Web Toolbar by Wibiya Το άγχος του αποχωρισμού ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το άγχος του αποχωρισμού

Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα. Στη φυσιολογική τους ζωή, ζουν σε αγέλες και έχουν πάντα κάποιο άλλο σκύλο δίπλα τους. Τις περισσότερες φορές όμως, όταν επιλέγουμε ένα σκυλάκι για κατοικίδιο, δεν παίρνουμε και την αγέλη του μαζί, ή όλα τα αδελφάκια του, έτσι λοιπόν το κατοικίδιό μας θα μεγαλώσει μόνο του, αλλά θα έχει εμάς για παρέα. Τι γίνεται όμως όταν θα χρειαστεί να πάμε στη δουλειά μας;

Δεν είναι καθόλου απίθανο ο σκύλος μας να αγχωθεί και να εκδηλώσει κρίσεις πανικού, γαβγίζοντας, κλαίγοντας, γρατζουνίζοντας και δαγκώνοντας πόρτες, και να ουρεί μέσα στο σπίτι. Το άγχος αυτό εμφανίζεται είτε γιατί μένει αναγκαστικά πολλές ώρες μόνος του, είτε γιατί κάποιο μέλος της οικογένειας πεθαίνει, είτε γιατί μετακομίσαμε σε νέο σπίτι. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως το άγχος αυτό θεραπεύεται και η ζωή του σκύλου μας μπορεί να γίνει και πάλι φυσιολογική.

Καταρχήν θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι κρίσεις πανικού που ακολουθούν το άγχος οφείλονται σε κάποιο από τους παραπάνω λόγους και όχι γιατί ο σκύλος μας βαριέται, είτε επειδή θέλει να παίξει. Ο αγαπημένος σας φίλος, μπορεί να ξεχωρίσει πότε θα βγείτε για να κατεβάσετε τα σκουπίδια, ή πότε θα λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην εκδηλώσει άμεσα μία κρίση πανικού.

Σωστή πρόληψη
Τα κουταβάκια, ή ένας νέος στην οικογένεια σκύλος, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος αποχωρισμού. Για να μην εμφανιστεί αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο, πρέπει να καταλάβει το κατοικίδιο ότι θα μένει μόνο του για αρκετή ώρα. Αυτό γίνεται αφήνοντάς το επίτηδες μόνο του ανά τακτά διαστήματα, έτσι που να καταλάβει ότι και να απουσιάσουμε από το σπίτι, δεν είναι κακό, γιατί έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή θα γυρίσουμε πίσω.

Επίσης θα πρέπει να τον μάθετε να παίζει με διάφορα παιχνίδια. Αγοράστε του μαλακά μπαλάκια, πλαστικά κόκαλα, παιχνίδια που βγάζουν ήχους και εκπαιδεύστε τον να παίζει με αυτά, κρύβοντας τα, πετώντας τα και στη συνέχεια να τα βρίσκει. Αν έχετε και δεύτερο σκύλο, αφήστε τους να παίζουν μαζί. Σιγά, σιγά θα δείτε ότι η απουσία σας δεν θα ενοχλήσει καθόλου και θα μπορείτε να πηγαίνετε στη δουλειά σας ξέγνοιαστοι. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το να γίνεται η σκιά σας όσο είσαστε μέσα στο σπίτι. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, μετακινήστε τον σε ένα άλλο δωμάτιο, για αρκετές φορές, μέχρι να καταλάβει ότι μπορεί να παίζει και μόνος του.

Σε περιπτώσεις που το άγχος είναι παρατεταμένο, θα χρειαστεί διαφορετική αντιμετώπιση για να εξαλειφθεί. Το κλειδί της υπόθεσης είναι να παρατηρήσετε την συμπεριφορά του σκύλου σας όταν ετοιμάζεστε να φύγετε. Η απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς του, όταν καταλαβαίνει ότι θα φύγετε, είναι το σημάδι ότι θα εμφανιστεί κρίση πανικού και άγχος. Η θεραπεία είναι να σας βλέπει να ετοιμαζόσαστε, χωρίς όμως να φεύγετε από το σπίτι, προκειμένου να συνηθίσει την εικόνα αυτή. Οταν ηρεμήσει, επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα, προχωρώντας ένα παραπάνω, μέχρι να παραμείνει ήσυχος. Στη συνέχεια απουσιάστε για λίγη ώρα και σιγά, σιγά μεγαλώστε τον χρόνο της απουσίας σας, σε τέτοιο βαθμό που να παραμείνει ήρεμος. Οσο καιρό θα διαρκεί αυτή η θεραπεία, δεν θα πρέπει να λείψετε από το σπίτι για παραπάνω διάστημα από όσο έχει μάθει ο σκύλος σας. Αν χρειαστεί να φύγετε για αρκετό διάστημα, θα πρέπει να τον αφήσετε σε κάποιον που θα τον προσέχει όσο θα απουσιάζετε.

Το άγχος λόγο του αποχωρισμού είναι δυσάρεστο τόσο για τον σκύλο σας όσο και για εσάς, για αυτό δώστε μεγάλη προσοχή στα τυχόν συμπτώματα που θα έχει και αντιμετωπίστε τα κατάλληλα.

katoikidio.com