Web Toolbar by Wibiya Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμα

Κατοικίδια και παθητικό κάπνισμαEδώ και χρόνια είναι γνωστή η συνέπεια του καπνού στους παθητικούς καπνιστές. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν κατά πόσο επηρεάζονται τα κατοικίδια από αυτό τον καπνό.
Σύμφωνα με την Dr Carolynn MacAllister (Oklahoma State University Cooperative Extension Service Veterinarian) τον τελευταίο καιρό, οι δημοσιεύσεις που αφορούν τον κίνδυνο έκθεσης των κατοικιδίων στον καπνό του τσιγάρου των ιδιοκτητών, είναι πολλές. Συγκεκριμένα το “παθητικό κάπνισμα” των κατοικιδίων έχει συνδεθεί με την αύξηση των καρκίνων στη στοματική κοιλότητα και του λεμφώματος στη γάτα, στους πνεύμονες και και στις ρινικές κοιλότητες στο σκύλο και στους πνεύμονες στα πτηνά.

Ειδικότερα, οι γάτες λόγω της συνήθειας να γλύφουν το τρίχωμά τους, φαίνεται πως συμπαρασύρουν εγκλωβισμένες καρκινογενείς ουσίες του καπνού προς το βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας. Αντίθετα, στους σκύλους φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο η ρινική κοιλότητα ενώ τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε μακρύρυγχες φυλές (λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας -> παγιδεύονται οι καρκινογενείς ουσίες -> δρουν συσσωρευτικά). Οι βραχυκεφαλικές φυλές φαίνεται να «γλιτώνουν» το πρόβλημα στις ρινικές κοιλότητες που όμως μετατοπίζεται προς τον πνεύμονα (αυξημένα ποσοστά καρκίνων του πνεύμονα)!

Τέλος σε κάποιες μελέτες, φαίνεται να επηρεάζονται και τα πτηνά που υπάρχουν μέσα στο σπίτι με αύξηση των καρκίνων του πνεύμονα αλλά και του δέρματος και των οφθαλμών.

diagnovet