Web Toolbar by Wibiya Πως να προλάβουμε την παχυσαρκία ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πως να προλάβουμε την παχυσαρκία

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι πολύ ευκολότερη από την αντιμετώπισή της. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση φαγητού πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας του σκύλου. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικούς από τους τρόπους πρόληψης της παχυσαρκίας.

Άσκηση

Η άσκηση συντελεί στην καύση θερμίδων, συνεπώς συμβάλλει στην διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα οφέλη της άσκησης είναι πάρα πολλά και συμβάλλουν γενικά στην καλή ποιότητα ζωής.

1.    Δυναμώνει το αναπνευστικό και το κυκλοφοριακό σύστημα.
2.    Βοηθά στη μεταβίβαση οξυγόνου στους ιστούς.
3.    Συμβάλλει στην τόνωση των μυών και την ευλυγισία των αρθρώσεων.
4.    Απελευθερώνει ενέργεια, καταπολεμά την ανία και διατηρεί το μυαλό σε εγρήγορση.
5.    Βοηθά στην πέψη των τροφών.

Παροχή τροφής θρεπτικής αξίας και ισορροπημένης ποσότητας

Η ποσότητα και ο τύπος της τροφής διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Ακόμα και στον ίδιο σκύλο, οι διατροφικές ανάγκες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, την φυσική κατάσταση και πολλούς άλλους παράγοντες. Νεαρότερα ζώα χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια, πρωτείνες και μέταλλα από μεγαλύτερα ζώα. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι στάδια στην ζωή ενός σκύλου κατά τα οποία η κατανάλωση φαγητού πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σκύλοι που ξαπλώνουν στον καναπέ όλη μέρα και δεν απολαμβάνουν να ασκούνται ή να παίζουν, χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια από πιο δραστήριους σκύλους. Στειρωμένοι σκύλοι και μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι έχουν μειωμένο μεταβολισμό, συνεπώς χρειάζονται πολύ λιγότερο φαγητό.

Επιπρόσθετα, κάποιοι σκύλοι τρώνε όσο χρειάζονται ενώ κάποιοι άλλοι είναι λαίμαργοι και τρώνε όσο φαγητό υπάρχει διαθέσιμο. Είναι γενικά καλύτερο ο ιδιοκτήτης να παρέχει τροφή υπό μορφή γευμάτων, παρά να έχει ένα μπωλ συνεχώς γεμάτο με φαγητό. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί πιο εύκολα να παρακολουθεί την κατανάλωση φαγητού.

Τακτική παρακολούθηση του βάρους του σκύλου

Με την τακτική παρακολούθηση του βάρους του σκύλου μας, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τυχόν αλλαγές στο βάρος του. Ζυγίστε το σκύλο ανά τακτά διαστήματα, την ίδια ώρα της ημέρας και στην ίδια ζυγαριά. Για σκύλους μικρού μεγέθους, ο ευκολότερος τρόπος να τους ζυγίσετε είναι απλά να ζυγιστείτε πρώτα εσείς, μετά να ζυγιστείτε κρατώντας το σκύλο σας και να βρείτε τη διαφορά.

Ρυθμίζετε το βάρος νεαρών σκύλων

Σκύλοι που είναι υπέρβαροι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι υπό ανάπτυξη σκύλοι τρώνε μεν επαρκώς για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι πολύ ώστε να βάλουν περισσότερο βάρος από ότι θα έπρεπε. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος σε νεαρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις αρθρώσεις. Για να κρατήσετε την κατάλληλη ισορροπία, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αποφάγια και λιχουδιές

Τα αποφάγια, τα οποία με ιδιαίτερη ευκολία δίνουμε στα κατοικίδιά μας, συντελούν στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Είναι συχνά χαμηλής θρεπτικής αξίας και πλούσια σε θερμίδες, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που δίνουμε και δεν ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες του σκύλου, ακόμα και αν ανταποκρίνονται στις δικές μας.

Λιχουδιές όπως μπισκότα, σοκολάτες για σκύλους και διάφορα άλλα σκευάσματα που προμηθευόμαστε από pet shops, είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λίπη, συντελώντας στην αύξηση του βάρους όταν δεν δίνονται με μέτρο.

Παθήσεις

Παρόλο που η αύξηση βάρους οφείλεται συνήθως στο πολύ φαγητό και τη μειωμένη άσκηση, εντούτοις υπάρχουν παθήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Αν παρατηρήσετε μια ξαφνική και ανεξήγητη όρεξη για φαγητό ή μια ξαφνική αύξηση του βάρους, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.



cypruspet.com