Web Toolbar by Wibiya Διαλέγοντας τον κατάλληλο εκπαιδευτή για το σκυλί σας (Β Mέρος) ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Διαλέγοντας τον κατάλληλο εκπαιδευτή για το σκυλί σας (Β Mέρος)

Κάνετε μια έρευνα πριν αποφασίσετε σε ποιον θα εμπιστευτείτε την εκπαίδευση τη δική σας και του σκυλιού σας. Πράγματι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στο χώρο της εκπαίδευσης σκύλων. Πολλοί και άξιοι συνάδελφοι διαθέτουν επίπεδο και εύρος γνώσεων και η συνεισφορά τους στη βελτίωση της σχέσης ανθρώπου - σκύλου είναι μεγάλη. Δυστυχώς, όπως σε κάθε επάγγελμα, υπάρχουν και κάποιοι που οι πρακτικές τους βλάπτουν το κλάδο αλλά και τα ίδια τα σκυλιά.

Μιας και δεν υπάρχει επίσημος φορέας πιστοποίησης (ουσιαστικά το ίδιο ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο) που να εξασφαλίζει την ποιότητα δουλειάς ενός εκπαιδευτή σκύλου , ο κάθε «ιδιοκτήτης « σκύλου» φέρνει αποκλειστικά την ευθύνη επιλογής του. Θα πρέπει να αναζητήσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το ορθό της απόφασή του.

Μερικά εξ αυτών είναι:

* Να δουλεύετε μαζί του κατά την εκπαίδευση του σκυλιού
* Να επικεντρώνεται στην επιβράβευση και ενθάρρυνση του σκυλιού
* Να μην χρησιμοποιεί «εργαλεία» και πρακτικές που φοβίζουν και τραυματίζουν το σκυλί
* Να σας τον συστήνουν φίλοι σας , γνωστοί, κτηνίατροι, ζωοφιλικές που έχουν συνεργαστεί μαζί του
* Να είναι σχετικά γνωστός και τοποθετημένος στην αγορά
* Αναζητήστε άρθρα του, εργασίες του που να επιβεβαιώνουν αυτά που σας λέει
* Αυτά που κάνει να συμβαδίζουν με αυτά που γράφει ή λέει
* Ζητήστε να σας πει που και πως έμαθε τη δουλειά του, πόσο χρόνο την εξασκεί κ.λ.π.
* Θυμηθείτε ότι μια ιστοσελίδα, μια επαγγελματική κάρτα, ένα άρθρο, και τα λόγια (από μόνα τους) και διάφορα διακριτικά μετά το όνομα του δεν κάνουν κάποιο σωστό επαγγελματία (τα ράσα δεν κάνουν τον παπά)
* Αν σας δίνει εγγυήσεις αποτελέσματος (εξαρτάται από πολλούς & αστάθμητους παράγοντες) μην τον πιστεύετε (ούτε το Χάρβαρντ δεν δίνει). Ζητήστε εγγυήσεις για τη σωστή του εργασία, τον επαγγελματισμό του, τις φιλικές μεθόδους που χρησιμοποιεί
* Να είναι καλός στο να σας δείχνει και να τεκμηριώνει αυτά που σας προτείνει
* Να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο χτίσιμο σωστού χαρακτήρα του σκυλιού (από δυο μηνών) και στη κοινωνικοποίησή του
* Να είναι ευέλικτος στο σχεδιασμό , στην εκτέλεση και την διόρθωση των προβλημάτων συμπεριφοράς
* Θα πρέπει να σας σέβεται εσάς και το σκυλί σας και να νοιάζεται να σας βοηθήσει να περνάτε καλά
* Να μην περιορίζει την εκπαίδευση μόνο στα «Βασικά» (π.χ. Κάτσε, Έλα, Ξάπλα ) αλλά να απλώνει την εκπαίδευση σε πολλούς τομείς (π.χ. ψυχολογία , φροντίδα , εκτόνωση )

Γενικώς, ακολουθήστε το ένστικτό σας και απαιτείστε να μην χρησιμοποιηθεί καμιά μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας στην εκπαίδευση. Σταματήστε τη συνεργασία αν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα ως προς τη μέθοδο και τις πρακτικές.

Συνεργαστείτε τίμια με τον εκπαιδευτή για το καλό του σκυλιού, το δικό σας και της κοινωνίας συνολικά.

Γνωρίζετε ότι η εκπαίδευση είναι απλή αλλά όχι εύκολη. Χρειάζεται κόπος, γνώση, χρόνος, έξοδα. Όλα αυτά τα οφείλετε στο σκυλί σας. Το σκυλί εκτός από τη κτηνιατρική φροντίδα και τη διατροφή χρειάζεται βοήθεια (εκπαίδευση) για να μπορεί να ζήσει στην ανθρώπινη κοινωνία χωρίς να δημιουργεί άθελά του (λόγω της φύσης του) προβλήματα.

Επιλέξτε το σωστό εκπαιδευτή που πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέσα από φιλικές προς το ζώο μεθόδους. Εσείς επιλέγετε και πρέπει να επιλέξετε σωστά. Η τύχη του σκυλιού σας εξαρτάται από αυτό.
puppy-doggy.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:
Διαλλέξτε τον κατάλληλο εκπαιδευτή για το σκυλί σας (Α' Μέρος)