Web Toolbar by Wibiya Φιλοζωικές: Οργανωθείτε και βοηθήστε ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Φιλοζωικές: Οργανωθείτε και βοηθήστε

 

Δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιδίων σε μία χώρα δέκα εκατομμυρίων. Μία Βρετανίδα που τα ξεκίνησε όλα. Βάναυσοι ακρωτηριασμοί αδέσποτων ζώων και νόμοι που δεν εφαρμόζονται. Μια νοοτροπία ή του ύψους ή του βάθους. Πόσο φιλόζωοι είμαστε τελικά; Πέντε φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις της Ελλάδας μας μιλούν για το δύσκολο έργο τους, για την… σκυλίσια –και όχι μόνο- ζωή και για το πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει.

Η ζωόφιλη αφετηρία Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων -ή αλλιώς GAWF -, μετρά τόσα χρόνια όσα η ιστορία της ζωοφιλίας στην Ελλάδα. Όλα άρχισαν όταν έφθασε στην χώρα μας η Eleanor Close το 1959, χρονιά που ο σύζυγός της διορίστηκε στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας. Η κ. Close βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τραγική εικόνα. Στην μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, τα ζώα πέθαιναν στους δρόμους, σκύλοι και γάτες λιμοκτονούσαν και άλογα και γαϊδούρια βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, ενώ στα σφαγεία, τα ζώα αντιμετωπίζονταν με βαναυσότητα. Η άμεση αντίδραση της εύπορης Βρετανίδας ήταν η σύσταση επιτροπής, με έδρα το Λονδίνο και εν συνεχεία του Ταμείου, που έκανε θαύματα εκείνη την περίοδο, χρηματοδοτώντας άσυλα, κτηνιατρικά κέντρα και συλλόγους προστασίας ζώων.

«Σήμερα, το GAWF έχει την Ελλάδα ως έδρα του, αλλά διατηρείται ακόμη το αγγλικό παράρτημα», μας λέει η κ. Αμαλία Σωτήρχου, διευθύντρια του Ταμείου. «Στόχος μας είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής των ζώων στην Ελλάδα», συμπληρώνει. Το GAWF δεν είναι μια οργάνωση εθελοντών, αλλά ένα οργανωμένο ίδρυμα που δουλεύει με στόχους εθνικού επιπέδου. Επίσης, συμμετέχει σε ευρωπαϊκές καμπάνιες, όπως αυτές για την κατάργηση των τσίρκων στην Ελλάδα και τον εφοδιασμό των λεγόμενων «εμπλουτισμένων κλουβιών» για τα πουλερικά.

Οι στόχοι του GAWF επιτυγχάνονται με τέσσερις τρόπους, όπως μας αναφέρει η κ. Σωτήρχου: την επιχορήγηση προγραμμάτων στείρωσης, τις επισκέψεις στα σχολεία με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, την χρηματοδότηση τοπικών σωματείων και το πρόγραμμα ιπποειδών. Το τελευταίο είναι μία από τις ελάχιστες ελληνικές προσπάθειες να προστατευτούν τα άλογα και τα γαϊδουράκια στην χώρα μας, καθώς στις περιοχές όπου ζουν οι ιδιοκτήτες τους δεν υπάρχουν ειδικευμένοι κτηνίατροι, παρά μόνο για μικρά ζώα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το GAWF: Αρχικά, μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία για την ονομασία του Ταμείου, που αναμένεται να… ξαναβαφτιστεί αυτήν την περίοδο (δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.gawf.org.uk/ ). Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε ως εθελοντές στο Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων ή να ενισχύσετε τους σκοπούς του, αγοράζοντας virtual gifts από την ιστοσελίδα του. 

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία Σε δράση από το 1975, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία αποτελεί την μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση στην χώρα μας, διατηρώντας λίστα 5.000 ενδιαφερόμενων πολιτών και 1.500 ενεργών μελών. Η αποστολή της: η ευζωία των αδέσποτων κυρίως ζώων, η πρόληψη και η αποτροπή του βασανισμού τους και η ενημέρωση των νέων γενιών.

«Θα λέγαμε ότι λειτουργούμε κατ’ αντιστοιχία με το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο για τους ανθρώπους», μας λέει η κ. Λιάνα Αλεξανδρή, διευθύντρια της οργάνωσης. «Δεν ανήκουμε στις Μ.Κ.Ο.», τονίζει η κ. Αλεξανδρή, «και δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος. Αντίθετα, κάνουμε την δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος», μας αναφέρει. Όπως μας λέει η υπεύθυνη, το 2003 ψηφίστηκε ένας σύγχρονος νόμος στην χώρα μας, που θέσπισε την ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τα ζώα στην παιδεία, κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς η πολιτεία, μετά το 2004, γύρισε ξανά την πλάτη προς τα ζώα. «Σαν αποτέλεσμα, αναγκαζόμαστε και σε αυτόν τον τομέα να αυτοχρηματοδοτούμαστε», αποκαλύπτει η κ. Αλεξανδρή.

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια, όπως μας ενημερώνει η διευθύντρια, έχοντας στην κατοχή της 10 στρέμματα στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις περίθαλψης και στείρωσης ζώων, καθώς και χώρος υποδοχής σχολείων και ανάπτυξης ζωοφιλίας. «Από τους πιο σημαντικούς μας στόχους είναι η ενημέρωση των νέων για την υπεύθυνη ιδιοκτησία ενός ζώου», λέει η κ. Αλεξανδρή.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ε.Φ.Ε.: Συμπληρώνοντας το online ερωτηματολόγιο, εγγράφεστε στην λίστα των ενδιαφερόμενων που διατηρεί η οργάνωση, η οποία θα σας ειδοποιήσει αν μπορείτε κατά οποιονδήποτε τρόπο να φανείτε χρήσιμοι. Προστασία ή υιοθεσία κάποιου ζώου, ανάληψη της υποχρέωσης να βγάλετε για βόλτα τα νοσηλευόμενα ζώα ή και ένταξη στο αντικείμενο της εργασίας σας, αν για παράδειγμα είστε εκπαιδευτικός, της φιλοζωικής ενημέρωσης είναι λίγοι μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθεια.

in2life