Web Toolbar by Wibiya Οι θετικές επιδράσεις του μηλόξιδου σε σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Οι θετικές επιδράσεις του μηλόξιδου σε σκύλου

Κάθε σπίτι που έχει σκύλο, πρέπει να έχει και μηλόξιδο. Είναι μία συνταγή με πολλαπλά οφέλη στα σκυλιά. Κατευνάζει τις αλλεργίες, την αρθρίτιδα, εξισορροπεί το pH. Μπορείτε να δώσετε μηλόξιδο και σε γάτες και σε άλογα.

Ακολουθεί το άρθρο της Wendy Volhard (1997)

… Αν ο σκύλος σας έχει κνησμώδες δέρμα, είναι στα πρώτα στάδια εμφάνισης hot spot, γλύφει χωρίς λόγο τα πόδια του, μυρίζουν τα αυτιά του, η εφαρμογή του μηλόξυδου μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

Αν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη χρησιμοποιήστε το μέσα στο φαγητό: 1 κουταλιά της σούπας, δύο φορές τη μέρα, ανά 25 κιλά σκύλου.

Αν ο σκύλος σας έχει κνησμώδες δέρμα ή ξεκινάει η εμφάνιση hot spot, βάλτε το μηλόξιδο σε μπουκάλι ψεκασμού και ενώ κάνετε στην άκρη το τρίχωμα, ψεκάστε απευθείας στο δέρμα. Αν υπάρχει εξάνθημα στο δέρμα, θα επουλωθεί σε 24 ώρες και έτσι θα γλυτώσετε το ξύρισμα στο σκύλο. Αν όμως υπάρχει ήδη κάποια πληγή, αραιώστε ο μηλόξιδο με ίση ποσότητα νερού και ψεκάστε.

Κατά την κατανάλωσή του, το μηλόξιδο διατηρεί την όξινη/αλκαλική ισορροπία της πεπτικής οδού. Για να ελέγξετε την ισορροπία του pH του σκύλου σας, αγοράστε ένα πεχαμετρικό χαρτί από το φαρμακείο και κάντε το τεστ με τα πρωινά του ούρα. Αν το αποτέλεσμα είναι μεταξύ 6,2 και 6,5 τότε υπάρχει ισορροπία. Αν είναι 7,5 και άνω, τότε η διατροφή του είναι πολύ αλκαλική και η κατανάλωση του μηλόξιδου θα τη διορθώσει.

Αν ο σκύλος σας έχει καθαρή, υγρή εκροή από τα μάτια του, μύτη που τρέχει, υγρό βήχα, τότε χρησιμοποιείστε μία κουταλιά μηλόξιδο ανά 25 κιλά σκύλου δύο φορές τη μέρα.

Κατά την εβδομαδιαία περιποίηση του σκύλου, καθαρίστε τα αυτιά του με λίγες σταγόνες μηλόξιδου, για να προλάβετε τη μόλυνση. Επίσης, χρησιμοποιήστε το μηλόξιδο για την πρόληψη: της μυϊκής αδυναμίας, κράμπες, συμπτώματα κρυολογήματος, των κάλων στους αγκώνες και στις ενώσεις των ταρσών, της δυσκοιλιότητας, εύκολο μελάνιασμα, σπυριά στο δέρμα, μυϊκές συσπάσεις του προσώπου, ευπαθή ενώσεις, αρθρίτιδα και πύον στα ούρα. Τέλος, υπάρχουν αναφορές, ότι το μηλόξιδο βοηθά στην πρόληψη της κύστης και της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

Ψύλλοι, μύγες, τσιμπούρια, βακτηρίδια, εξωπαράσιτα, σκουλήκια, μύκητες, σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, πνευμονόκοκκος, ψώρα κ.τ.λ., είναι απίθανο να κατοικίσουν σε ένα όξινο περιβάλλον (εσωτερικά και εξωτερικά). Αν κάποια από τα παραπάνω προσβάλλουν το κατοικίδιό σας, λούστε το με ένα απαλό φυσικό σαμπουάν –σαν αυτό που χρησιμοποιείτε στον εαυτό σας- ξεπλύνετε καλά και τρίψτε με σφουγγάρι εμποτισμένο με ίση ποσότητα μηλόξιδου και νερού. Μετά, αφήστε το σκύλο σας να στεγνώσει. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ισχυρά χημικά για μικρές μολύνσεις από παράσιτα. Όλα τα παράσιτα πνίγονται σε νερό με σαπούνι και η χρήση του μηλόξιδου προλαμβάνει την επιμόλυνση. Αν ανησυχείτε μήπως ο σκύλος σας κολλήσει παράσιτα, ενώ είναι εκτός σπιτιού, ψεκάστε τον με μηλόξιδο πριν τη βόλτα και αμέσως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Φροντίστε να έχετε και έναν ψεκαστήρα με μηλόξιδο στο αυτοκίνητο, σε περίπτωση που το χρειαστείτε. Φυσικά, για σοβαρότερες μολύνσεις χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Η εξισορρόπηση του pΗ του δέρματος, καθιστά το σκύλο σας ένα «κακό γεύμα» ακόμη και για τα πιο απειλητικά βακτηρίδια. Θα έχετε ένα σκύλο που μυρίζει σαν σαλάτα, αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα!!

earthclinic.com
Μετάφραση: Τιγκιρίδου Βιβή
Επιμέλεια: Μπάση Σπυριδούλα