Web Toolbar by Wibiya Αν στην εκπαίδευση πάρει λιχουδιές δεν θα γίνει λιγούρης; ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αν στην εκπαίδευση πάρει λιχουδιές δεν θα γίνει λιγούρης;

Φανταστείτε πως είστε υπάλληλος σε μια εταιρία, και επειδή ένα πρωινό αργήσατε, ο προϊστάμενός σας χωρίς να σας μιλήσει καν και χωρίς να προλάβετε να καταλάβετε, από τη στάση του σώματός του και από το ύφος του, πως έχει άγριες διαθέσεις, έρχεται και σας δίνει μια σφαλιάρα. Φανταστείτε τώρα πως αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και με συνέπεια, κάθε φορά που καθυστερείτε στην εργασία σας. Υποθέτω πως θα προσπαθήσετε με τον καιρό, να αποφύγετε, την πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή με τον προϊστάμενό σας και θα κοιτάξετε, να καλύψετε με κάθε τρόπο την αργοπορία σας. Μήπως θα ήταν καλύτερο, προκειμένου να επιτύχει το να είστε συνεπής, να σας έδινε ένα bonus την πρώτη φορά και κάθε φορά, που θα πηγαίνατε στην ώρα σας; Πόσο χαρούμενοι και με πόση περισσότερη διάθεση, θα πηγαίνατε στην δουλεία σας και θα εργαζόσασταν για αυτόν τον άνθρωπο;

Είναι άδικο να τιμωρούμε ένα σκυλί, μέχρι να μάθει τι ζητάμε και νιώθει το ίδιο απογοητευμένο και με τον εαυτό του, αλλά και με εμάς όπως θα νιώθατε και εσείς στο παράδειγμα της σφαλιάρας.

Η εκπαίδευση σκύλων, δεν αφορά την αμοιβή με τροφή μόνο. Άλλα σκυλιά δεν ενδιαφέρονται καθόλου για λιχουδιές, άλλα καθόλου για το χάδι μας και άλλα, κάνουν σαν τρελά για να παίξουν με ένα μπαλάκι. Η εκμάθηση εντολών, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται με πνιχτές οποιουδήποτε είδους, ηλεκτρικά κολάρα, με φωνές και με τσαμπουκά. Οπότε και ερχόμαστε στο ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου, πρέπει να είναι προσωπική υπόθεση και όχι ένα πρόγραμμα, που όπως ισχυρίζονται πολλοί, λειτουργεί το ίδιο καλά με όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτου χαρακτήρα και φυλής.

Όσο για το αν θα γίνει λιγούρης, στην περίπτωση που προτιμά να παίρνει τροφή για επιβράβευση, αυτό είναι που θέλουμε. Να γίνει ένα σκυλί που θα κάνει τα πάντα για να πάρει την αμοιβή του. Και όταν λέω τα πάντα το λέω κυριολεκτικά!!! Έτσι κι αλλιώς στην πορεία της εκπαίδευσης, όταν δηλαδή το σκυλί κατανοήσει 200% το νόημα των εντολών, αρχίζουμε να ελαττώνουμε την αμοιβή με τροφή, δεν επιβραβεύουμε κάθε ανταπόκριση με λιχουδιά, αλλά με κάτι πιο ήπιο όπως το χάδι και δίνουμε λιχουδιά, μόνο στις πιο γρήγορες και άμεσες ανταποκρίσεις του.

Αυτό σημαίνει, πως όταν τελειώσουμε την εκπαίδευση, είτε το σκυλί πάρει λιχουδιές, είτε όχι, εργάζεται το ίδιο γρήγορα και πρόθυμα για εμάς.

Τα αποτελέσματα τις εκμάθησης εντολών με θετική προσέγγιση, είναι θεαματικά και τα υπόλοιπα, είναι φθηνές δικαιολογίες που δεν είναι τεκμηριωμένες και δεν αφορούν καθόλου, τον τρόπο που ένα σκυλί μαθαίνει.

Για να μην έχετε καμία αμφιβολία για το αν ξέρω τι λέω, θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που ένα σκυλί μαθαίνει από τη φύση του, με τη μέθοδο της ανταμοιβής. Τα κουτάβια στην φωλιά πηδούν πάνω στο πρόσωπο της μάνας τους. Εκείνη όμως έχει τραφεί μόλις και τα χείλη της, είναι γευστικότατα. Οπότε το σκυλί μαθαίνει πως το να κάνει άλματα, πάνω στους άλλους είναι κάτι υπέροχο και δίνει απόλαυση. Απλά κάνουν κάτι που ξέρουν ότι θα έχει σαν συνέπεια, κάτι απίστευτα καλό… Πόσο καλά έμαθαν κάτι χωρίς καμία χρήση βίας ε;

puppy-doggy.blogspot.com