Web Toolbar by Wibiya Αρμονική συμβίωση παιδιού και σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αρμονική συμβίωση παιδιού και σκύλου

dogandkid.jpgΗ αρμονική συμβίωση ενός σκύλου με ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια. Είτε αναμένετε ένα νεογέννητο ενώ ήδη έχετε σκύλο, είτε πρόκειται να υιοθετήσετε ένα σκύλο ενώ ήδη έχετε παιδιά, χρειάζεται προσπάθεια από μέρους σας ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται. Με υπομονή, επιμονή, τρυφερότητα, αγάπη και κοινή λογική, μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον, τόσο για εσάς, το παιδί σας αλλά και το κατοικίδιό σας.


Μην στηρίζεστε τυφλά στο προφίλ της κάθε ράτσας

Η κάθε ράτσα σκύλου έχει κάποια γενικά χαρακτηριστικά τα οποία αποδίδουν την πραγματική εικόνα όσον αφορά την πλειονότητα των σκύλων της ράτσας αυτής, αλλά όχι όλους. Η προσωπικότητα του σκύλου επηρεάζεται από τα γονίδια αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως από εμπειρίες που βίωσε, από την ανατροφή του, τον βαθμό της κοινωνικοποίησης που έλαβε και την αγάπη που δέχτηκε. Το θέμα λοιπόν αυτό είναι πολύ περίπλοκο για να στηριχτούμε αποκλειστικά σε ένα βιβλίο ή σε κάτι που ακούσαμε. Μην βάζετε λοιπόν ταμπέλες, να είστε λιγότερο επιπόλαιοι και περισσότερο ανοιχτόμυαλοι στο θέμα αυτό.


Κάντε τη σωστή επιλογή


Αν πρόκειται να αποκτήσετε ένα καθαρόαιμο σκυλάκι, κάντε την έρευνά σας, επιλέξτε έναν υπεύθυνο και ευσυνείδητο εκτροφέα και ζητήστε αν είναι δυνατόν να δείτε τους γονείς. Αν πρόκειται για μη καθαρόαιμο, φροντίστε να πάρετε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε για το ταμπεραμέντο του σκύλου ή των γονιών του και για τα παρελθόν του.  Αποφύγετε να υιοθετήσετε ένα σκύλο που φαίνεται πολύ τρομαγμένος και ντροπαλός γιατί υπάρχει η πιθανότητα να συμπεριφέρεται νευρικά και αμυντικά έναντι σε ένα παιδί, αλλά ούτε και ένα υπερκινητικό και υπερβολικά εκδηλωτικό σκυλάκι γιατί πιθανόν τραυματίσει άθελά του το παιδί λόγω του αυθορμητισμού και της ενέργειάς του. Προτιμήστε κάτι στο ενδιάμεσο, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας πιο ομαλής και αρμονικής συμβίωσης.


Προσοχή και επίβλεψη


Μην αφήνετε ποτέ μόνο το παιδί με το σκύλο, όσο και αν εμπιστεύεστε το σκύλο σας, όσο και αν θεωρείτε ότι γνωρίζετε το παιδί σας. Πάντοτε να επιβλέπετε, ειδικότερα εν ώρα παιχνιδιού. Μια συγκυρία γεγονότων αρκεί για να προκληθεί ένα δυσάρεστο περιστατικό. Και ο πιο ήρεμος σκύλος στον κόσμο μπορεί να «δείξει τα δόντια του» αν το παιδί του κλέψει το φαγητό ή το παιχνίδι του. Πάντοτε να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα μικρό παιδάκι μπορεί να μοιάζει αξιαγάπητο στα μάτια τα δικά μας, για ένα σκύλο όμως, μπορεί να φαντάζει ως απειλή!


Ομαλή μετάβαση


Η άφιξη ενός νεογέννητου στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και...σκηνές ζηλοτυπίας, ειδικότερα αν ο σκύλος σας δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή με παιδιά. Είναι λοιπόν σημαντικό η μετάβαση αυτή να γίνει με το σωστό τρόπο. Προσπαθήστε να μην αλλάξετε πολλά στη ρουτίνα του σκύλου. Συνεχίστε να τον παίρνετε βόλτα την ίδια ώρα, να τον ταίζετε την ίδια ώρα και σε καμία περίπτωση μην τον παραμελήσετε. Όταν το παιδί κοιμηθεί, αφιερώστε στο σκύλο σας το χρόνο που χρειάζεται. Παίξτε μαζί του και δώστε του πολλά χάδια.


Μην αφήνετε το σκύλο έξω από την καθημερινότητά σας. Αφήστε το να μπαίνει στο δωμάτιο του παιδιού και να λαμβάνει και εκείνος μέρος στις οικογενειακές στιγμές μαζί με το νεογέννητο. Δώστε του την ευκαιρία να μάθει τις νέες μυρωδιές, να εξερευνήσει αυτό το παράξενο και νέο πλάσμα. Αν κάνετε τα σωστά βήματα, πολύ σύντομα ο σκύλος θα θεωρήσει το νεογέννητο ως απλά μια νέα προσθήκη στην «αγέλη», θα συνηθίσει την παρουσία του και όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.


Εκπαίδευση εις διπλούν


Μόλις ο σκύλος άθελα ή θελημένα προκαλέσει πόνο ή φόβο στο παιδί, μιλήστε με τόνο αυστηρό και επιβλητικό «όχι» ή «μη». Μην χρησιμοποιήσετε βία και μην δώσετε ιδιαίτερη έκταση στο συμβάν. Ακόμα πιο σημαντική είναι η εκπαίδευση του παιδιού, όσον αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο σκύλο. Μάθετε στο παιδί να σέβεται το σκύλο, να μην τον ενοχλεί όταν τρώει ή όταν κοιμάται, να μην παίρνει τα παιχνίδια του και το σημαντικότερο, διδάξτε στο παιδί το όριο μεταξύ παιχνιδιού και παρενόχλησης. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι ο σκύλος δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο, αλλά έχει αισθήματα και είναι και αυτός ένα μέλος της οικογένειας, συνεπώς αξίζει να του φέρονται με τρυφερότητα και σεβασμό.


Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία


Μην περιμένετε την άφιξη ενός παιδιού για να δράσετε. Από την αρχή, απαγορεύετε στο σκύλο να επιδίδεται σε λάθος συμπεριφορές όπως να είναι κτητικός με τα παιχνίδια ή το φαγητό του και να πηδά πάνω σε ανθρώπους ως ένδειξη αγάπης. Επιπρόσθετα, δώστε του την ευκαιρία να μείνει και λίγο μόνος του. Δεν είναι ανάγκη να είναι συνέχεια στα γόνατά σας, καθώς όταν ένα νέο μέλος προστεθεί στην οικογένεια, θα δυσκολευτεί πολύ να δεχτεί το γεγονός ότι θα πρέπει να μοιράζεται την προσοχή και την αγάπη σας. Τέλος, φροντίστε να έρθει σε επαφή με παιδιά όλων των ηλικιών, ώστε να εξοικειωθεί με την εικόνα ενός παιδιού, τους ήχους και τις μυρωδιές που αυτό συνεπάγεται.


cypruspet.com