Web Toolbar by Wibiya Γάβγισμα: Τι προσπαθεί να μας πει; ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γάβγισμα: Τι προσπαθεί να μας πει;


Το γάβγισμα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των σκύλων και, μάλιστα, από τους πιο χρήσιμους καθώς έτσι μας ειδοποιούν για κάτι ασυνήθιστο που μπορεί να συμβαίνει ή για τις ανάγκες τους. Ωστόσο, πολλές φορές το γάβγισμα του σκύλου μας είναι υπερβολικό ή… περίεργο. Τότε είναι απαραίτητο να μπορούμε να κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους το σκυλί μας γαβγίζει, πριν αρχίσουμε να το μαλώνουμε ως ενοχλητικό. Είναι σημαντικό να μάθουμε στον σκύλο μας να γαβγίζει μόνο όταν πραγματικά έχει να μας «πει» κάτι, και όχι απλά για να τραβήξει το ενδιαφέρον, γιατί έτσι θα μπορεί να μας βοηθήσει ή να μας προστατεύσει αποτελεσματικά αν και όταν χρειαστεί.


Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, ιδιαίτερα όσοι έχουν πολυετή εμπειρία, μπορούν να αναγνωρίσουν τι θέλει να πει ο σκύλος τους με το εκάστοτε γάβγισμά του. Ακούγεται, δηλαδή, διαφορετικά στις περιπτώσεις που θέλει να παίξει από εκείνεις που υποδέχεται κάποιον στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να μειώσουμε το γάβγισμα του σκύλου μας είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε γιατί γαβγίζει. Έχοντας υπ’όψιν μας ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, και ότι πολλοί σκύλοι από την φύση τους γαβγίζουν περισσότερο από άλλους, ένα γενικός οδηγός αναγνώρισης γαβγίσματος είναι ο παρακάτω.

Γάβγισμα "περιοχής"
Όταν κάποιος άλλος σκύλος, ζώο ή άνθρωπος προσεγγίζει τα εδάφη του αγαπημένου μας κατοικίδιου, το γάβγισμά του μπορεί να είναι υπερβολικό. Τα εδάφη του μπορεί να περιλαμβάνουν, πέρα από τα μέρη που εκείνο «κυκλοφορεί» και τα μέρη που εσείς συνηθίζετε να κινείστε, π.χ. το γκαράζ του αυτοκινήτου σας ή ακόμα και την διαδρομή που κάνετε μαζί όταν τον βγάζετε εκτός σπιτιού. Σε αυτήν -και στην επόμενη- περίπτωση ο σκύλος μπορεί να μην σταματήσει να γαβγίζει ακόμα κι αν τον μαλώσετε αυστηρά.
Τι κάνουμε; Αποτελεσματικό είναι να περιορίσουμε το οπτικό του πεδίο μόνο στους χώρους του σπιτιού που κινείται, π.χ. να τοποθετήσουμε ψηλότερο φράχτη -αν μένουμε σε μονοκατοικία- ή να αποκλείσουμε την ορατότητά του από το μπαλκόνι –αν μένουμε σε διαμέρισμα. Επίσης, θα πρέπει να του μάθουμε να μην «χαιρετά» τον κόσμο στην είσοδο του σπιτιού αλλά να περιμένει το σήμα μας για να έρθει να υποδεχθεί τον καλεσμένο.

Γάβγισμα ανησυχίας
Αν ο σκύλος σας γαβγίζει σε κάθε ήχο ή θέαμα, άσχετα με το γενικότερο πλαίσιο, πιθανότατα αντιδρά από ανησυχία. Τα σκυλιά που το κάνουν αυτό συνήθως έχουν πιο δύσκαμπτη γλώσσα σώματος από άλλα, ενώ κατά την διάρκεια του γαβγίσματος κινούνται μερικά εκατοστά μπροστά. Η διαφορά του με το γάβγισμα "περιοχής" είναι ότι μπορεί να προκύψει οπουδήποτε και όχι μόνο όταν κάποιος εισβάλλει στην περιοχή του.
Τι κάνουμε; Αν πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας γαβγίζει ακατάσχετα και απειλητικά κάθε φορά που κάποιος περνάει έξω από το σπίτι ή που υποδεχόμαστε κάποιο νέο πρόσωπο στο σπίτι, ίσως θα πρέπει να περιορίσουμε την συνεχή οπτική και ακουστική του επαφή με τον έξω κόσμο.

Γάβγισμα προς αναζήτηση της προσοχής μας Κάποια σκυλιά γαβγίζουν στους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα προκειμένου να προσελκύσουν την προσοχή τους ή να δεχτούν ανταμοιβές, όπως φαγητό ή παιχνίδια.
Τι κάνουμε; Καταρχήν, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο σκύλος μας έμαθε να γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή από εμάς τους ίδιους. Για να τον κάνουμε να σταματήσει θα πρέπει να σταματήσουμε να τον επιβραβεύουμε κάθε φορά που γαβγίζει, καλύτερα δηλαδή να τον αγνοούμε, να μην τον κοιτάμε καν. Όταν πλέον βαρεθεί, λόγω της αδιαφορίας μας, και σταματήσει θα πρέπει να του ζητήσουμε να καθίσει και έπειτα να του δώσουμε αυτό που θέλει, δηλαδή την προσοχή μας.

Γάβγισμα χαιρετισμού
Αν ο σκύλος σας γαβγίζει κάθε φορά που βλέπει ανθρώπους ή άλλα σκυλιά, ενώ παράλληλα το σώμα του είναι χαλαρό και η ουρά του κουνιέται, το κάνει από χαρά και είναι ο δικός του τρόπος να χαιρετήσει. Σε αντίστοιχη περίπτωση πολλά σκυλιά επιστρατεύουν και ένα μακρόσυρτο κλαψούρισμα.
Τι κάνουμε; Του μαθαίνουμε να κάθεται κάθε φορά που υποδεχόμαστε κάποιον, ενώ για να του αποσπάσουμε την προσοχή από το γάβγισμα χαιρετισμού μπορούμε να έχουμε και ένα παιχνίδι δίπλα στην πόρτα και να του το πετάμε κάθε φορά που ξεκινά να γαβγίζει.

Ψυχαναγκαστικό γάβγισμα
Κάποια σκυλιά γαβγίζουν υπερβολικά και επαναλαμβανόμενα, σαν δίσκος που έχει κολλήσει. Τα σκυλιά αυτά συνηθίζουν και να κινούνται επαναλαμβανόμενα, π.χ. μπορεί να γαβγίζουν και ταυτόχρονα να τρέχουν πάνω-κάτω μέσα στο σπίτι χωρίς κανέναν λόγο.
Τι κάνουμε; Σε αυτήν την περίπτωση ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον περιορίζουμε τον σκύλο μας, π.χ. αν τον δένουμε ή τον κλείνουμε σε έναν χώρο μπορούμε να του αλλάξουμε χώρο. Θα βοηθούσε πολύ, επίσης, να αυξήσουμε την άσκηση του σκύλου μας και την επαφή του με κόσμο ή άλλους σκύλους.

Κοινωνικό γάβγισμα
Κάποια σκυλιά γαβγίζουν υπερβολικά μόνο όταν ακούν άλλα σκυλιά να γαβγίζουν, όσο μακριά κι αν βρίσκονται αυτά. Αυτό αποτελεί μία μορφή κοινωνικοποίησης του σκύλου μας.
Τι κάνουμε; Είναι άκρως φυσιολογικό να γαβγίζει ο σκύλος μας όταν ακούει άλλους σκύλους. Αν γίνεται πραγματικά ενοχλητικός, ωστόσο, μπορούμε την ώρα που ξεκινά η χορωδία των σκυλιών της γειτονιάς να τον κλείνουμε μέσα στο σπίτι και να του βάζουμε δυνατή μουσική για να αποσπάσουμε το ενδιαφέρον του.

Γάβγισμα σύγχυσης
Κάποιοι σκύλοι γαβγίζουν υπερβολικά μόνο όταν βρίσκονται σε μία κατάσταση που τους συγχύζει, π.χ. όταν δε μπορούν να προσεγγίσουν τους «φίλους» τους ή όταν είναι δεμένοι.
Τι κάνουμε; Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον σκύλο μας να γαβγίζει επειδή είναι δεμένος ή περιορισμένος είναι με εκπαίδευση υπακοής. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε οπωσδήποτε την συμβολή εκπαιδευτή σκύλων.

Γάβγισμα λόγω αρρώστιας ή τραύματος
Πιθανό είναι, επίσης, ένας σκύλος να γαβγίζει για να εκφράσει πόνο ή δυσφορία.
Τι κάνουμε; Πριν επιχειρήσουμε να τον σταματήσουμε σκόπιμο είναι να τον εξετάσει κάποιος κτηνίατρος για να αποκλειστούν παθολογικά αίτια.

Γάβγισμα αποχωρισμού
Αυτό συμβαίνει μόνο όταν το αφεντικό του σκύλου φεύγει ή όταν το σκυλάκι αφήνεται μόνο του. Το γάβγισμα αυτό συνοδεύεται συνήθως από ρυθμικό βηματισμό, καταστροφές στον χώρο ή κατάθλιψη.
Τι κάνουμε; Ισχύει ό,τι και στην περίπτωση του γαβγίσματος λόγω σύγχυσης ή στενοχώριας.

in2life