Web Toolbar by Wibiya Φίλοι για πάντα! ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Φίλοι για πάντα!

Όλοι λίγο πολύ είχαμε ή και έχουμε έναν σκύλο. Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ τι πραγματικά είναι ο σκύλος;

Πιθανότατα η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό λύκο. Υπάρχουν τουλάχιστον 360 ράτσες σκύλων και αποτελεί ένα από τα πιο κοινά κατοικίδια ζώα. Η σχέση του με τον άνθρωπο χρονολογείται από τα πολύ παλαιά χρόνια. Έχει υμνηθεί και δοξαστεί πολλές φορές, κυρίως για την (έμφυτη) τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Έτσι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το "αφεντικό" τους, στην προσπάθειά τους να τον σώσουν ή να τον προστατεύσουν.

Ένας σκύλος που έχει καλή υγεία και φροντίδα, εύκολα μπορεί να κρύψει την ηλικία του και να ελπίζει πως θα ζήσει πολύ περισσότερο. Είναι αδύνατον όμως να αποφύγουμε το πέρασμα του χρόνου και όταν ο σκύλος μας γεράσει, οι ικανότητές του, σε διάφορους τομείς, αρχίζουν να μειώνονται. Από τις πρώτες απώλειες είναι η μείωση της όρασης και της ακοής. Χωρίς να το καταλάβουμε, ο κρυσταλλοειδής του χιτώνας σκουραίνει προοδευτικά.

Πρόκειται για τον καταρράκτη, τον οποίο δεν πρέπει να συγχέουμε με τον κληρονομικό καταρράκτη που μπορεί να προσβάλλει και νεαρούς σκύλους. Η όραση των σκύλων, που δεν είναι και η πιο ανεπτυγμένη τους αίσθηση, προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες και για να καλύψουν και την απώλεια της ακοής αναπτύσσουν περισσότερο την όσφρηση, που αυτή δεν τους εγκαταλείπει ποτέ!

Όταν το σκυλί μας είναι κουτάβι, είναι χαριτωμένο, μας κάνει να γελάμε και του τα συγχωρούμε όλα επειδή είναι μικρό. Όταν μεγαλώσει, γοητεύει με την ζωντάνια και τον δυναμισμό του. Όταν όμως γεράσει και κανείς δεν του δίνει σημασία τα πράγματα δυσκολεύουν, γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πως έχουμε ζήσει μία ζωή πίστης και στοργής μαζί και πως δεν θα πρέπει να τον αφήσουμε τώρα, αλλά να τον προσέξουμε ιδιαίτερα σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής του. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως είμαστε οι πιο πιστοί του φίλοι και πως θα πρέπει να είμαστε σωστοί απέναντί του ως το τέλος!
 
puppy-doggy.blogspot.com