Web Toolbar by Wibiya Τα κατοικίδια γίνονται υποκατάστατα των παιδιών στην Ιαπωνία! ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τα κατοικίδια γίνονται υποκατάστατα των παιδιών στην Ιαπωνία!

Το νοσοκομείο ζώων Ντακτάρι, στη συνοικία Χίρου του Τόκιο, έχει οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένα απαιτητικό κατοικίδιο. H διώροφη κλινική είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο, διαθέτει δίγλωσσο προσωπικό και προσφέρει τα πάντα, από καρδιαγγειακές επεμβάσεις έως... πεντικιούρ. Στον επάνω όροφο, ένας μικρός στρατός κτηνιάτρων και βοηθών βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την εκγύμναση, τη χαλάρωση και την περιποίηση σκυλιών και γατών: ιδιαίτερα το μασάζ, τα λασπόλουτρα και το μπάνιο με έλαια τσαγιού και γιαπωνέζικου κυπαρισσιού κάνουν θραύση. Εγκαινιάστηκε πριν από δέκα χρόνια και γνωρίζει τόση επιτυχία, που οι εγκαταστάσεις του είναι σήμερα μάλλον στενόχωρες για τους δέκα κτηνιάτρους, τους είκοσι τεχνικούς και τα εκατοντάδες ζώα που περνούν από εκεί καθημερινά. «Απαράδεκτο», αν σκεφτεί κανείς τις τιμές του...



Χιλιάδες εγκαταστάσεις 


Στο παρακείμενο ξενοδοχείο ζώων, η διανυκτέρευση κοστίζει περίπου 110 ευρώ, πιο ακριβά δηλαδή από ό,τι σε πολλά επιχειρηματικά ξενοδοχεία της συνοικίας, αλλά, πάλι, οι σκύλοι χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα από ό,τι ο μέσος μισθωτός. Όπως λέει ο Μάικο Ταμαόκι, «πολλά ζώα, ιδιαίτερα οι σκύλοι, στενοχωριούνται όταν αποχωρίζονται τα αφεντικά τους, οπότε πρέπει να τα παρηγορήσουμε». Το Ντακτάρι είναι απλώς μία από τις χιλιάδες εγκαταστάσεις για ζώα που έχουν ξεφυτρώσει στην Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία, σημάδι μιας χώρας που έχει «τρελαθεί» με τα κατοικίδια. Υπάρχουν εστιατόρια και σαλόνια μασάζ που προσφέρουν κατ’οίκον εξυπηρέτηση, κοιμητήρια για κατοικίδια που προσφέρουν ειδικές τελετές και μνημεία-αγάλματα καθ’εικόνα του «εκλιπόντος», πετ σοπ που ενοικιάζουν κατοικίδια με τη μέρα για ένα «τεστ-ντράιβ», μια υπηρεσία ονόματι Catwan. com που αναλαμβάνει να στέλνει καθημερινά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φωτογραφίες και περιγραφές των σωματικών λειτουργιών των γατών που φιλοξενεί ώστε να είναι ήσυχοι οι ιδιοκτήτες τους πως ενεργούνται κανονικά. Υπάρχουν οίκοι μόδας που διαθέτουν περιλαίμια, παπούτσια, μέχρι και φορέματα για κατοικίδια σε τιμές που θα έκαναν τον Δόκτορα Ντούλιτλ να κοκκινίσει. Υπάρχουν ακόμα και εταιρείες που φτιάχνουν κέικ μόνο για σκύλους και γάτες...

Οι αντιστοιχίες 


Σύμφωνα με την Ιαπωνική Ένωση Κτηνιάτρων, στη χώρα σήμερα υπάρχουν 10,4 εκατομμύρια σκύλοι και 8,5 εκατομμύρια γάτες. Μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν πλέον για τα κατοικίδιά τους περισσότερα χρήματα. Ο αριθμός των σκύλων και μόνο αυξάνεται στη χώρα με ρυθμό 2,4% ετησίως, πολύ πιο γρήγορα απ’ό,τι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σε κάθε Γιαπωνέζα αντιστοιχούν πλέον 1,28 παιδιά, με αυτόν τον ρυθμό ο πληθυσμός θα έχει συρρικνωθεί έως το 2050 από τα 127 στα 100 εκατομμύρια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική προοπτική της χώρας.

Βαθιά κρίση ταυτότητας 


«H Ιαπωνία χρειάζεται περισσότερα παιδιά, αλλά για διάφορους λόγους οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν απρόθυμοι να τα κάνουν», λέει η κοινωνιολόγος Γιοσιχίσα Γιοσίντα. «Οι γυναίκες αρνούνται ολοένα και περισσότερο να εγκαταλείψουν τις επαγγελματικές φιλοδοξίες τους και την ανέμελη ζωή τους για τον λόγο αυτό. Αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί όταν το κάνουν, κι έπειτα αρκούνται σε αυτό.

Τα κατοικίδια, λοιπόν, καθώς και τα άλλα, μηχανικά, υποκατάστατα καλύπτουν τα κενά». Σκύλοι, γάτες, κουνάβια (το τρίτο δημο-φιλέστερο κατοικίδιο για τους Ιάπωνες) αλλά και ρομπότ κάθε είδους και για κάθε βαλάντιο, ολοένα και πιο ανθρωπόμορφα, προ-σφέρουν την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εντάξει ακόμη μια επιβεβαίωση της βαθιάς κρίσης ταυτότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.
puppy-doggy.blogspot.com