Web Toolbar by Wibiya Προαισθάνονται τα ζώα το κακό; Μια ψυχίατρος απαντά! ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Προαισθάνονται τα ζώα το κακό; Μια ψυχίατρος απαντά!

  Είναι ένα ερώτημα που τίθεται μετά από κάθε μεγάλο σεισμό παγκοσμίως, καθώς οι ιδιοκτήτες ζώων, και κυρίως οι εργαζόμενοι σε ζωολογικά πάρκα, υποστηρίζουν ότι αρκετές ώρες πριν συμβεί ο σεισμός, παρατήρησαν περίεργη συμπεριφορά στα ζώα, όπως γενική αναστάτωση, περίεργα ουρλιαχτά, σαν να ήθελαν να τους προειδοποιήσουν ότι κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί.

  Αυτό ακριβώς συνέβη και πριν το μεγάλο σεισμό των 8.8 ρίχτερ που έγινε στη Χιλή, καθώς και πριν τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στην Ινδονησία, οπότε και ακολούθησε ισχυρό τσουνάμι με καταστροφικές συνέπειες.
  Επικοινωνήσαμε με την κυρία Αναστασία Στάθη Λέφα, η οποία είναι κτηνίατρος και έχει master στην Κοινωνική Ψυχιατρική, και μας μίλησε για τις ιδιαίτερες αυτές ικανότητες των ζώων οι οποίες είχαν παρατηρηθεί από την αρχαιότητα ακόμη, αλλά και για κάτι που αναφέρουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, δηλαδή ότι τα ζωάκια τους προαισθάνονται άσχημες καταστάσεις πριν συμβούν.

Οι Αρχαίοι πίστευαν στις μαντικές ικανότητες των ζώων

  Όλγα Τάντου: Έχουν τα σκυλιά τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται; Και αν ναι, πώς γίνεται φανερό από τη συμπεριφορά τους;

  Αναστασία Στάθη Λέφα: Είναι γνωστό το ουρλιαχτό του σκύλου σαν προμήνυμα θανάτου. Η δοξασία αυτή είναι ευρύτερα διαδεδομένη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Υπάρχουν τέτοιες αναφορές και στην Αρχαία Ελλάδα και σε πολλούς άλλους λαούς. Οι αρχαίοι θρύλοι και οι μύθοι είναι διαποτισμένοι από την πίστη των ανθρώπων στις μαντικές ικανότητες των ζώων.
  Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι στηρίζονταν στο ζωικό βασίλειο όχι μόνο για να προβλέψουν το μέλλον, αλλά ερμήνευαν τα ζωικά σύμβολα σαν θεϊκά θελήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η χρησιμοποίηση της γίδας στο μαντείο των Δελφών, το τρέμουλο της οποίας δήλωνε την ευνοϊκή στάση του Θεού Απόλλωνα, έτσι ώστε να μπορέσει να δοθεί ο χρησμός.

 Ο Κάδμος, ακολούθησε μία αγελάδα επί μακρόν, μέχρι να σταματήσει σε κάποιο σημείο για να του υποδείξει το μέρος όπου θα έκτιζε την πόλη των Θηβών. Οι αρχαίοι Χαλδαίοι είχανε μεγάλη πίστη και στηρίζονταν πολύ στην κυνομαντεία. Για παράδειγμα, το χρώμα ενός σκύλου που έμπαινε σε κάποιο ναό, είχε ιδιαίτερη σημασία για την τύχη αυτού του ναού. Στην Αιθιοπία, οι κάτοικοι εξέλεγαν ένα σκύλο για βασιλιά τους και το γρύλισμα αυτού του σκύλου ή το κούνημα της ουράς του υποδείκνυε αν θα λάμβαναν μία ευνοϊκή απόφαση ή όχι.

Πώς ερμηνεύονται οι συμπεριφορές της γάτας!

  Ο.Τ.: Θεωρούσαν δηλαδή ότι η γάτα έχει κάποιες μαντικές ικανότητες, οι οποίες ήταν χρήσιμες για να πάρουν αποφάσεις σημαντικές για το λαό τους;

  Αναστασία Στάθη Λέφα: Ναι, προφανώς. Θα έλεγα στην εβραϊκή παράδοση επίσης. Όταν η γάτα καθαριζόταν προμήνυε το ενδεχόμενο να καταφτάσουν επισκέπτες. Στη Ιαπωνία πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες ήταν μετενσαρκωμένοι συγγενείς και έπρεπε να ζητηθεί η συμβουλή τους όταν επρόκειτο να παρθούν κάποιες οικογενειακές αποφάσεις. Επίσης, η συμβουλή της γάτας λαμβάνετο σε περιπτώσεις που ήθελε κάποιος να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι, για την πρόβλεψη του καιρού.

  Ακόμη στην Αγγλία πριν από χρόνια, όταν η γάτα στεκόταν μπροστά στο τζάκι και είχε την ουρά της προς την κατεύθυνση της φωτιάς, αυτό σήμαινε ότι επρόκειτο να επακολουθήσει μία περίοδος ψύχους. Αν έγλειφε την ουρά της, τότε σήμαινε αυτό ότι επρόκειτο να βρέξει. Ακόμα και σήμερα στην Κίνα και στην Ιαπωνία υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες έχουν την ικανότητα της πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών. Η κυνομαντεία ήταν ιδιαίτερα επίσης αναπτυγμένη στην αρχαιότητα όταν η πτήση των πουλιών μετέφερε κάποιο μήνυμα δυσμενές προς τους ειδικούς, τότε κάποια εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη αμέσως ματαιωνόταν.

Όταν τα ζώα σώζουν ζωές!

  Ο.Τ: Σήμερα, συνίσταται όλο και πιο συχνά από γιατρούς σε παιδιά που πάσχουν από ασθένειες, η συντροφιά ενός ζώου, ενός σκύλου, ο οποίος προλαμβάνει πιθανές κρίσεις. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;

  Αναστασία Στάθη Λέφα: Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και συνιστά ένα μέρος μόνο της ευρύτερης συμβολής των ζώων στην οργανική αλλά και την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
  Είναι αλήθεια ότι ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να αισθανθεί μια επικείμενη επιληπτική κρίση και να προειδοποιήσει τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα ενός ασθενούς.

   Τουλάχιστον κάποια τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί. Όπως έχει καταγραφεί και ένα άλλο ενδιαφέρον περιστατικό, που αφορά ένα δίχρονο κοριτσάκι το οποίο έπασχε από σοβαρό κρυολόγημα και είχε αναπνευστικά προβλήματα. Ήταν παιδί κωφών γονιών και η κατάστασή του επιδεινώθηκε κατά τις δύο η ώρα το πρωί και θα πέθαινε από ασφυξία φυσικά το παιδί αν ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος για κωφά άτομα δεν ορμούσε να ξυπνήσει τους γονείς του, οι οποίοι βέβαια έκαναν τα δέοντα και έσωσαν το παιδί.               

pyles.tv