Web Toolbar by Wibiya Οδηγός συμβίωσης για τετράποδα μωρά… ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οδηγός συμβίωσης για τετράποδα μωρά…


Οδηγός συμβίωσης για τετράποδα μωρά…
Το νέο θέμα αφορά νέους ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας. Και αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία, αλλά και τους πιο έμπειρους. Οι πρώτοι μήνες της ζωής του σκύλου και της γάτας είναι όπως σε όλα τα είδη και οι πιο σημαντικοί!
Αφού ενημερωθούμε κατάλληλα για την ευθύνη που φέρνει η υιοθεσία ενός κατοικίδιου (έχει αναλυθεί σε άλλο άρθρο) πρέπει να ξέρουμε την κατάλληλη ηλικία υιοθεσίας τους. Τα κουταβάκια για παράδειγμα από 3-8 εβδομάδες αποτυπώνουν τις πιο σημαντικές παραστάσεις που τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή! Επίσης από τον 1,5 μήνα και μετά τα δοντάκια τους μεγαλώνουν και τραυματίζουν της θηλές της μάνας. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα τους να την αποχωριστούν σιγά σιγά. Τις πρώτες ώρες και μέρες στο σπίτι θα πρέπει να νιώθουν όσο το δυνατόν οικεία. Ένα καλαθάκι για ύπνο μερικά παιχνίδια και ένα κλασσικό ρολόι ώστε να προσομοιάζονται οι χτύποι της καρδιάς της μάνας και ηρεμία από τη μεριά μας ώστε να βρει το χώρο τους, είναι για αρχή αρκετά.
Η διατροφή τους είναι επίσης σημαντική! Τρία με τέσσερα γεύματα την ημέρα είναι καλά. Όσο μεγαλώνει ο σκύλος ή η γάτα και κοντεύουν στην ενηλικίωση τα γεύματα μειώνονται. Το γάλα κατέχει σημαντική θέση στη διατροφή. Ημερησίως περίπου χρειάζονται το 10% του βάρους τους. Αν είναι δε, κάτω από μήνα και δεν έχουν δόντια τότε το γάλα είναι μονόδρομος. Κυκλοφορούν ειδικές σκόνες γάλακτος γι αυτό το σκοπό. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις υποκαταστήσουμε με γάλα εβαπορέ σε διάλυση 1:1 με χλιαρό νερό. Καλό είναι να αποφεύγεται το φρέσκο γάλα, προκαλεί διάρροιες. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι επίσης μεγάλες. Όταν βγάλουν δοντάκια ξεκινάει και η χορήγηση στερεής τροφής. Αν δεν δίνουμε καλής ποιότητας κροκέτες για σκυλάκια ή γατάκια , πρέπει τουλάχιστον το ένα τρίτο του μαγειρεμένου φαγητού ανά μερίδα, να έχει καθαρό κρέας. Επίσης κάτι που θα πρέπει να φροντίζουμε, είναι τα γεύματα να είναι κατά το δυνατόν σε σταθερές ώρες της μέρας και να μην τα συνηθίζουμε να τρώνε από το τραπέζι μας.
Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία στους 2 μήνες. Είναι η κατάλληλη ηλικία για τον 1ο εμβολιασμό. Συνήθως συνοδεύεται από μια ενημερωτική κουβέντα που λύνει πολλές απορίες. Το σημαντικό είναι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εμβολίων , το κατοικίδιο μας να είναι απομονωμένο από άλλα ζώα , ειδικά από ανεμβολίαστα.
Στο σπίτι , οι ανάγκες του σκύλου είναι σαφώς περισσότερες από της γάτας. Οι οικόσιτες γάτες δεν έχουν ανάγκη τη βόλτα και με μια λεκάνη με άμμο υγιεινής, αυτοεξυπηρετούνται για τις ανάγκες τους. Τα κουταβάκια εν αντιθέσει στην αρχή «μαρκάρουν» το σπίτι μας με τα ούρα τους, οριοθετώντας την περιοχή τους. Αυτό το σύνηθες πρόβλημα λύνεται με υπομονή. Καθαρίζοντας το σπίτι συχνά , μην αφήνοντας χαλιά στο πάτωμα και βάζοντας εφημερίδες ή υποστρώματα με τα ούρα τους στο σημείο του σπιτιού που επιθυμούμε εμείς. Συνήθως κάνουν τις ανάγκες τους το πρωί όταν ξυπνάνε και μετά τα γεύματα. Συνεπώς αμέσως μετά τα μεταφέρουμε στο σημείο που θέλουμε, περιμένοντας να πάνε στο σημείο που έχουμε μαρκάρει εμείς.
Το περιβάλλον τους εκτός από φιλικό, θα πρέπει να είναι και ζεστό. Το χειμώνα θα πρέπει στα νεογέννητα να αποφεύγουμε τις βεράντες ή τις αυλές και να τα μεγαλώνουμε τους πρώτους κρίσιμους μήνες σε κλειστούς κατά το δυνατό χώρους. Το λούσιμο καλό είναι να αποφεύγεται , είναι ένα επιπλέον στρες. Ειδικά να μην συμπίπτει με τους εμβολιασμούς. Το «στεγνό» καθάρισμα είναι θεμιτό όταν λερώνονται. Όταν ξεκινήσουν τα μπάνια , αυτά θα πρέπει να γίνονται σε συχνότητα όχι μικρότερη των 20 ημερών και με ειδικό σαμπουάν. Φυσικά αναφέρομαι στα σκυλάκια , τα γατάκια αυτοκαθαρίζονται.
Τελικά, οι απορίες μπορεί να είναι πολλές και εξατομικευμένες. Οπότε ο κτηνίατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις ουσιαστικές συμβουλές , πέρα από αυτόν τον τυφλοσούρτη! Καλή συγκατοίκηση.
Βασίλης Φωτίου Κτηνίατρος MSc
Κτηνιατρικό Κέντρο
Γεωργιάδου 10
Λάρισα
Τηλ.  2410-532470