Web Toolbar by Wibiya Εγκυμοσύνη, μωρό και σκύλος ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Εγκυμοσύνη, μωρό και σκύλος

Μία ψυχολόγος με 15ετή πείρα εκπαίδευσης σκύλων, που περιλαμβάνει αρθρογραφία και συνεντεύξεις αλλά και με πτυχίο κτηνιατρικής στο τελευταίο email που αντάλλαξε με τη μητέρα της, λίγες εβδομάδες πριν γεννήσει το παιδί της, διάβασε τις εξής τελευταίες γραμμές: Τι θα κάνεις με την Σαρλότ, πότε θα της βρεις νέο σπίτι; Με αγάπη, η μαμά σου.
 
Η Σαρλότ είναι το 11 ετών πιτ μπουλ της κυρίας, το οποίο είχε υιοθετήσει απ όταν ήταν κουτάβι. Την εκπαίδευε από την ηλικία των 12 εβδομάδων αλλά δεν μπορούσε να αντιληφθεί τα κοινωνικά σήματα απ τα άλλα κουτάβια και ήταν αρκετά άγαρμπη. Ακόμα και ένας έμπειρος εκπαιδευτής δεν μπορεί να την χειριστεί.
 
Ήταν αποτέλεσμα της παράνομης εκτροφής της πίσω αυλής. Γλυκιά με τους ανθρώπους αφού γνώρισε μετά τη σωτηρία της, την αγάπη αλλά ανίκανη κοινωνικά με τα άλλα σκυλιά. Η εκπαιδεύτρια την κοινωνικοποίησε όσο μπορούσε αλλά η επιθετικότητα της προς άλλα σκυλιά παρέμεινε.
 
Παρόλαυτα η γυναίκα την υιοθέτησε υπεύθυνα, έστω κι αν αυτό σήμαινε πανάκριβη περίφραξη του σπιτιού της, ειδικό χειρισμό και πολλά ακόμα.
 
Ο σύζυγος της, επίσης κτηνίατρος, αν και πίστευε αρχικά στο γνωστό ρητό ''τα σαγόνια του πιτ μπουλ κλειδώνουν'' και ότι δεν μπορεί να είναι κοντά στο παιδί, κατανοεί τη διαφορά μεταξύ επιθετικότητας μεταξύ σκύλων και επιθετικός μεταξύ σκύλων και ανθρώπων. Κανένα σκυλί δεν είναι 100% ασφαλές να αφεθεί μόνο με ένα παιδί ασχέτως ράτσας.
 
Όμως τα σκυλιά και τα παιδιά μπορούν να είναι χρυσός συνδυασμός, με οφέλη για την υγεία και την κοινωνικοποίηση τους, αρκεί να τηρούνται βασικά προληπτικά μέτρα.
 
1) Περνάτε λιγότερο χρόνο με το σκυλί όταν το παιδί γεννηθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με το σκυλί. Είτε ο σύντροφός σας, είτε συγγενής σας, είτε φίλος σας πρέπει να αναλάβει την άσκηση και τη βόλτα για τουλάχιστον 6 μήνες .
 
2) Κάντε το σκυλί να συνηθίσει τους ήχους του μωρού και των παιχνιδιών του. Βάλτε cd ή video με κλάμμα μωρού και βάλτε σε λειτουργία τα διάφορα παιχνίδια που έχετε προμηθευτεί για το μωρό, π.χ. στράτα ή ναουρίστρα.
 
3) Στήστε χώρους στο σπίτι όπου θα επιτρέπεται μόνο το μωρό και αντίστοιχα μόνο το σκυλί.
Ποτέ μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση το μωρό με το σκυλί. Για παράδειγμα αν το σπίτι σας είναι διώροφο, περιορίστε το σκυλί στον κάτω όροφο. Αν το σπίτι σας έχει δύο δωμάτια περιορίστε το σκυλί στο σαλόνι κ.ο.κ. Χρησιμοποιήστε τους φράχτες-πορτούλες για παιδιά για να χωρίσετε το σκυλί απ το παιδί και τούμπαλην.
 
4) Μάθετε στο σκύλο να αγαπά το παιδί. Δώστε του μία κουβέρτα στην οποία έχει κοιμηθεί το παιδί για να συνηθίζει τη μυρωδιά, μαγειρέψτε του την αγαπημένη του λιχουδιά και δείξτε του ότι δεν απειλείται από το νέο μέλος της οικογένειάς σας.
 
5) Σχεδιάστε την πρώτη συνάντηση του σκύλου με το παιδί ώστε να έχουν και οι δύο μία θετική εμπειρία.
Για παράδειγμα, γυρίστε απ τη βόλτα, αφήστε τον ενθουσιασμό του σκύλου να εκφραστεί και όταν ηρεμήσει φέρτε το σκυλί σε επαφή με το παιδί.
 
adespoto.gr