Web Toolbar by Wibiya Τι είδους σχέση έχετε με το σκύλο σας; ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τι είδους σχέση έχετε με το σκύλο σας;

bringing-dog-breeds-Geneva
Τα σκυλιά είναι κοινωνικά όντα, γι’ αυτό ευημερούν όταν έχουν τη συντροφιά άλλων σκύλων ή ανθρώπων. Σε αυτόν τον τομέα μας μοιάζουν πολύ. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Το ίδιο ισχύει ακόμα και για τους πιο μοναχικούς. Δεν μας αρέσει να μας επιβάλουν τη μοναξιά (γι’ αυτό και η απομόνωση είναι τόσο μεγάλη τιμωρία). Τα σκυλιά μας έχουν κι αυτά ανάγκη συντροφιάς και χρειάζονται ευκαιρίες για να δημιουργούν σχέσεις.

Η προσκόλληση είναι μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση, η οποία περιλαμβάνει ανταλλαγή παρηγοριάς, φροντίδας και ευχαρίστησης. Για τους ανθρώπους είναι συναισθηματικός δεσμός προς άλλους ανθρώπους (ή το σκύλο τους). Τα σκυλιά δημιουργούν και αυτά σχέσεις προσκόλλησης προς εμάς ή μεταξύ τους. Οι θεωρίες περί προσκόλλησης περιγράφηκαν από τον John Bowlby και τη Mary Ainsworth, οι οποίοι χώρισαν αυτές τις σχέσεις σε πέντε κατηγορίες. Οι μελέτες έγιναν στις σχέσεις παιδιών με τους κύριους φροντιστές τους και επαναλήφθηκαν σε σκύλους, δίνοντας παρόμοια αποτελέσματα. Αυτό δείχνει πως οι σχέση ανθρώπων-σκύλων καθρεφτίζει τη σχέση μητέρας-παιδιού.
Η προσκόλληση προς τον φροντιστή αποτελείται από τέσσερεις παράγοντες:
  • αναζήτηση εγγύτητας,
  • ανησυχία χωρισμού,
  • ασφαλές καταφύγιο και
  • ασφαλής βάση.
Τα σκυλιά θέλουν να πλησιάσουν και να μείνουν κοντά στον φροντιστή τους (αναζήτηση εγγύτητας), αντιστέκονται και γίνονται ανήσυχα κατά το χωρισμό με τον φροντιστή τους (ανησυχία χωρισμού), χρησιμοποιούν τον φροντιστή τους ως βάση, από την οποία μπορούν να εξερευνούν (ασφαλής βάση) και στρέφονται προς τον φροντιστή τους για σιγουριά και άνεση όταν είναι ανήσυχα (ασφαλές καταφύγιο).
       1. Σχέση ασφαλούς προσκόλλησης:
Σε αυτό το είδος σχέσης υπάρχει πολλή αγάπη και απόλυτη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε σας και το σκυλί σας. Ο σκύλος αισθάνεται ασφαλής, και παρόλο που μπορεί να ανησυχεί όταν φεύγετε, είναι σίγουρος ότι θα γυρίσετε. Σας αναζητά σε στιγμές κινδύνου καθώς αισθάνεται σίγουρος πως θα παρέχετε άνεση και σιγουριά. Αυτό το είδος σχέσης είναι το καλύτερο.
       2. Σχέση ανασφαλούς προσκόλλησης:
Σε αυτό το είδος σχέσης το σκυλί σας αγαπά, αλλά δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η τυπική αιτία του άγχους αποχωρισμού - ο σκύλος είναι στενοχωρημένος όταν φεύγετε και δεν σας εμπιστεύεται ότι θα γυρίσετε πίσω. Θα πρέπει να είστε πολύ συνεπείς ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στο σκυλί σας για να αρχίσετε να χτίζετε εμπιστοσύνη.
3. Σχέση ανασφαλούς αποφυγής:
Σε αυτό το είδος σχέσης, το σκυλί δεν είναι ακόμα πολύ σίγουρο για σας. Δεν υπάρχει ούτε πολύ αγάπη, ούτε εμπιστοσύνη. Αυτό το βλέπουμε συχνά σε σκυλιά που έχουν διασωθεί, αλλά δεν έχουν ακόμα δεθεί με τους καινούριους ιδιοκτήτες. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να αφήσουμε το σκυλί να οικοδομήσει σχέση, αρχικά με ένα μόνο πρόσωπο. Αφήστε το σκύλο να αποφασίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να έρθει κοντά σας, χωρίς εσείς να έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις, μέχρι να νοιώσει ασφάλεια. Έπειτα προσθέστε κι άλλο άτομο στο περιβάλλον του με τον ίδιο τρόπο.
      4. Σχέση ανασφαλούς αμφιθυμίας:
Σε αυτό το είδος σχέσης ο σκύλος θέλει και δεν θέλει να είναι μαζί σας την ίδια στιγμή. Αυτό προκαλεί πολύ άγχος για το σκυλί. Αυτό το είδος δεσμού φαίνεται όταν το σκυλί έρχεται προς εσάς χαρούμενο, αλλά όταν σας φτάσει, σας γαυγίζει. Θέλει να είναι μαζί σας, αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παρουσία σας. Θα πρέπει να αφήσετε το σκυλί να είναι μαζί σας, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο να συμβαίνει, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τόσο τρομακτικό. Προσπαθήστε να μην έχετε απαιτήσεις όσο χτίζετε την σχέση και αφήστε στο σκυλί όσο χρόνο χρειάζεται. Αυτό το είδος σχέσης παρατηρείται επίσης και στο πώς τα σκυλιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Συχνά ένα σκυλί πλησιάζει ένα άλλο σκυλί αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιεί ότι δεν αντέχει να το αντιμετωπίσει και αντιδρά (πχ γρύλισμα). Δοκιμάστε να βάλετε το σκυλάκι σας να κάνει παρέα με άλλα, φιλικά και μη αντιδραστικά σκυλιά, έτσι ώστε να καταλάβει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το ίδιο παρατηρείται επίσης σε σκυλιά με τους ανθρώπους, εκτός από τον ιδιοκτήτη τους. Ένα σκυλί μπορεί να προσεγγίσει ένα άλλο πρόσωπο, παιδί, κτλ και στη συνέχεια να γαυγίσει ή να γρυλίσει καθώς συνειδητοποιεί ότι η όλη κατάσταση είναι πολύ τρομαχτική. Και πάλι δοκιμάστε να αφήσετε το σκυλάκι σας γύρω από ανθρώπους και παιδιά (σε απόσταση ασφαλείας), για να καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται.
5. Σχέση ανασφαλούς αποδιοργάνωσης:
Το σκυλί δεν έχει καμία σχέση μαζί σας και είναι απρόβλεπτο ως προς την επίδειξη του στρες του. Μερικές φορές θα είναι καλά και άλλες θα είναι φοβικό ή/και επιθετικό. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατό περισσότερο συνεπείς και συναισθηματικά προβλέψιμοι, έτσι ώστε να αρχίσει το σκυλί να χτίζει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, για να επιτρέψει την ανάπτυξη σχέσης.
Τα σκυλιά πρέπει να καθορίζουν τον ρυθμό προόδου της σχέσης που διαμορφώνουν μαζί μας, ενώ εμείς πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι και σταθεροί, επιτρέποντας να αναπτυχτεί φυσικά μια σχέση ασφαλούς προσκόλλησης. Μπορούμε να οικοδομήσουμε βαθείς συναισθηματικούς δεσμούς με τα σκυλιά μας, και αυτά μαζί μας. Τους το οφείλουμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους την καλύτερη δυνατή.

dogacademy.gr