Γνωρίζετε ότι εμβολιάζοντας τη γάτα σας ή το σκύλο σας, με τη σειρά από τα γνωστά εμβόλια που συστήνονται μπορεί να οδηγήσει το μαλλιαρό σας φίλο να αναπτύξει καρκίνο; Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ledger, η Karri, πιστοποιημένη ογκολόγος-κτηνίατρος παραδέχεται ανοικτάότι η φλεγμονή που ενδεχομένως προκαλείται από τον εμβολιασμό των ζώων μπορεί σε μερικές γάτες να αναπτυχθεί σε καρκίνο μετά το πέρας κάποιου χρόνου. Παρόλο αυτά συνεχίζει να προτρέπει τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων να τα εμβολιάζουν.
Η εισαγωγή στην έκθεση της Miller αναφέρει τους σοβαρούς κινδύνους που συνοδεύουν τα εμβόλια και τονίζει το γεγονός ότι τουλάχιστον μία ανά 10,000 γάτες αναπτύσσει σαρκώματα που είναι συναφή με τον εμβολιασμό της. Είτε πρόκειται για το υποχρεωτικό εμβόλιο της λύσσας, ή για τον ξενιστή από άλλα ιογενή και βακτηριακά εμβόλια που συνήθως χορηγούνται σε αιλουροειδή, οι εμβολιασμένες γάτες έχουν ομολογουμένως αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Οι υποστηρικτές των εμβολιασμών αναφέρουν ότι θα πρέπει να συνεχίζουν οι γάτες να εμβολιάζονται με εμβόλια κατά του καρκίνου, αλλά σε σημεία που θα είναι εύκολο αργότερα να αφαιρεθούν οι όγκοι.
Το ζήτημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε η Αμερικανική Ένωση Κτηνιάτρων δημιούργησε μία επιτροπή που ασχολείται με την ανάπτυξη σαρκωμάτων από εμβολιασμούς από το 1996 για να ελέγχει την κατάσταση και να βρει τρόπους να την αμβλύνει και να την αντιμετωπίσει. Εκτός από το να ανακοινώσουν απλά την παύση κάθε εμβολιασμού γάτας, η επιτροπή αυτή δεν έχει βρει καμία λύση στο πρόβλημα, παρά να προτείνει να εμβολιάζονται οι γάτες σε διαφορετικά σημεία το σώματός τους, έτσι ώστε αν τελικά αναπτυχθεί κάποιος όγκος στο σημείο να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με χειρουργείο, χημιοθεραπεία και ακτινοβολίες.
Με άλλα λόγια, οι εμβολιασμοί των γατών θα συνεχίζονται—όπως και στους ανθρώπους—και ο καλύτερος τρόπος που προτείνουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να γίνονται οι εμβολιασμοί σε διαφορετικά σημεία. Σου λένε δηλαδή ξεκάθαρα ότι τα εμβόλιά τους προκαλούν καρκίνο και ποτέ δεν προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες ότι ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφθούν τον εμβολιασμό των ζώων τους ή τουλάχιστον να μειώσουν τον αριθμό των εμβολιασμών στο ελάχιστο.
Στο άρθρο της η Miller, για παράδειγμα, προτρέπει τους ιδιοκτήτες γατών να συνεχίζουν τη ρουτίνα των εμβολιασμών και να ακολουθούν τις συμβουλές του κτηνιάτρους γιατί «ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος από ένα εμβόλιο είναι αρκετά λιγότερος σε σχέση με την περίπτωση που η γάτα προσβληθεί από έναν θανατηφόρο ιό που το εμβόλιο θα είχε προλάβει εγκαίρως.» Και αν η γάτα σας αναπτύξει τελικά καρκίνο, φυσικά η Miller συνιστά εγχείρηση, ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία σαν την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. Don Hamilton έναν κτηνίατρο-ομοιοπαθητικό από το New Mexico τα περισσότερα εμβόλια για ζώα είναι έτσι και αλλιώς άχρηστα γιατί προκαλούν “το λιγότερο τόσο κακό, όπως αυτό που είναι προορισμένα να αποτρέψουν.» Σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρει, ότι τα εμβόλια απλά δεν προσφέρουν την προστασία που υποστηρίζουν οι υπέρμαχοί τους και καταλήγουν να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου προκαλώντας χρόνιες ασθένειες γιατί ακριβώς δεν επιτρέπουν στα ίδια τα ζώα να αναπτύξουν το δικό τους φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από μία σωστή διατροφή. Και φυσικά όχι τις τροφές που πουλάνε οι μεγάλες πολυεθνικές ζωοτροφών που χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους ή κρέατα και ψάρια.
terrapapers.com