Web Toolbar by Wibiya Σταφυλοκοκκική Δερματίτιδα και Υπερευαισθησία. ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σταφυλοκοκκική Δερματίτιδα και Υπερευαισθησία.

Τι είναι το σταφ?

Σταφ είναι μια συντομογραφία που χρησιμοποιείται συχνά για το Σταφυλόκοκκο, μια ομάδα βακτηρίων που κατά κανόνα βρίσκεται πάνω στο δέρμα. Δερματίτιδα είναι ένας όρος που σημαίνει ότι το δέρμα έχει φλεγμονή.

Ο σταφυλόκοκκος πάντα προκαλεί δερματίτιδα?

Όχι. Για την ακρίβεια, ο σταφ είναι ένας φυσιολογικός «κάτοικος» στο δέρμα των ζώων και των ανθρώπων. Θεωρείται οπορτουνιστής. Όσο το δέρμα είναι υγιές, ο σταφ είναι αδρανής. Αλλά μόλις το δέρμα ερεθιστεί, ο σταφ μπορεί να εισβάλλει στην περιοχή και να πολλαπλασιαστεί ραγδαία.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες αυτού του είδους ερεθισμού του δέρματος?

Το ξύσιμο είναι η πιο συχνή αιτία. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία προκαλεί φαγούρα μπορεί να δημιουργήσει την κατάσταση που επιτρέπει στο σταφ να αποτελέσει πρόβλημα. Συχνά αίτια για κνησμό περιλαμβάνουν τους ψύλλους, αλλεργίες από εισπνοή και τροφικές αλλεργίες. Χημικά προïόντα που ερεθίζουν, όπως υγρά κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών, επίσης μπορεί να προκαλούν κνησμό.

Πώς γίνεται η διάγνωση για σταφυλοκοκκική δερματίτιδα?

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικοί μώλωπες(Σημάδια στο σώμα). Το ένα είδος ξεκινάει σαν κόκκινη περιοχή στο δέρμα με ένα σαν σπυράκι φλύκταινα στο κέντρο. Το άλλο είδος είναι μία κυκλική, κόκκινη περιοχή με οξεία ακμή και απώλεια τριχώματος στο κέντρο. Το δεύτερο μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί με το ringworm. Το να βρει κανείς ένα από τα δύο αυτά σχέδια πάνω στο δέρμα του σκύλου που ξύνεται σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι σταφ.

Επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με καλλιέργεια ή με βιοψία του δέρματος. Τα σημάδια όμως είναι τόσο χαρακτηριστικά που συνήθως δε χρειάζεται.

Πώς θεραπεύεται η σταφ δερματίτιδα?

Αυτό το βακτήριο είναι συνήθως ευαίσθητο σε διάφορα αντιβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν τις ερυθρομυκίνη, ενροφλοξασίνη, αμοξικιλλίνη με κλαβουλανικό οξύ, λινκομυκίνη, δικλοξακιλλίνη και οξακιλλίνη. Αφού αυτά τα φάρμακα μπορούν να δοθούν από το στόμα, η θεραπεία μπορεί να γίνει στο σπίτι. Κάποιες λοιμώξεις μπορεί να απαιτήσουν 3-6 εβδομάδες αγωγής μέχρι να ελεγθεί η λοίμωξη. Αντιβακτηριδιακά σαμπουάν και αλοιφές μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα ώστε να επιφέρουν άμεσο έλεγχο της λοίμωξης. Το άλλο απαραίτητο μέρος της αγωγής είναι να σταματήσει η φαγούρα και το ξύσιμο.

Άλλες εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για να ερευνηθεί η αιτία τους ή τα αίτιά τους. Συνήθως, περισσότερες από μία παθήσεις συντελλούν στη φαγούρα.

Είναι κολλητικό σε εμένα ή σε άλλα κατοικίδια?

Όχι. Όλοι οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι έχουν σταφ που ζουν πάνω στο δέρμα σαν φυσιολογικοί κάτοικοι.

Ολοκλήρωσα την αγωγή για τη σταφ δερματίτιδα πριν 2 εβδομάδες και τώρα η σταφ λοίμωξη επέστρεψε. Γιατί συνέβη αυτό?

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκλήθηκε από αλλεργία στα σταφ βακτήρια. Αυτό ονομάζεται σταφυλοκοκκική υπερευαισθησία ή σταφυλοκοκκική αλλεργία. Τα σημάδια στο δέρμα που έχουν προκληθεί από αυτή την ασθένεια είναι όμοια με εκείνα από τη σταφυλοκοκκική δερματίτιδα. Η διαφορά είναι η επανεμφάνιση. Αν η σταφ δερματίτιδα θεραπευτεί κατάλληλα, η υποκείμενη αιτία εξαλειφθεί και η φαγούρα σταματήσει, θα πρέπει να εξαλειφθεί και η βακτηριακή ασθένεια του δέρματος. Αυτή η κατάσταση θα επιστρέψει, αν η φαγούρα επιστρέψει. Όταν ο σκύλος με τη Σταφ Υπερευαισθησία θεραπευτεί, τα σημάδια στο δέρμα θα επιστρέψουν μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. 
 
puppy-doggy.blogspot.com