Web Toolbar by Wibiya Φόλα - Μέτρα πρόληψης και Πρωτες βοήθειες ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Φόλα - Μέτρα πρόληψης και Πρωτες βοήθειες

ΠΡΟΛΗΨΗ
Μάθετε το ζώο σας να τρώει μόνο στο πιάτο του, στο ίδιο πάντα μέρος του σπιτιού και όσο το δυνατόν σε σταθερές ώρες.

Μην το ταΐζετε από το χέρι & μην επιτρέπετε ενδιάμεσα μικρογεύματα. Αν είναι δυνατόν  να ταΐζεται από ένα μόνο συγκεκριμένο άτομο στην οικογένεια.

 Στις βόλτες μην το αφήνετε να τρώει τίποτε από κάτω. Αν το κάνει να το μαλώνετε & να του το παίρνετε αμέσως.

Μάθετέ το να τρώει μετά από δική εντολή σας. Δηλαδή, βάλτε φαγητό στο πιατάκι του & εκπαιδεύστε το να περιμένει το δικό σας σύνθημα.

Να ταϊζετε πάντοτε το ζώο σας πριν από τη βόλτα του. γιατί λογικό είναι πως αν πεινάει  θα φάει πιο εύκολα ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.

Για εσάς που έχετε σκυλάκι, αν τελικά βρεθείτε μία περιοχή άγνωστη ή που υπάρχουν υπόνοιες ότι ρίχνουν φόλες, φορέστε του οπωσδήποτε φίμωτρο. Θα δυσανασχετήσει στην αρχή, αλλά στην πορεία θα συνηθίσει.

Βγάζετε βόλτα πάντοτε το σκυλάκι σας με το λουράκι του. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να το προλάβετε πριν φάει οτιδήποτε ή να του πάρετε από το στόμα το επικίνδυνο υλικό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι έντονη σιελόρροια, μυϊκός τρόμος, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
Στην περίπτωση της δηλητηρίασης από ποντικοφάρμακο , ενδέχεται να εμφανιστούν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.  Παρατηρούμε τότε κόκκινες/μωβ/σκούρες μπλε κηλίδες στο δέρμα, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Το χρώμα των ούλων είναι πολύ αναιμικό.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι το ζωάκι σας δηλητηριάστηκε είναι να του προκαλέσετε ΕΜΕΤΟ.
Εμετικά φάρμακα θα βρείτε στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με θεϊκό χαλκό και κοινή γαλαζόπετρα σε διάλυση 2% ( μισό κουταλάκι γαλαζόπετρα , σ΄ένα ποτήρι χλιαρό νερό).  Χορηγήστε στο σκύλο ή τη γάτα με ένα κουτάλι το μείγμα αυτό, λίγο-λίγο, μέχρι να προκληθούν σπασμοί εμετού. Αν σας είναι δύσκολο να φτιάξετε ακόμα και αυτό το μείγμα τη δεδομένη στιγμή, δώστε τότε στο ζωάκι να πιει χλιαρό αλατόνερο, που συνήθως προκαλεί εμετό σε λίγα μόνο λεπτά. Αφού κάνει εμετό βοηθάει να του δώσετε να πιει με μία σύριγγα το ασπράδι από 2 αυγά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ χορηγήσετε ξύδι με λάδι, γιατί μπορεί να πεθάνει από αναρρόφηση στους πνεύμονες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ προκαλέστε εμετό αν το ζώο τρικλίζει ή παρουσιάζει κι άλλα νευρικά συμπτώματα, όπως μυϊκό τρόμο και σπασμούς. Μπορεί το εμετικό κατά λάθος να εισέλθει στους πνεύμονες και το ζώο να πάθει εισροφητική πνευμονία.
Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.
Θα βοηθήσει πολύ τη διάσωσή του αν γνωρίζετε από τι ακριβώς δηλητηριάστηκε (& σε ποια ποσότητα)καθώς & αν μπορείτε ενδεχομένως να το πάρετε μαζί σας στον γιατρό

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με:
• Εμφιαλωμένο νερό
• Αλάτι
• Σόδα φαγητού
• Ταμπλέτες ενεργού άνθρακα
• Ατροπίνη και σύριγγες
• Κονάκιον (Βιταμίνη K1)
Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πώς να τα χρησιμοποιήσετε για να δώσετε τις πρώτες βοήθειες. Αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή του ζώου σας.

Μεταφέρετε άμεσα το ζώο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Μην εφησυχάσετε ακόμα & αν θεωρήσετε ότι το ζωάκι σας είναι καλύτερα. Αυτές είναι οι πρώτες βοήθειες και κανείς  δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι αρκετές για να σώσουν τη ζωή του "φίλου" σας.

Οι παραπάνω πληροφορίες, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα & σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη βοήθεια & τη γνωμάτευση του ιατρού σας. 


ΔΗΛΕΣΙΩΤΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ