσουμε και να στρέψουμε την προσοχή του αλλού.