Web Toolbar by Wibiya Π.Φ.Π.Ο.: Ο νέος νόμος δεν προστατεύει τα ζώα, επιτείνει το πρόβλημα! ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Π.Φ.Π.Ο.: Ο νέος νόμος δεν προστατεύει τα ζώα, επιτείνει το πρόβλημα!

Το πολυμορφικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» έγινε νόμος στις 25/1/2012 και οδεύει προς δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ.. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που λύνει ελάχιστα προβλήματα και δημιουργεί πολλά άλλα.

Πολύ σύντομα τις παρενέργειες του θα τις δούμε στους δρόμους καθώς οι πληθυσμοί των αδέσποτων ζώων θα αυξάνονται, αφού επί της ουσίας οι εθελοντές φιλόζωοι τιμωρούνται για την φιλεύσπλαχνη δράση τους. Οι δήμοι, που επωμίζονται μεγάλο βάρος, δεν πρόκειται να ανταποκριθούν και τελικά τα μόνα, που θα είναι ουσιαστικά ζημιωμένα, θα είναι τα ίδια τα ζώα.
Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο ανατέθηκε στα χέρια εκείνων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα ζητήματα, που αφορούν τα ζώα και την προστασία τους και οι οποίοι και λόγω της κρίσιμης και ρευστής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης νοιάζονται μόνο για το αν θα επανεκλεγούν.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Επί ένα σχεδόν χρόνο διαπραγματευτήκαμε, συζητήσαμε, προτείναμε και σχεδιάσαμε απόψεις, στρατηγικές και ευέλπιδες στόχους με τους πολιτικούς προϊσταμένους του θλιβερού κτιρίου της οδού Αχαρνών και τελικά οι τελευταίοι απεδείχθησαν ισόμετρα θλιβεροί και ανεπαρκείς με το κτίριό τους.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταβροχθίστηκε από αναδομήσεις και αναθέσεις του υπουργικού δυναμικού. Μας είναι απολύτως σαφές επίσης, ότι ο βασικός κορμός και η «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου φτιάχτηκε από τις αναρμόδιες και αντιφιλόζωες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ., βελτιώθηκε από την κα Μιλένα Αποστολάκη – μετά τη δημόσια διαβούλευση – η οποία όντως έτεινε ευήκοον ούς και επιστράτευσε την εντελώς σπάνια πλέον «κοινή λογική», αλλά δεν ευτύχησε να περατώσει το έργο της, για να καταλήξει στο αρχικό μόρφωμα, που σχεδίασαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ..

Οι διάδοχοί της αντιμετώπισαν το ζήτημα διεκπεραιωτικά, συναλλακτικά και με πλήρη άγνοια του θέματος.
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, τόσο για την ευζωία των ζώων και την ποιότητα ζωής της πόλης, όσο και για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού μας προφίλ, λύθηκε με το αναμενόμενο για την ελληνική πραγματικότητα.

Δηλαδή με μια εκτρωματική, ασαφή και εντελώς «βαλκάνια» ημι-λύση! Αφού σύραμε στο αρμόδιο υπουργείο εις μάτην πανεπιστημιακούς, (νομικούς, παρασιτολόγους, επιδημιολόγους, κ.τ.λ.) συνεργάτες μας, αφού ταΐσαμε ως αναμασημένη τροφή με όλες τις τρέχουσες νομολογίες της Ευρώπης τους «επιτελείς» του υπουργείου, αφού καταθέσαμε και ξανακαταθέσαμε προτάσεις, ως οι πλέον αρμόδιοι και γνώστες του ζητήματος φορείς, ανακαλύψαμε, ότι κανείς δεν άκουγε αλλά και ούτε είχε πρόθεση να ακούσει.

Το περίεργα σχεδιασμένο πόνημα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. περιήλθε τελικώς στους εισηγητές των κομμάτων, μόνο και μόνο για να αποκορυφωθεί η – όπως καταλάβαμε τελικά – συνήθης πρακτική.
Μεταξύ νομοσχεδιακής πρότασης και εισηγήσεων εισχώρησαν όλες οι συνδιαλλαγές με συντεχνιακά συμφέροντα και όλες οι ψηφοθηρικές εξαιρέσεις.

Αντί για τους αυτοδίκαιους κοινωνικούς εταίρους (δηλαδή τις αποδεδειγμένα μεγάλες πανελλαδικές ομοσπονδίες) κατά την συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προσεκλήθησαν αμφιλεγόμενης προέλευσης και μεγέθους εκπρόσωποι θρησκευτικογενείς (!) καθώς και ατελείωτες σκληρά συνδικαλιστικές εισηγήσεις της ηγεσίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και άλλων άσχετων φορέων, που καμία σχέση δεν είχαν με την ευζωία των ζώων, ούτε καν γνωρίζουν την διάσταση του θέματος.

Αφαιρέθηκαν διατάξεις, που προστάτευαν τα ζώα και αντίθετα προστέθηκαν άλλες, που επιτείνουν την άγρια εκμετάλλευσή τους.

Χιλιάδες νέα αδέσποτα θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και ήδη υπερπληθεί, από παράνομους και αφορολόγητους εκτροφείς, εμπόρους - «πετσοπάδες», εισαγωγείς, ανεύθυνους ιδιοκτήτες κατοικιδιών.

Οι δήμοι ανύπαρκτοι έως τώρα θα συνεχίσουν νομοτελειακά, να είναι ανύπαρκτοι και οι φιλοζωικές ενώσεις και οι πολίτες, με βαριά πρόστιμα στην πλάτη τους, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

Αυτό κατάφεραν οι εκμεταλλευτές των ζώων και αυτοί που θέλουν πάση θυσία να υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ., ανίκανες επί σειρά ετών να λύσουν το πρόβλημα, αφού με την άκρως αντιφιλοζωική στάση τους το επέτειναν, θα συνεχίσουν, να διαχειρίζονται από τα γραφεία τους τα θέματα των ζώων.

Το φιλοζωικό κίνημα όμως θα συνεχίσει να αγωνίζεται ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ για την κατάργηση των διατάξεων μη προστασίας και εκμετάλλευσης των ζώων.

Επισημαίνουμε επίσης σε όλους τους τόνους, ότι δεν είμαστε μερικές χιλιάδες κυνηγοί ή μερικές εκατοντάδες κτηνίατροι. Είμαστε ενάμιση εκατομμύριο φιλόζωοι που – ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης – δεν θα επιτρέψουμε, να ξαναπεράσουν το κατώφλι της Βουλής άνθρωποι με τέτοια ασυνέπεια και τόσο ελλιποβαρή σκέψη.

Καταλάβαμε καλά και εκ του σύνεγγυς, γιατί η χώρα κατάντησε έτσι. Επειδή με προχειρότητα και ασυνέχεια άνθρωποι μη ειδικοί αποφαίνονται, διαχειρίζονται και νομοθετούν, ενώ συναλλάσσονται ακόμα και τώρα, που τα πολιτικά πεπραγμένα έχουν φτάσει στο και πέντε».

http://www.zoosos.gr/article/1034/pphpo-o-neos-nomos-den-prostateuei-ta-zoa-epiteinei-provlema