Web Toolbar by Wibiya Νέα έρευνα για τους θανάτους σκύλων ανάλογα με τη ράτσα τους ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Νέα έρευνα για τους θανάτους σκύλων ανάλογα με τη ράτσα τους

Είναι γνωστό ότι συνήθως τα μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσω, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε συστηματική εξέταση των αιτιών θανάτου που σχετίζονται με την ράτσα. Μία ομάδα ερευνητών μελέτησε περισσότερες από 74.000 περιπτώσεις θανάτων σκύλων, από το 1984 έως το 2004 από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στη Βόρεια Αμερική.

Η ανάλυση που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου/Απριλίου του Journal of Veterinary Internal Medicine έδειξε ότι η πιο κοινές αιτίες θανάτου διαφέρουν σημαντικά από ράτσα σε ράτσα και ανάλογα με την ηλικία.

Τα Golden Retriever και τα Boxer εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ΚΑΡΚΙΝΟΥ, της κύριας αιτίας θανάτου σκύλων. Αντίθετα, στα μικρόσωμα σκυλιά όπως τα Πεκινουα, τα Τσιουάουα,τα Πομεράνιαν και τα Κανίς ο καρκίνος εμφανίζεται πολύ πιο σπάνια και η κύρια αιτία θανάτου είναι κάποιος τραυματισμός γι αυτά.
Ασθένειες του νευρικού συστήματος είναι επίσης οι πιο κοινές αιτίες θανάτου στα γηραιότερα σκυλιά.

Γαστροεντερικές ασθένειες επίσης προσβάλλουν σκυλιά κάθε ηλικίας, χωρίς διακρίσεις.

Θάνατος από ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος είναι επίσης συχνότερος σε μεγαλόσωμες ράτσες αλλά τα μεγαλόσωμα σκυλιά φαίνεται να υποφέρουν λιγότερο από νευρολογικά και ενδοκρινολογικά προβλήματα, που έχουν τα μικρόσωμα.


Οι ερευνητές πάντως ανέφεραν ότι υπάρχχει ακόμα δρόμος και η έρευνα δεν είναι απόλυτη. Μπορεί να υπάρχουν λάθη σε σχέση με κάποιες ράτσες και ασθένειες, αλλά το να γνωρίζεις σε ποιές ασθένειες είναι επιρρεπής μία ράτσα είναι σημαντικό.

Συμπέρασμα δικό μας, που επιβεβαιώνεται σχεδόν πάντα: Υιοθετείστε αδέσποτο, ημίαιμο που εμφανίζει πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας ;)

πηγή adespoto