Web Toolbar by Wibiya Σταφυλοκοκκική Δερματίτιδα και Υπερευαισθησία ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Σταφυλοκοκκική Δερματίτιδα και Υπερευαισθησία

Τι είναι το σταφ?

Σταφ είναι μια συντομογραφία που χρησιμοποιείται συχνά για το Σταφυλόκοκκο, μια ομάδα βακτηρίων που κατά κανόνα βρίσκεται πάνω στο δέρμα. Δερματίτιδα είναι ένας όρος που σημαίνει ότι το δέρμα έχει φλεγμονή.

Ο σταφυλόκοκκος πάντα προκαλεί δερματίτιδα?

Όχι. Για την ακρίβεια, ο σταφ είναι ένας φυσιολογικός «κάτοικος» στο δέρμα των ζώων και των ανθρώπων. Θεωρείται οπορτουνιστής. Όσο το δέρμα είναι υγιές, ο σταφ είναι αδρανής. Αλλά μόλις το δέρμα ερεθιστεί, ο σταφ μπορεί να εισβάλλει στην περιοχή και να πολλαπλασιαστεί ραγδαία.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες αυτού του είδους ερεθισμού του δέρματος?
Το ξύσιμο είναι η πιο συχνή αιτία. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία προκαλεί φαγούρα μπορεί να δημιουργήσει την κατάσταση που επιτρέπει στο σταφ να αποτελέσει πρόβλημα. Συχνά αίτια για κνησμό περιλαμβάνουν τους ψύλλους, αλλεργίες από εισπνοή και τροφικές αλλεργίες. Χημικά προïόντα που ερεθίζουν, όπως υγρά κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών, επίσης μπορεί να προκαλούν κνησμό.

Πώς γίνεται η διάγνωση για σταφυλοκοκκική δερματίτιδα?

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικοί μώλωπες(Σημάδια στο σώμα). Το ένα είδος ξεκινάει σαν κόκκινη περιοχή στο δέρμα με ένα σαν σπυράκι φλύκταινα στο κέντρο. Το άλλο είδος είναι μία κυκλική, κόκκινη περιοχή με οξεία ακμή και απώλεια τριχώματος στο κέντρο. Το δεύτερο μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί με το ringworm. Το να βρει κανείς ένα από τα δύο αυτά σχέδια πάνω στο δέρμα του σκύλου που ξύνεται σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι σταφ.

Επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με καλλιέργεια ή με βιοψία του δέρματος. Τα σημάδια όμως είναι τόσο χαρακτηριστικά που συνήθως δε χρειάζεται.

Πώς θεραπεύεται η σταφ δερματίτιδα?

Αυτό το βακτήριο είναι συνήθως ευαίσθητο σε διάφορα αντιβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν τις ερυθρομυκίνη, ενροφλοξασίνη, αμοξικιλλίνη με κλαβουλανικό οξύ, λινκομυκίνη, δικλοξακιλλίνη και οξακιλλίνη. Αφού αυτά τα φάρμακα μπορούν να δοθούν από το στόμα, η θεραπεία μπορεί να γίνει στο σπίτι. Κάποιες λοιμώξεις μπορεί να απαιτήσουν 3-6 εβδομάδες αγωγής μέχρι να ελεγθεί η λοίμωξη. Αντιβακτηριδιακά σαμπουάν και αλοιφές μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα ώστε να επιφέρουν άμεσο έλεγχο της λοίμωξης. Το άλλο απαραίτητο μέρος της αγωγής είναι να σταματήσει η φαγούρα και το ξύσιμο.

Άλλες εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για να ερευνηθεί η αιτία τους ή τα αίτιά τους. Συνήθως, περισσότερες από μία παθήσεις συντελλούν στη φαγούρα.

Είναι κολλητικό σε εμένα ή σε άλλα κατοικίδια?

Όχι. Όλοι οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι έχουν σταφ που ζουν πάνω στο δέρμα σαν φυσιολογικοί κάτοικοι.

Ολοκλήρωσα την αγωγή για τη σταφ δερματίτιδα πριν 2 εβδομάδες και τώρα η σταφ λοίμωξη επέστρεψε. Γιατί συνέβη αυτό?

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκλήθηκε από αλλεργία στα σταφ βακτήρια. Αυτό ονομάζεται σταφυλοκοκκική υπερευαισθησία ή σταφυλοκοκκική αλλεργία. Τα σημάδια στο δέρμα που έχουν προκληθεί από αυτή την ασθένεια είναι όμοια με εκείνα από τη σταφυλοκοκκική δερματίτιδα. Η διαφορά είναι η επανεμφάνιση. Αν η σταφ δερματίτιδα θεραπευτεί κατάλληλα, η υποκείμενη αιτία εξαλειφθεί και η φαγούρα σταματήσει, θα πρέπει να εξαλειφθεί και η βακτηριακή ασθένεια του δέρματος. Αυτή η κατάσταση θα επιστρέψει, αν η φαγούρα επιστρέψει. Όταν ο σκύλος με τη Σταφ Υπερευαισθησία θεραπευτεί, τα σημάδια στο δέρμα θα επιστρέψουν μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Επειδή η διαφοροποίηση της Σταφ Δερματίτιδας με τη Σταφ Υπερευαισθησία βασίζεται κυρίως στην επανεμφάνιση, είναι πολύ σημαντικό η αγωγή να συνεχιστεί αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό συχνά σημαίνει ένα μήνα ή και παραπάνω με αντιβιοτικά. Αν όχι, θα υπάρχει ακόμη η απορία για ποια από τις δύο παθήσεις πρόκειται.

Πώς θεραπεύεται η Σταφ υπερευαισθησία?

Η αγωγή ξεκινά ομοίως με την αγωγή της Σταφ Δερματίτιδας: αντιβιοτικά από το στόμα, φαρμακευτικό σαμπουάν και ότι χρειάζεται για να σταματήσει η φαγούρα. Ο μακροπρόθεσμος έλεγχος επιτυγχάνεται καλύτερα με Staph bacterin. Το Staph bacterin είναι ένα διάλυμα από σκοτωμένα Σταφ βακτήρια που εγχέεται μέσα στο σκύλο σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτή είναι μια απόπειρα να επαναπρογραμματιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου έτσι ώστε να μην υπερ-αντιδρά στα ίδια του τα βακτήρια. Η χρήση του Staph bacterin ξεκινά σαν μια σειρά από καθημερινές ενέσεις μέσα στις στιβάδες του δέρματος. Αφότου έχει ολοκληρωθεί ό πρώτος κύκλος, οι ενέσεις γίνονται υποδόρια (απλά κάτω από το δέρμα) με διάλειμμα κάθε 3-4 μέρες έως κάθε 2 εβδομάδες. Επειδή αυτή είναι μια θεραπεία που εξελίσσεται για καιρό, γίνεται από εσάς στο σπίτι.

Δεν έχω κάνει ποτέ ενέσεις οπότε θεωρώ ότι δεν μπορώ να το κάνω αυτό.

Είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Στις κτηνιατρικές κλινικές μπορούν να διδάξουν τους περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ενέσεις σε λίγα μόλις λεπτά. Μην αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε, μέχρι να σας δείξουν την τεχνική. Αν μετά από αυτό, εξακολουθείτε να μη νιώθετε άνετα να το κάνετε, ένας από το προσωπικό της κτηνιατρικής κλινικής μπορεί να κάνει τις ενέσεις για εσάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι επιτυχία έχει αυτό?

Οι ενέσεις για αλλεργίες δεν είναι ποτέ στο 100% επιτυχείς, είτε στους ανθρώπους είτε στα σκυλιά. Οι κτηνίατροι περιμένουν έως 75% των σκύλων να ανταποκριθεί καλά.

Τι γίνεται αν το Staph bacterin δεν φέρει επιτυχημένο αποτέλεσμα?
Αν δεν κάνετε τις ενέσεις, δεν κανονίσετε να τις κάνεις κάποιος από την κτηνιατρική κλινική ή αν ο σκύλος δεν ανταποκριθεί, ο σκύλος θα πρέπει να παίρνει περιοδικά μια αγωγή με αντιβιοτικά από το στόμα και να κάνει μπάνιο με φαρμακευτικά σαμπουάν. Αυτή δεν είναι η πιο επιθυμητή προσέγγιση επειδή ο σταφ συχνά θα αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να αλλάξετε το συγκεκριμένο αντιβιοτικό με κάποιο άλλο.

petcorner