Web Toolbar by Wibiya Τα κατοικίδια ως μέλη της οικογένειας ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα κατοικίδια ως μέλη της οικογένειας

Τα κατοικίδια ως μέλη της οικογένειαςΣε αυτό το πρώτο άρθρο, θα ασχοληθούμε με τα κατοικίδια ζώα ως μέλη μιας οικογένειας και ιδιαίτερα τη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά με αυτά. Τα πιο συχνά ερωτήματα που προκύπτουν από μία οικογένεια που θέλει να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, είναι ποιες υποχρεώσεις προκύπτουν κατά τη συμβίωσή τους με αυτό και ποια τα πιθανά οφέλη που καρπώνονται από τη σχέση που αναπτύσσουν με αυτά, ιδιαίτερα της θετικής επίδρασης που ασκούν στη ψυχολογία των παιδιών.

Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου είναι μία απόφαση που θα πρέπει να παίρνεται μετά από σοβαρή σκέψη, αφού οι γονείς συνυπολογίσουν τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις που μία τέτοια απόφαση επιφέρει.

Η απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν μία παροδική ικανοποίηση των επιθυμιών των παιδιών, όπως η αγορά ενός παιχνιδιού. Πολλές φορές όμως αυτό συμβαίνει και τα πολυπόθητα κατοικίδια μετά από λίγο χρόνο «χρήσης» καταλήγουν στο δρόμο, επιτείνοντας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Αφού λοιπόν συνειδητοποιήσουμε ότι και αυτά γίνονται δια βίου μέλη της οικογένειας μας μετά την απόκτησή τους, θα πρέπει να είμαστε τυπικοί σε ότι αφορά την πρόληψη της υγείας τους. Εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις και γενικότερα η πρόληψη της υγείας τους δεν πρέπει να παραλείπονται, μιας και είναι θέμα δημόσιας υγείας.

Τα σαφή πλεονεκτήματα που προκύπτουν όταν ένα παιδί μεγαλώνει μαζί με ένα σκύλο για παράδειγμα, είναι πολλαπλά. Μαθαίνει να είναι φιλικό και να σέβεται τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου, αποκτώντας οικολογική συνείδηση και συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της αλληλεπίδρασης ανθρώπων – ζώων, για την αρμονική φυσική εξέλιξη του πλανήτη. Ερχόμενο σε καθημερινή επαφή με ένα ζώο που του δίνει αγάπη χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, γίνεται πιο κοινωνικό, αφού υιοθετεί μία θετική στάση ζωής προς τους άλλους. Μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, μιας κι ένα κατοικίδιο θα έχει πάντα την ανάγκη φροντίδας, από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας. Σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά με απλά έως και ανίατα προβλήματα υγείας βοηθήθηκαν τα μέγιστα από τη συμβίωσή τους με ένα κατοικίδιο, θετική εξέλιξη που μόνο βασιζόμενη σ’ αυτή την ιδιόμορφη σχέση θα μπορούσε να ερμηνευτεί.
Τελειώνοντας, πολύ σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής. Γέννηση, ενηλικίωση, γήρας και θάνατος, γίνονται έννοιες με τις οποίες το παιδί εξοικειώνεται, συνειδητοποιώντας τον κύκλο της ζωής.

diagnovet