Web Toolbar by Wibiya Σκύλος και αισθήσεις ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Σκύλος και αισθήσεις

Σκύλος και αισθήσειςΌπως ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος έχει πέντε αισθήσεις: όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση και αφή, απλώς με κάποιες ιδιαιτερότητες.

•    Όραση: Ο σκύλος βλέπει μόνο ένα μέρος των χρωμάτων του ηλιακού φάσματος (αποχρώσεις κίτρινου και μπλε) και θολά σε αποστάσεις πέρα απ’ τα 50 εκατοστά που σημαίνει πως δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η αίσθηση αυτή.

•    Όσφρηση: Η επιφάνεια της μύτης του σκύλου διαθέτει 200 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς. Τα σκυλιά έχουν τουλάχιστον 1000 φορές μεγαλύτερη ικανότητα  ανίχνευσης ανεπαίσθητων οσμών σε σχέση με τον άνθρωπο. Μετά από έρευνες που έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία, η οσφρητική ικανότητα τους για ορισμένες πτητικές ουσίες μπορεί να είναι και 1.000.000 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ανθρώπου. Τέλος, η όσφρηση του σκύλου έχει μεγάλη απομνημονευτική  ικανότητα οσμών γι’ αυτό και ο άνθρωπος τη χρησιμοποιεί για την εύρεση θηραμάτων, ναρκωτικών, εκρηκτικών υλικών και σε επιστημονικό επίπεδο στην ανεύρεση ακόμα και καρκινικών όγκων.

•    Ακοή: Μετά την όσφρηση η επόμενη πιο “αναπτυγμένη” αίσθηση του σκύλου είναι αυτή της ακοής. Οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν και να αντιληφθούν ήχους που παράγονται σε αποστάσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες απ’ αυτούς που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι.

•    Γεύση: Οι σκύλοι δε διακρίνουν και τόσο καλά τις διαφορετικές γεύσεις, δηλαδή το ξινό, το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό. Η όσφρηση τους ευχαριστεί κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στην πραγματικότητα. Ορισμένες φυλές μάλιστα έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις σε κάποιες γεύσεις, ενώ κάποιες άλλες όπως οι μικροσκοπικές και οι γιγαντόσωμες μπορούν να ονομαστούν και σκουπιδοφάγοι καθώς τρώνε ότι φαγώσιμο ή μη βρουν στο ”δρόμο” τους.

•    Αφή: Ισχύει ότι και στις γάτες, δηλαδή οι σκύλοι διαθέτουν αισθητήρες που καλύπτονται από τρίχωμα πάνω και γύρω από τα μάτια και κάτω από το σαγόνι και επιπλέον, διακρίνονται νευρικές απολήξεις στο τριχωτό τους.

Πηγή: el.wikipedia.org