Web Toolbar by Wibiya Το να «μαδήσω» ή να το αφήσω; ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το να «μαδήσω» ή να το αφήσω;

Κάποιες φυλές, όπως το Miniature Schnauzer, τις «μαδάμε» για να εμφανιστούν σε εκθέσεις μορφολογίας. Στην καθημερινότητα, τι πρέπει να κάνουμε με σκυλάκια που προορίζονται μόνο για συντροφιά και τυχαίνει να ανήκουν στις φυλές αυτές.
Πέρα από το υποχρεωτικό στριπάρισμα για σκύλους εκθεσιακούς, αυτό το « μάδημα » βοηθάει στο να διατηρούμε τη φυσική σύσταση και το χρώμα του τριχώματος του σκύλου. Αν επιλέξετε το κούρεμα αντί του στρίπινγκ υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει η υφή του τριχώματος: από τη στιγμή που θα κουρευτεί, η σκληρή τρίχα μαλακώνει και πολύ πιθανό είναι να χαλάσει και το χρώμα, το οποίο γίνεται συνήθως πιο ανοιχτό και πολύ διαφορετικό από το αρχικό.
Ένα «μαδημένο» τρίχωμα διατηρείται……σκληρό, αδιάβροχο, απωθεί τη βρομιά (δεν την κρατάει) και δεν κομπιάζει όπως ένα τρίχωμα που κουρεύουμε. Ένα τρίχωμα που το διατηρούμε σωστά «μαδημένο» είναι λείο και δεν κάνει μπουκλάκια όπως το κουρεμένο.
Πονάει; 

Είναι μια διαδικασία που λέγεται ότι δεν πονάει όταν γίνεται σωστά, αλλά και σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Για να διατηρούμε σωστά το χτένισμα πρέπει κάθε εβδομάδα να μαδάμε, μόνοι μας, κάποια σημεία. Επίσης είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο αν το τρίχωμα είναι κατάλληλο - σωστά σκληρό κι έτοιμο να φύγει - και δε γίνεται σε όλα τα σκυλιά. Ξεκινάμε πάντα από κουτάβια τη διαδικασία, η οποία διαρκεί πολλές ώρες και χρειάζεται υπομονή και από τον groomer και από το ζωάκι. Για αρχή, το σκυλάκι μπορεί να κάνει μπάνιο πριν ή μετά. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει μετά αλλά το προτιμάμε για να ηρεμήσουμε το δέρμα.
Γενικά, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται σωστά και με προσοχή για να μην ταλαιπωρείται ο σκύλος, και πρέπει να γίνεται τακτικά, και από λίγο κάθε φορά, γιατί όσο μένει τόσο πιο επίπονη και χρονοβόρα γίνεται.
Τι εργαλεία χρειάζονται; 

Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει με τα δάχτυλα ή με κάποια εργαλεία όπως τα stripping knives. Όταν γίνεται με τα δάχτυλα καλό είναι, πού και πού, να χρησιμοποιούμε μια σκόνη (αυτή που βάζουμε για τις τρίχες στα αυτιά) που βοηθάει να βγουν οι τρίχες πολύ πιο εύκολα, επίσης πλαστικές θήκες (σαν αυτές που βάζουμε όταν κόβουμε το δάχτυλο για να μη βρέχεται), κατάλληλες για τον αντίχειρα και το δείκτη. Οι θήκες βοηθάνε στο να μη γλιστράνε οι τρίχες και ενοχλείται περισσότερο το ζώο. Όταν τραβάμε τις τρίχες πρέπει να το κάνουμε πάντα παράλληλα με το σώμα του σκύλου με τη φορά που βγαίνει το τρίχωμα, για να μη σπάσει η τρίχα.

«Μάδημα» ή κούρεμα;

 Επειδή, όταν μιλάμε για κατοικίδια και όχι για σκυλάκια που κατεβαίνουν σε show, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για επιλογή στρίπινγκ εκτός από τη διατήρηση του χρώματος και της υφής, μπορούμε να επιλέξουμε το κούρεμα ως λιγότερο μπελαλίδικο. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως καλό είναι πριν από το κούρεμα να μαδήσουμε λίγο το σκύλο για να διατηρηθεί το χρώμα όσο γίνεται. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μια λεπίδα όχι πολύ κοντή για να μην πηγαίνει μέχρι το μαλακό υπόστρωμα, ώστε να βοηθήσουμε και πάλι στη διατήρηση της σκληρότητας και του χρώματος της τρίχας.
Από εκεί και πέρα, αν ο groomer είναι καλός μπορεί το κούρεμα να δώσει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό του μαδήματος.
Φυσικά, ακόμα και για απλά κατοικίδια χωρίς εκθεσιακές προσδοκίες, ο ιδιοκτήτης μπορεί και πάλι να αποφασίσει ότι προτιμάει να κάνει μάδημα από κούρεμα. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζει πάντως, όπως ήδη προαναφέραμε, είναι ότι δεν μπορούν να ανεχτούν όλα τα σκυλιά τη διαδικασία του μαδήματος. Πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, όταν το κουτάβι αρχίζει να κοινωνικοποιείται, να πρόκειται για ένα ζώο συνεργάσιμο και το τρίχωμα να είναι σκληρό και κατάλληλο για μάδημα. Τέλος, πριν επιλέξετε το «μάδημα» καλό θα είναι να συνυπολογίσετε το χρόνο και το χρήμα που απαιτείται για «μάδημα» και που είναι σχεδόν διπλάσια από του κουρέματος.

puppy-doggy.blogspot.com