Web Toolbar by Wibiya Ηγεσία και Γονική φροντίδα ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ηγεσία και Γονική φροντίδα

boxer-clairemuldoonΓιατί εμείς οι άνθρωποι καταφεύγουμε τόσο εύκολα στη φυσική βία; Σκεφθείτε πόσο φοβερό είναι για ένα μικρό σκυλί να απειλείται ή να κακοποιείται από έναν «γίγαντα» άνθρωπο, ο οποίος είναι πολύ πιο μεγάλος σε μέγεθος από ότι το ίδιο.

Έτσι, αρχίζουν να παραπονιούνται οι ιδιοκτήτες ότι τα σκυλιά τους δεν τους ακούνε, ότι δεν πλησιάζουν όταν τα φωνάζουν και μερικοί άλλοι για μικροπροβλήματα, τα οποία πράγματι μπορεί να είναι κουραστικά στην καθημερινή ζωή. Το κουτάβι έχει μάθει να προσπαθεί να αποφεύγει το αφεντικό του, προσποιούμενο ότι αυτός δεν είναι εκεί και χρησιμοποιεί Σήματα Ηρεμίας για να προσπαθήσει να καλοπιάσει πάλι τον ιδιοκτήτη του. Όταν αυτό δεν πετυχαίνει, τότε τα κουτάβια σταματούν να χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα.

 

Τα σκυλιά μεγαλώνουν έτσι, σε έναν κόσμο, στον οποίο δεν υπάρχει άλλη γλώσσα παρά μόνο η γλώσσα της βίας. Αυτή δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν από μόνα τους, γιατί δεν τα αφορά. Έτσι λοιπόν μένουν χωρίς γλώσσα επικοινωνίας. Είναι απίστευτο πόσα σκυλιά υπάρχουν, τα οποία επιδεικνύουν μια εντελώς παθητική στάση, δεν δοκιμάζουν να κάνουν τίποτα και δεν είναι καθόλου περίεργα. Έχουν δίκιο που έχουν παραιτηθεί από το να είναι σκύλοι. Αυτά είναι σκυλιά, τα οποία συχνά αποκαλούμε… καλά. Οι ιδιοκτήτες δεν είναι καθόλου καλοί. Τα έχουν καταντήσει παθητικά από το φόβο της τιμωρίας και χωρίς ενδιαφέρον για την ζωή.

Άλλα σκυλιά είναι αγχωμένα σε τέτοιο βαθμό, ώστε αποτελούν πια πρόβλημα για το οικείο τους περιβάλλον. Η σταθερή αβεβαιότητα την οποία βιώνουν ενεργεί έτσι, ώστε αυτά να αποκτούν ένα χρόνιο επίπεδο άγχους, που σημαίνει ότι καταστρέφουν πράγματα μέσα στο σπίτι, γαυγίζουν, φοβούνται τους θορύβους, τους ανθρώπους και τα άλλα σκυλιά, γίνονται όπως λέμε επιθετικά, τραβάνε το λουρί τους και πολλά άλλα.

Τα νεαρά σκυλιά έχουν ανάγκη από λίγο χρόνο γεμάτο από φροντίδα, στοργή και υπομονή όταν κατοικούν με γονείς, οι οποίοι φροντίζουν να καταλαβαίνουν αυτό που αισθάνεται το σκυλί τους για να μπορέσει να αναπτυχθεί στη διάρκεια του παιχνιδιού με τα αδέρφια του, αντί να καταπιέζεται από ένα βίαιο αφεντικό. Πρέπει να δώσουμε στο σκύλο τις απαιτούμενες βάσεις για να αναπτυχθεί, να ωριμάσει και να συμπεριφέρεται σωστά.
Να θυμάστε ότι τα σκυλιά, που μεγαλώνουν κουτάβια, αναθρέφουν τέλεια σκυλιά. Οι λύκοι, που μεγαλώνουν τα μικρά τους, αναθρέφουν τέλειους λύκους. Όταν εμείς μεγαλώνουμε κουτάβια, αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα προβλήματα. Μας παίρνει καιρό να δούμε μόνοι μας και να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει «ηγεσία». Σκεφτείτε το καθαρά λογικά και θα δείτε ότι δεν σημαίνει τίποτα άλλο, παρά μια σωστή γονική φροντίδα. Όταν ένα σκυλί έρχεται στο σπίτι, πρέπει να συμπεριφερθείτε ως γονείς, όπως ακριβώς όταν έρχεται ένα μωρό στην οικογένεια. Δεν πρέπει να φωνάζουμε στα μικρά παιδιά – αυτό δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση.

petcorner