Web Toolbar by Wibiya Νέα έρευνα: O σκύλος «γεννήθηκε» στη Νότια Κίνα ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Νέα έρευνα: O σκύλος «γεννήθηκε» στη Νότια Κίνα

Από την Ασία και συγκεκριμένα την περιοχή του Ποταμού Γιάνγκ Τσε (Γαλάζιος Ποταμός) της Νότιας Κίνας προήλθαν οι αγαπημένοι μας σκύλοι.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα των επιστημόνων Πήτερ Σαβολάινεν και Ματτίας Όσκαρσον του σουηδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heredity στις 23 Νοεμβρίου 2011.

Στην περιοχή του Γιανγκ Τσε, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, εξημερώθηκε για πρώτη φορά ο λύκος, ο οποίος μέσα από γενετικές μεταλλάξεις και διασταυρώσεις εξελίχθηκε στο αγαπημένο μας κατοικίδιο.

Απόδειξη αποτελεί το χρωμόσωμα Υ, το οποίο κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα στους άρρενες απογόνους και έδειξε πως τα κατοικίδια σκυλιά προέρχονται από τη Νότια Κίνα. Το στοιχείο αυτό υποστηρίζεται από την ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA αλλά και από αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.

Το 50% της γονιδιακής δεξαμενής είναι κοινή στα κατοικίδια σκυλιά σε όλο τον κόσμο, αλλά το σύνολο της πρωταρχικής δομής του DNA συναντάται μόνο στα σκυλιά της νότιας Κίνας.
Προηγούμενη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature υποστήριζε ότι η προέλευση των σκύλων είναι από τη Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τα γενετικά δεδομένα της πιο πρόσφατης.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο σκύλος (Canis lupus familiaris) είναι ένα οικόσιτο υποείδος του γκρίζου λύκου (Canis lupus) και μπορεί θεωρητικά να διασταυρωθεί μαζί του και να δώσει βιώσιμους απογόνους.

Εκτός όμως της προέλευσης, σημείο διαφωνίας παραμένει και η χρονική εμφάνιση του πρώτου σκύλου: πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτό συνέβη πριν από 15.000 χρόνια, άλλες όμως πηγαίνουν πολύ πιο πίσω, μέχρι τα 140.000 χρόνια.

econews