Web Toolbar by Wibiya Σκυλιά: ήμερα ή άγρια; ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σκυλιά: ήμερα ή άγρια;

Όταν ακούσουμε την λέξη κατοικίδιο… είναι αρκετά πιθανόν τα σκυλιά να είναι το πρώτο ζώο που θα μας έρθει στο  μυαλό! Η αλήθεια είναι ότι συντροφεύουν τους ανθρώπους για περισσότερα από 10.000 χρόνια!

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλα τα σκυλιά, ήμερα και άγρια, μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, τον μικρό λύκο της Νότιας Ασίας.

Σήμερα οι άνθρωποι έχουν εκθρέψει εκατοντάδες διαφορετικές ράτσες σκύλων, που ορισμένες από αυτές δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στην άγρια ​​φύση. Παρά τις πολλές μορφές και τα μεγέθη τους, όλα τα ήμερα σκυλιά, είναι μέλη του ίδιου είδους, του Canis familiaris . Αν και έχουν λοιπόν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, αυτά τα σκυλιά σχετίζονται με τους λύκους, αλεπούδες, τσακάλια κτλ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα «κατοικίδια» σκυλιά, ή αλλιώς ήμερα, μοιράζονται πολλές κοινές συμπεριφορές με άγριους συγγενείς τους. Για παράδειγμα και τα δύο υπερασπίζονται τα εδάφη τους ουρώντας σε δέντρα, βράχια, φράκτες, και άλλους χώρους. Αυτές οι … «Θέσεις – Άρωμα» σηματοδοτούν σε άλλα σκυλιά ότι ένα άλλο ζώο κατέχει το έδαφός αυτό. Επίσης, πολλά σκυλιά θάβουν τα οστά ή τα αγαπημένα τους παιχνίδια για μελλοντική χρήση, όπως ακριβώς και τα άγρια, τα οποία θάβουν το θήραμα τους, εξασφαλίζοντας μελλοντικό φαγητό!

Όπως καταλαβαίνετε, τα σκυλιά επικοινωνούν με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η μυρωδιά, ένα άλλο είναι φυσική εμφάνιση, η θέση του σώματος, ενώ η κίνηση και η έκφραση του προσώπου μεταφέρουν συχνά ένα ισχυρό μήνυμα. Πολλά από αυτά τα σήματα είναι αντιληπτά ακόμα και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Μην μου πείτε πως όταν δείτε τον σκύλο σας να κουνάει την ουρά του, δεν είστε σίγουροι ότι είναι χαρούμενο και ενθουσιασμένο! Όταν δείχνει τα δόντια του… μάλλον κάτι το νευρίασε και η διάθεση του έκανε στροφή 180 μοίρες!

Όσον αφορά το talking… τα σκυλιά επικοινωνούν με μια κακοφωνία των ήχων! Βρυχώνται, κλαψουρίζουν κ.α.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα σκυλιά που έχουμε επιλέξει να μας συντροφεύουν στο σπίτι μας είναι κάτι περισσότερο από σύντροφοι! Υπάρχουν όμως και πολλά σκυλιά που «δουλεύουν» σκληρά για να κρατήσουν την θέση τους εκεί που βρίσκονται, για παράδειγμα σκυλιά Αστυνομικοί, σκυλιά Διασώστες, σκυλιά οδηγοί τυφλών, σκυλιά σωματοφύλακες και φρουροί σπιτιών και επιχειρήσεων κτλ.

Αναμφίβολα, όλα αυτά αποτελούν ένα τρανταχτό παράδειγμα του μακροχρόνιου ρόλου που παίζουν αυτά τα ζώα και τους χαρίζει όχι αδίκως ότι είναι «Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου»!

Αdespoto.gr