Web Toolbar by Wibiya Λοιμώξεις από Malassezia (μύκητας) στους σκύλους. ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Λοιμώξεις από Malassezia (μύκητας) στους σκύλους.

Ο Malassezia pachydermatis είναι ένας μύκητας(μαγιά) που βρίσκεται κατά κανόνα πάνω στο δέρμα των περισσότερων σκύλων και γατών. Η παρουσία του μύκητα φυσιολογικά προκαλεί ελάχιστα προβλήματα, ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, ο malassezia μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί σε αφύσικους αριθμούς.

Πού βρίσκεται η Malassezia?

Κανονικά βρίσκεται στον ακουστικό πόρο, στους πρωκτικούς σάκους(αδένες), στον κόλπο και στο έντερο των υγιών σκύλων και γατών. Λοιμώξεις από malassezia που προκαλούν ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε σκύλους κάθε ηλικίας και οποιασδήποτε φυλής, αλλά δεν είναι και τόσο κοινές σε γάτες. Υπάρχουν διάφορες φυλές σκύλων που φαίνεται να έχουν αυξημένη προδιάθεση να αναπτύξουν λοιμώξεις από malassezia συμπεριλαμβανομένων των Silky, Australian, Maltese, West Highland White Terriers, Chihuahuas, Poodles, Shetland Sheepdogs και German Shepherd Dogs.

Γιατί τα σκυλιά παθαίνουν λοιμώξεις από malassezia?

Οποιοδήποτε κληρονομικό ή λοιμώδες νόσημα καθιστά αδύναμο το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος μπορεί να επιτρέψει το ξεκίνημα μιας λοίμωξης από malassezia. Ζώα που έχουν μια υποκείμενη πάθηση όπως είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, αλλεργία ή σμηγματόρροια μπορεί να έχουν ερεθισμένο δέρμα, το οποίο είναι ευάλωτο στο να μολυνθεί με malassezia. Μερικά ζώα, ειδικά αν ανήκουν στις φυλές που προαναφέρθηκαν, μπορεί να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα με ένα είδος κυττάρου που ονομάζεται Τα λεμφοκύτταρο. Αυτού του είδους τα κύτταρα είναι που βοηθούν να ελέγχεται η malassezia.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από malassezia?

Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες που η υγρασία είναι πολύ υψηλή και θα επιμείνουν μέχρι το φθινόπωρο. Σχεδόν πάντα το δέρμα έχει φαγούρα όταν υπάρχουν αυτές οι λοιμώξεις. Εξαιτίας του ξυσίματος, ο σκύλος μπορεί να τραυματίσει περισσότερο το δέρμα του. Ο μύκητας μπορεί να εντοπίζεται στο αυτί, στα δάχτυλα, στην περιοχή του πρωκτού ή μπορεί να έχει γενικευτεί, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.
Σκύλοι με αυτή τη γενικευμένη μορφή συχνά θα έχουν μια πολύ δυσάρεστη και έντονη οσμή και μπορεί να υποφέρουν από λιπαρό δέρμα που ξεφλουδίζει. Σκύλοι με το μύκητα εντοπισμένο στο ρύγχος μπορεί να τρίβουν το πρόσωπό τους ή να έχουν επεισόδια πολύ έντονου ξυσίματος στο πρόσωπο. Σκύλοι με λοιμώξεις στα δάκτυλα μπορεί να γλείφουν τις πατούσες τους συνεχώς. Απώλεια τριχώματος, κοκκινίλα, hyperpigmentation(δέρμα που παίρνει σκούρο χρώμα) και δέρμα που υφίσταται πύκνωση μπορεί επίσης να παρουσιαστούν.

Πολλά προβλήματα στα αυτιά των σκύλων έχουν επίσης σχέση με malassezia. Όπως με τις λοιμώξεις του δέρματος με τη malassezia, ο μύκητας αρχίζει να αναπτύσσεται όταν το περιβάλλον στον ακουστικό πόρο αλλάζει εξαιτίας μιας άλλης πάθησης όπως αλλεργίες ή βακτηριακές μολύνσεις. Αν η μόλυνση από μύκητα(λοίμωξη μαγιάς) είναι στο αυτί, ο σκύλος μπορεί να τινάζει το κεφάλι του και να ξύνει τα αυτιά του.

Πώς γίνεται η διάγνωση για λοίμωξη από malassezia?

Ο καλύτερος τρόπος να διαγνωστεί είναι με μια θετική αναγνώριση του οργανισμού με το μικροσκόπιο. Μπορεί να παρθεί δείγμα από το σημάδι στο δέρμα είτε με απόξεση, είτε με απορρόφηση δείγματος ή με ταινία scotch. Οι περισσότερες λοιμώξεις θα έχουν ένα μεγάλο αριθμό μαγιάς που θα επιβεβαιώνει τη διάγνωση.
Μπορεί επίσης να γίνει εργαστηριακή καλλιέργεια για να αναγνωριστεί ο οργανισμός. Ωστόσο, επειδή η malassezia μπορεί να υπάρχει και σε ένα υγιές ζώο, μπορεί πάντα να υπάρχει αμφιβολία για το αν αυτή είναι η αιτία των συμπτωμάτων. Συνεπώς, η διάγνωση επιβεβαιώνεται συνήθως από την ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή.

Πώς θεραπεύονται οι μολύνσεις από malassezia?

Η θεραπεία μπορεί να προσεγγιστεί με κάποιους διαφορετικούς τρόπους. Για μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, πρέπει να θεραπευτεί καταλλήλως η υποκείμενη πάθηση, είτε αυτή είναι μια βακτηριδιακή λοίμωξη, μια αλλεργία ή σμηγατόρροια.

puppy-doggy.blogspot.com