Web Toolbar by Wibiya Υιοθετώντας έναν ημίαιμο σκύλο ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Υιοθετώντας έναν ημίαιμο σκύλο

Τα καθαρόαιμα σκυλιά είναι πιο δημοφιλή εφόσον είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι τα ημίαιμα δεν έχουν πολλά να τους προσφέρουν. Κι όμως τα σκυλάκια αγνώστου... προέλευσης, είναι το ίδιο αξιαγάπητα και έξυπνα με τα σκυλιά ράτσας.


Είναι γεγονός πως οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι πιο δημοφιλείς από τους ημίαιμους. Ειδικά στη χώρα μας οι περισσότεροι που σκέφτονται να αποκτήσουν ένα σκυλάκι μάλλον σνομπάρουν όσα τετράποδα δεν έχουν τις απαραίτητες... περγαμηνές, καθώς δεν φέρουν την ανάλογη «αίγλη».


Κι όμως, μικρός ή μεγάλος, όμορφος ή άσχημος, καθαρόαιμος ή μη, ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου είναι η καλύτερη παρέα ανεξάρτητα από την... καταγωγή του. Ποιο σκύλο ονομάζουμε ημίαιμο; Εκείνον που οι γονείς του είναι δύο καθαρόαιμοι διαφορετικής ράτσας, ή ο ένας ή και οι δύο γονείς του είναι ημίαιμοι.


Φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν σκυλάκια που δεν είναι καθαρόαιμα. Μάλιστα στο εξωτερικό αναπτύσσεται μια ανάλογη μόδα όπου εκτροφείς κάνουν «στοχευμένες» διασταυρώσεις καθαρόαιμων σκύλων, που ανήκουν σε διαφορετικές ράτσες, προκειμένου να γεννηθεί ένα κουταβάκι το οποίο θα κληρονομήσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο προγόνων του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο χαρακτήρα. Είναι τα λεγόμενα «designer dogs» και υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά για αυτά. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση όσο και αν το θέλει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πως θα είναι το κουταβάκι που θα γεννηθεί, αφού δεν μπορεί να ξέρει σε ποιον από τους δύο γονείς θα μοιάσει περισσότερο.


Το πιο σύνηθες βέβαια είναι ένα ημίαιμο σκυλάκι να γεννηθεί κατά τύχη, πιθανόν γιατί ξέφυγε της προσοχής μας και το έριξε στις... ερωτοτροπίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως το νεογέννητο έχει άσχημη κατάληξη. Πολλοί, όπως προαναφέρθηκε, δεν συμπαθούν τα μη καθαρόαιμα σκυλιά, γιατί δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα πουλώντας τα και όταν  τους προκύψει τέτοιος απόγονος τον πετούν στον δρόμο ή τον δίνουν σε κάποιο καταφύγιο. Μόνο στην καλύτερη των περιπτώσεων, τον κρατούν ή φροντίζουν να βρουν κάποιον άλλον να τον αναλάβει.


Υιοθετώντας ένα ημίαιμο
Εάν δεν πιστεύουμε ότι μόνο οι καθαρόαιμοι σκύλοι έχουν αξία αλλά αντιθέτως στην προσπάθειά μας να βρούμε έναν καλό φίλο, υιοθετήσαμε έναν ημίαιμο, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε σε κάποιο εξειδικευμένο βιβλίο ή στο ίντερνετ για να δούμε από που κρατάει η... σκούφια του. Με βάση το χρώμα, το τρίχωμα, το μέγεθος και τα πόδια του μπορούμε να δούμε περίπου ποιες ράτσες είναι οι πρόγονοί του.
Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο γιατί έτσι θα μπορέσουμε να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον. Φυσικά η συμβουλή του κτηνίατρου είναι απαραίτητη.


Δεν πρέπει να μας τρομάζει ο «μύθος» που θέλει τα αδέσποτα να είναι ανεπίδεκτα εκπαίδευσης. Εκτός από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, κάθε σκύλος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Άρα, με πολλή αγάπη και καλή διάθεση ο ημίαιμος σκύλος μπορεί να γίνει ο νέος μας κολλητός. Οπότε μην διστάσετε να του ανοίξετε την πόρτα, ειδικά αν τον δείτε να τριγυρίζει μόνος έξω από το σπίτι σας!


katoikidio.com