Web Toolbar by Wibiya Στροφή στομάχου από αεροφαγία ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Στροφή στομάχου από αεροφαγία

Ο σκύλος σας είνια μεγαλόσωμος, νευρικός, φοβάται και τρώει γρήγορα; Σίγουρα πάσχει από αεροφαγία, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, με διάταση - στροφή του στομάχου του. Αν μάλιστα δεν επισημανθεί εγκαίρως, ο σκύλος καταλήγει από πεπτικο, καρδιαγγειακό σοκ. Αν δείτε το σκύλο σας με τυμπανισμό κοιλιάς, δυσφορία και τάση για εμετό, τρέξτε αμέσως στον κτηνίατρο.
Το σύνδρομο της οξείας γαστρικής διάτασης και στροφής αποτελεί μια επικίνδυνη περίπτωση και απαιτεί άμεσα κτηνιατρικούς χειρισμούς για τη διάσωση του ζώου. Χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση αέρα στο στομάχι, με αποτέλεσμα τη στροφή του συνηθως προς τα αριστερά και γύρω από τον άξονα του καρδιακού - πυλωρικού στομίου κατά 180%. Συνέπεια της στροφής είναι η παρεμπόδιση της προώθησης του γαστρικού περιεχομένου προς το δωδεκαδάκτυλο και η αδυναμία παλινδρόμησής του στον οισοφάγο.

Ακολουθεί ολιγαιμικό σοκ, λόγω συμπίεσης της πυλαίας και της οπίσθιας κοίλης φλέβας, βλάβη του γαστρικού βλεννογονίου φραγμού, νέκρωση του γαστρικού τοιχώματος, περιτονίτιδα και το ζώο καταλήγει.

Συμμπτώματα είναι η ταχυκαρδία, η σιελόρροια, η καρδιακή αρρυθμία, η συμφόρηση και η κατάρρευση.

Η φυλή του ζώου (μέγεθος) παίζει ρόλο αφού τα Γερμανικά Ποιμενικά, οι Μολοσσοί, τα Ντόμπερμαν, τα Αγίου Βερνάρδου και τα Σέτερ εντάσσονται στις φυλές αυξημένου κινδύνου. Επίσης, ιδιοσυγκρασιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, παθολογικές καταστάσεις και η έντονη άσκηση του ζώου αμέσως μετά το γεύμα επηρρεάζουν.

adespoto.gr