Web Toolbar by Wibiya Γερασμένα θεωρούνται τα κατοικίδια μας σε ηλικία 7 ετών ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Γερασμένα θεωρούνται τα κατοικίδια μας σε ηλικία 7 ετών

Πολλοί που έχουν κατοικίδιο το γνωρίζουν, άλλοι το αγνοούν. Ομως σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση οι γάτες και τα μικρόσωμα σκυλιά θεωρούνται υπερήλικα στην ηλικία των 7 ετών ενώ τα μεγαλόσωμα σκυλιά στην ηλικία των 6.

Φυσικά, αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κτηνίατρους και τους ιδιοκτήτες, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η κατάσταση της υγείας του ζώου και δεν πρέπει να ορίζεται...ηλικία ''απόσυρσης'' για ένα ζώο, ειδικά αν είναι αδέσποτο και περιμένει ένα σπίτι για να υιοθετηθεί!
Η γηραιότερη γάτα που έχει καταγραφεί έζησε ως τα 34 της ενώ ο γηραιότερος σκύλος έφτασε τα 29 έτη.

Η Ενωση τονίζει επίσης ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε το μύθο ότι ένα έτος σκύλου ισούται με 7 ανθρώπινα χρόνια. Ενα 7χρονο σκυλί είναι περίπου σαν ένας 44χρονος άνθρωπος, εφόσον έχει φυσιολογικό βάρος. Ενα 10 χρονο σκυλί είναι σαν ένας 60χρονος άνθρωπος και ένα 15χρονο σκυλί σαν ένας 83χρονος.

Η κτηνιατρική έχει βελτιωθεί και δεν είναι πια εμβόλια και διατροφή. Η στείρωση, η φροντίδα/πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκάις στα ζώα, οι εξετάσεις αίματος και πολλά ακόμα δίνουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλά τα ζώα τους πριν και αφού εκδηλωθεί μία ασθένεια.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν αν η γάτα σου είχε διαβήτη, η συμβουλή θα ήταν πιθανότατα η ευθανασία. Πλέον όμως η λύση αυτή είναι σπανίως ανάμεσα σε αυτές που σκέφτονται οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες καθώς υπάρχουν φάρμακα που προσφέρουν αξιοπρεπή ζωή στα ζώα.

Οι γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι και έχουν καλή φροντίδα θεωρούνται υπερήλικες στα 15 έτη τους και μπορεί να ζήσουν μέχρι και 19 ή 20 χρόνια. Μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα υγείας αλλά θεωρούνται γενικά σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ: ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΤΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΑ ΖΩΑ.
Τα σκυλιά θεωρούνται επισήμως υπερήλικα περίπου στα 12 έτη τους. Παρότι ένα σκυλί πάνω από 8 ετών σπανίως βρίσκει οικογένεια, οι κτηνίατροι συμβουλεύουν ότι τα μεγαλύτερη σε ηλικία ζώα συνήθως αποδέχονται εύκολα άλλα σκυλιά του σπιτιού, δεν λερώνουν μέσα και δεν απαιτούν πολλά, ούτε και έντονη άσκηση.

Πάντως οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι μετά τα 6-7 έτη ηλικίας, τα κατοικίδια μπορεί να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα χώνεψης, αρθρίτιδα, παχυσαρκία, προβλήματα στα δόντια τους και άλλα προβλήματα που μπορούν να θεραπευτούν.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΖΩΗΣ.
Παράγοντες που επηρρεάζουν γενικά την ποιότητα ζωής ενός ζώου:
-Ράτσα/κληρονομικές ασθένειες
-Μέγεθος (τα μικρόσωμα ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα)
-Είδος (οι γάτες ζουν περισσότερο από τα σκυλιά)
-Τρόπος ζωής (δεμένο σε αλυσίδα....ή μέσα στο σπίτι...)
-Βάρος

adespoto.gr