Αρκετά χρόνια αργότερα, είκοσι δύο για την ακρίβεια Γερμανοί επιστήμονες φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το θέμα αυτό επιβεβαιώνοντας μάλιστα την παραπάνω έρευνα, ότι δηλαδή τα σκυλιά είναι σε θέση να εντοπίσουν με την όσφρηση τους καρκινικούς όγκους σε οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Το πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να τεκμηριωθεί ακόμα εργαστηριακά τουλάχιστον, πάντως οι ερευνητές της κλινικής Σίλερχοε του Γκέρλινγκεν υποστηρίζουν πως ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά εντόπισαν επιτυχώς κατά 71% όγκους σε ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν μέρος σε έρευνα που πραγματοποίησαν. Οι ράτσες των σκύλων ανιχνευτών που συμμετείχαν ήταν Γερμανικοί Ποιμενικοί δυο σε αριθμό , Αυστραλιανός Ποιμενικός και Λαμπραντόρ.
Στην παραπάνω έρευνα συμμετείχαν 110 υγιείς άνθρωποι, 60 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 50 με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όλοι οι εθελοντές ασθενείς και μη φύσηξαν σε μια ειδική συσκευή που απορροφά το σύνολο των σωματιδίων της ανθρώπινης εκπνοής και έπειτα η συσκευή τοποθετήθηκε μπροστά από τον κάθε εθελοντή. Τα σκυλιά μύριζαν τις συσκευές και κάθε φορά που εντόπιζαν κάτι “ύποπτο” καθόταν μπροστά από τον κάτοχο της συσκευής με τη μυρωδιά αυτή. Ίσως η ανάσα ενός ασθενή πάσχοντα από καρκίνο του πνεύμονα να υπάρχουν διαφορετικές χημικές ουσίες από εκείνες που υπάρχουν σε ένα υγιές άτομο. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Θόρτσεν Βάλες υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά αυτή ακόμα και σε πρώιμο στάδιο της νόσου και συνεχίζει τονίζοντας πως οι σκύλοι δε μπερδεύτηκαν από χημικές ουσίες σχετικές με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το κάπνισμα. Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στους οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης των σκύλων οι οποίοι είναι πάνω από 200 εκατομμύρια.
Εντύπωση προκαλεί το πόσο εύκολα εκπαιδεύτηκαν τα σκυλιά που πήραν μέρος στην έρευνα (χωρίς να έχουν ανάλογες εμπειρίες ή εκπαιδευτικό προηγούμενο) για να μπορούν να διαχωρίσουν την οσμή που συνδέεται με την ύπαρξη καρκινωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό απ’ όλες τις άλλες οσμές της ανθρώπινης αναπνοής.
Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου τώρα και σε ρόλο “γιατρού”.
Πηγή: Περιοδικό σκύλος & γάτα