Web Toolbar by Wibiya Ο έξυπνος σκύλος ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο έξυπνος σκύλος

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ, αν όλα τα σκυλιά είναι το ίδιο έξυπνα ή υπάρχουν διαφορές και αν ναι, ποιες είναι;

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την φράση αυτός ο σκύλος είναι πολύ έξυπνος...


Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ράτσες σκύλων και σύμφωνα με τεστ που έχουν γίνει, έχει ταξινομηθεί ο βαθμός ευφυΐας τους με γνώμονα την ευκολία στην μάθηση.

Τι σημαίνει όμως έξυπνο σκυλί και βέβαια τι σημαίνει να έχω ένα έξυπνο σκύλο στο σπίτι....

Έξυπνος σκύλος είναι ένας σκύλος, ο οποίος έχει  μεγάλη ευκολία στο να παρατηρεί και να αφομοιώνει συμπεριφορές, να διακρίνει την διαφορετικότητα, πολύ πιο γρήγορα και να βρίσκει με ευκολία λύσεις. Ένας έξυπνος σκύλος γενικεύει τις  συμπεριφορές που μαθαίνει γρηγορότερα - τα σκυλιά μαθαίνουν σε περιβάλλοντα χώρο - αν, λ.χ. μάθουν την συμπεριφορά "κάτσε" σε ένα συγκεκριμένο μέρος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα την εκτελέσουν και όπου αλλού το ζητήσουμε. Αυτό είναι κάτι που το κατακτούν μέσω της διαδικασίας της μάθησης.

Τα 10 ποιο έξυπνα σκυλιά θεωρούνται πως είναι τα:

10 - Australian Cattle
09 - Rotweiler
08 - Papilon
07 - Labrador Retriever
06 - Shetlant Sheepdog
05 - Doberman
04 - Golden Retriever
03 - German Shepherd
02 - Poodle
01 - Border Collie


Τα σκυλιά εκπαιδεύονται είτε το θέλουμε είτε όχι. Από την πρώτη στιγμή που ζουν  και αλληλεπιδρούν στο περιβάλλον.....μαθαίνουν.

Τα σκυλιά διαβάζουν καθαρά, τις αλλαγές στην στάση του σώματός μας και τις αλλαγές στην ψυχική μας διάθεση. Αντιλαμβάνονται και οσμίζονται το πότε κρατάμε ανταμοιβή και πότε όχι.

Τα έξυπνα όμως σκυλιά, σκιαγραφούν και καταγράφουν, ποια ακριβώς στάση του σώματός μας θα τους αποφέρει την ανταμοιβή.

Ένας έξυπνος σκύλος είναι ένας εκπληκτικός σκύλος, χρειάζεται όμως πολύ χρόνο και ενασχόληση.....ειδάλλως η Ζωή μαζί του μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

Μπορεί να αναπτύξει απίστευτες εμμονές και συνήθειες, που μπορεί να μας ωθήσουν στα άκρα. Όλα αυτά τα σκυλιά έχουν αναπαραχθεί για να εξυπηρετούν εργασιακές ανάγκες.....με αποτέλεσμα εκτός από πολύ μυαλό να διαθέτουν και πολύ ενέργεια και αντοχή. Ένα Border Collie π.χ που είναι κατά γενική ομολογία, μακράν το πιο έξυπνο από όλες τις φυλές, έχει εκτραφεί στα σύνορα Σκωτίας - Αγγλίας για να υπηρετεί τους βοσκούς, που στα τεράστια λιβάδια της περιοχής θέλουν να μαζεύουν και να κατευθύνουν τα πρόβατά τους. Όλη μέρα τρέξιμο και ισχυρό ταμπεραμέντο με πολύ μυαλό, συνθέτουν μια φυλή που όταν την έχουμε κατοικίδιο θα πρέπει να του δώσουμε μια νέα δουλειά να κάνει - έναν σκοπό.

Αν δεν του δώσουμε έναν σκοπό στην ζωή του, να είστε σίγουροι ότι θα τον βρει μόνο του.

Παρόμοιες καταστάσεις θα συναντήσουμε και με τις υπόλοιπες φυλές σκύλων όπως τα Γερμανικά Ποιμενικά, Golden Retriever, Λαμπραντόρ κ.λ.π

Τα σκυλιά γενικότερα δεν μπορούν να κάνουν σκέψεις, δεν έχουν ηθικούς κώδικες και δεν έχουν συναισθήματα ανθρώπινα. Η οποιασδήποτε μορφής, ευφυΐας τους, έγκειται απλά και μόνο στην ικανότητα τους να  μαθαίνουν. Η ικανότητα μάθησης είναι αποτέλεσμα γενετικών δεδομένων τους.

Τα σκυλιά, τελικά, είναι πολυτάλαντα ζώα. Μπορεί να μην είναι τόσο έξυπνα όσο εμείς οι άνθρωποι όμως τα αγαπάμε γι αυτό που είναι...δηλαδή την σκυλίσια τους φύση.

Είναι υπέροχα ζώα, ακριβώς έτσι όπως είναι.


Tου Δημοσθένη Μουμιάδη 
Επαγγελματία Θετικού
Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training

kynagon.gr