Web Toolbar by Wibiya Μήπως το σκυλί σας πάσχει από κεραυνοφοβία; ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μήπως το σκυλί σας πάσχει από κεραυνοφοβία;

Οι καταιγίδες κάνουν το σκύλο σας να τρέμει από φόβο; Τον βλέπετε να κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή να σκίζει μέχρι και έπιπλα; Δυστυχώς, αυτό το άγχος που πιάνει τα κατοικίδια μας κατά την διάρκεια καταιγίδων είναι κοινό χαρακτηριστικό τους.  

Τι κρύβεται όμως πίσω από τον πανικό αυτών των τετράποδων φίλων μας;

 Σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί από Ινστιτούτο Φυσικής και είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά μέσω του Ivanhoe Broadcast News, αποδεικνύεται ότι τα σκυλιά αναστατώνονται έντονα κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας ακόμα και όταν βρίσκονται δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Η μελέτη αυτή μέτρησε την ορμόνη που ρυθμίζει το στρες, την κορτιζόλη, να εκτοξεύεται μέχρι και τρεις φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ τα σκυλιά ακούνε ηχογραφήσεις κεραυνών από καταιγίδες! Αν και από τις μελέτες φάνηκε ότι μια «παρέα» σκύλων όπου άκουγε μαζί τα ηχητικά κλιπ, κυμάνθηκε σε καλύτερα επίπεδα, οι κτηνίατροι ισχυρίζονται ότι τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά. Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές – κτηνίατροι πήραν δείγμα σάλιου σκύλων από το μάσημα ενός βαμβακερού σκοινιού, αφού τους είχαν βάλει να ακούσουν ηχογραφημένες καταιγίδες. Βρήκαν το εντυπωσιακό στοιχείο ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 200% κατά τη διάρκεια της ηχογραφημένης καταιγίδας!

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Dreschel λέει, «Φυσιολογικά, είναι μια ανταπόκριση του σώματός τους, σε αυτό το άγχος".

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι άλλα σκυλιά γύρω από το δικό σας μπορεί να το βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα άγχους του. "Σε σκύλους που ζούσαν σε νοικοκυριά με άλλα σκυλιά, η ανταπόκριση που είχαν από το ηχογραφημένο κλιπ, δεν ήταν τόσο υψηλή και φάνηκε να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα πιο γρήγορα». Οι ειδικοί βέβαια συμπληρώνουν ότι δεν αποτελεί σίγουρη λύση αυτή, η κατοχή αρκετών κατοικίδιων σε ένα νοικοκυριό, καθώς αν το σκυλί σας έχει έντονη φοβία με τις καταιγίδες θα πρέπει να συζητήσετε την λύση φαρμακευτικής αγωγής με τον κτηνίατρο του.

Μια άλλη μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου Penn State έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, ισχυριζόμενη ότι ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου, όσο τρυφερός και να είναι με το σκυλί του, κατά την διάρκεια μιας θορυβώδους καταιγίδας δεν καταφέρνει να μειώσει το στρες και το άγχος που τα πιάνει, ενώ αντίθετα σε σπίτια που έχουν αρκετά κατοικίδια αυτό το φαινόμενο ήταν σε πολύ μικρότερα επίπεδα. Κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας κατέγραψαν ακανόνιστες συμπεριφορές των σκύλων, οι οποίοι κατάστρεφαν είδη οικιακής χρήσης ή διακοσμητικά αντικείμενα, δεν άφηναν τους ιδιοκτήτες τους να κλείσουν μάτι, ενώ τους μετέφεραν πολύ έντονη ψυχολογική πίεση.

Σχετικά με τη μελέτη, σας αναφέρουμε ότι τα σκυλιά που έχουν τέτοιες φοβίες, εμφανίζουν κλασικά σημάδια φόβου, όπως έντονο βηματισμό, κλαψούρισμα και το ότι κρύβονται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Άλλα όπως προείπαμε, φανερώνουν μια αύξηση 207% στην παραγωγή κορτιζόλης.

Γενικότερα, ορισμένα γεγονότα μας στρεσάρουν. Τόσο εμάς όσο και τα σκυλιά μας. Όταν στρεσαριζόμαστε, το νευρικό σύστημα να παράγει ορμόνες για να ανταποκριθεί στους αντιληπτούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, τα επινεφρίδια παράγουν περισσότερη αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, απελευθερώνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιταχύνει την καρδιά και την αναπνοή, και αυξάνει την πίεση του αίματος και το μεταβολισμό. Αυτές και άλλες φυσικές αλλαγές μας κάνουν να αντιδρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά κάτω από συνθήκες πίεσης. Αυτό θεμελιώνει την γνωστή «Αντίδραση μάχης ή φυγής», άμεση αντίδραση που πρέπει να συμβεί ως απάντηση στον κίνδυνο.

Ουσιαστικά, αυτές οι  αλλαγές συμβαίνουν για να μας προετοιμάσουν να δώσουμε μάχη ή να τραπούμε σε φυγή – και να συγκεντρώσουμε το αίμα στα όργανα ζωτικής σημασίας δηλαδή στους μυς και στον εγκέφαλο.

Adespoto.gr