Web Toolbar by Wibiya Μεταγγίσεις αίματος σε σκύλους και γάτες ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μεταγγίσεις αίματος σε σκύλους και γάτες

Πολλοί εθελοντές φιλόζωοι έχουν βρει ζώα σε άσχημη κατάσταση που χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος. Επειδή μπορεί να συμβεί και στο δικό σας ζωάκι, διαβάστε μερικές συμβουλές για να είστε προετοιμασμένοι.
Μετάγγιση αίματος μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, σε σκύλους και γάτες. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται συνήθως μετάγγιση αίματος ένα ζώο είναι:

-Μεγάλες αιμορραγίες (από τροχαία ατυχήματα ή άλλο λόγ)
-Σοβαρές αναιμίες (από ασθένειες που έμειναν χωρίς θεραπεία, πχ ερλιχίωση)
-Ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις, αν το κρίνει απαραίτητο ο κτηνίατρος.

Φυσικά και στα ζώα υπάρχουν ομάδες αίματος που μπορούν να προσδιοριστούν αλλά δεν θεωρείται αναγκαίο ο αιμοδότης να είναι της ίδιας ομάδας αν πρόκεται για μία και κυρίως επείγουσα, σημαντική για τη ζωή του ζώου, μετάγγιση. (Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος είναι αυτός που κρίνει τι χρειάζεται).

Δυστυχώς στη χώρα μας οι αιμοδότες σκύλοι ή γάτες βρίσκονται μόνο κατόπιν εκκλήσεως, παρά τα πολλά περιστατικά χτυπημένων, αδέσποτων συνήθως ζώων και δεν υπάρχει τράπεζα αίματος σε κάποιο κτηνιατρικό κέντρο. Σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου και οι τράπεζες αίματος ζώων έχουν μπει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ευτυχώς όμως μέσα από το διαδίκτυο και τους χιλιάδες φιλόζωους, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη μετάγγισης σε ζώο βρίσκεται άμεσα κάποιο ζώο που μπορεί να δώσει αίμα.

Αίμα μπορούν να δώσουν όσες γάτες είναι μεγαλόσωμες, υγιείς και ενήλικες και όσοι σκύλοι είναι νεαροί (κάτω των 7 ετών), υγιείς (να μην έχουν περάσει καλαζάρ ή άλλη ασθένεια) και τουλάχιστον 20 κιλά.

Η αιμοληψία από τον σκύλο ή τη γάτα δότη δεν χρειάζεται συνήθως ηρεμιστική ένεση αφού τα ζώα μας είναι συνήθως συνεργάσιμα. Καλό θα είναι να πάτε το σκύλο ή τη γάτα σας για αιμοδοσία μόνο αν είναι ήρεμο ζώο, σας ακούει και συνεργάζεται. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρήσετε.

Το αίμα χορηγείται με ειδικές συσκευές, όπως ο ορός για αρκετή ώρα μέχρι να κρίνει ο κτηνίατρος ότι το χτυπημένο/άρρωστο ζώο είναι εντάξει.

Η αιμοδοσία για ζώα σώζει άμεσα ζωές, αφού το αίμα χρησιμοποείται αμέσως όπως είπαμε, καθώς δεν υπάρχουν τράπεζες αίματος και βλέπετε το ζώο που έχει ανάγκη.

Μην διστάζετε να πάτε το ζώο σας για αιμοδοσία εφόν τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σκεφτείτε κάθε φορά που υπάρχει μία έκκληση ότι θα μπορούσε να είναι το δικό σας ζώο στην θέση του.
adespoto.gr