Web Toolbar by Wibiya Η Μόρβα στο σκύλο - Νόσος Carre ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η Μόρβα στο σκύλο - Νόσος Carre

Η μόρβα είναι το κοινό όνομα της νόσου Carre. Μία εξαιρετικά σοβαρή νόσος, που οφείλεται σε ιό και απειλεί την υγεία και τη ζωή του σκύλου. Το όνομα της το πήρε από τον Γάλλο κτηνίατρο που την μελέτησε, την κατέγραψε και την έκανε γνωστή. Νόσος σοβαρότατη αν λάβει κανείς υπ' όψιν του, ότι το ποσοστό θνησιμότητας των προσβεβλημένων σκύλων ξεπερνά το 90%. 

ΜΟΛΥΝΣΗ : Η μόλυνση γίνεται με τις εκκρίσεις των ασθενών σκύλων. Ο ιός διασπείρεται στο περιβάλλον μολύνοντας τα υγειή σκυλιά. Από την στιγμή που ο ιός θα έρθει σε επαφή με έναν υγιή σκύλο, θα χρειαστεί η πάροδος ενός χρονικού διαστήματος 15 ημερών περίπου, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΡΒΑΣ: Η νόσος πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα παρεμφερή με αυτά της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας (τύφος) του σκύλου στο αρχικό της στάδιο. Έμετος, διάρροια, ανορεξία, υπνηλία, κατήφεια. Ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα. Επίσης πιθανόν να εμφανίσει κάποια συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως δύσπνοια, βήχας, πνευμονία. Όμως το κλασσικό και κύρια χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μόρβας είναι η προσβολή του νευρικού συστήματος. Καθώς ο ιός είναι νευροτρόπος προσβάλλει νευρικά κύτταρα με συνέπεια μία πλειάδα νευρικών συμπτωμάτων. Εγκεφαλίτιδα, αταξικό βάδισμα, χωλότητα οπισθίων άκρων, τρέμουλο της κεφαλής και στη συνέχεια του πίσω μέρους του κορμού, παράλυση μερική ή γενική με κατάληξη την απώλεια του σκύλου. Τέλος σε σκύλους προσβεβλημένους από μόρβα πιθανή είναι και η εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα δυνατόν να εμφανιστούν με αρκετή χρονική καθυστέρηση, βέβαια η εμφάνιση νευρικών συμπτωμάτων σηματοδοτεί τη μη αναστρέψιμη πορεία της νόσου. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΒΑΣ: Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και δυσάρεστα και για την πρόγνωση και για την θεραπεία. Σε αρχικά στάδια ενδείκνυνται οι χορηγήσεις αντιβιοτικών, ορών, ενισχυτικών του οργανισμού και γενικά υποστηρικτική αγωγή. Με την εμφάνιση των νευρικών συμπτωμάτων όμως, η θεραπεία δεν έχει κανένα νόημα. 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΟΡΒΑΣ: Η πρόληψη είναι μία και ουσιαστική με εξαιρετικό αποτέλεσμα, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ !. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε υγιή σκυλιά , σε κατάλληλο χρονικό διάστημα και σε ετήσιο επαναληπτικό σχήμα. Ο ετήσιος εμβολιασμός είναι αναγκαίος για όλες τις ηλικίες των σκύλων. Θεωρείται λάθος να αποφεύγεται ο εμβολιασμός σε ηλικιωμένα σκυλιά και αυτό διότι, η μόρβα όχι μόνο προσβάλει τα ηλικιωμένα ζώα αλλά προκαλεί την «εγκεφαλίτιδα των ηλικιωμένων σκύλων» με έντονα νευρικά συμπτώματα και με κατάληξη την απώλεια του ζώου.
Στα κουτάβια ενδείκνυται, να αποφεύγεται αυστηρά η επαφή όχι μόνο με τα νοσούντα ή με τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά με οποιοδήποτε σκύλο, μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα. Τα κουτάβια έως ότου να γίνουν όλα τα εμβόλια, πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι, σε κάποιο βαθμό απομόνωσης, σε καθαρό περιβάλλον, με πλήρη και σωστή τροφή.


EΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ 
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ