Web Toolbar by Wibiya Microchip στα σκυλιά ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Microchip στα σκυλιά

Το microchip είναι μια ηλεκτρονή ταυτότητα που τοποθετείται (εμφυτεύεται) από κτηνίατρο στο λαιμό του ζώου μας χωρίς νάρκωση, γρήγορα και απλά.
Κάθε microchip έχει μοναδικό αριθμό (15ψηφιο κωδικό συνήθως) και πρέπει να καταχωρηθεί στα στοιχεία μας ως ιδιοκτήτες που είμαστε.
Η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας όπως λέγεται στα ελληνικά το microchip έγινε υποχρεωτική με το νόμο 3170/2003. Αρχικώς λοιπόν,εφόσον μπει το microchip,φροντίζουμε ο κτηνίατρος να μας δώσει ένα αντίγραφο με τον κωδικό του microchip για το βιβλιάριο του ζώου αλλά και να στείλει με φαξ ένα ακόμα αποδεικτικό καταχώρησης στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που έχει βάση δεδομένων με όλα τα microchips.Μπορούμε και πρέπει θα έλεγα να επιβεβαιώσουμε αν έχει καταχωρηθεί το microchip με ένα τηλέφωνο στον ΠΚΣ,στο 210-52 02 901.

Σε περίπτωση λοιπόν που χάσουμε το ζώο μας, πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο και κυρίως τον ΠΚΣ,στο παραπάνω τηλέφωνο δηλώνοντας τον αριθμό του microchip ώστε να είμαστε καλυμμένοι και να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και να μπορέσουν να μας εντοπίσουν αν το βρει κάποιος.

Φυσικά, πρέπει αυτός ο κάποιος που θα βρει το ζώο, να ενδιαφερθεί και να το πάει σε κτηνίατρο όπου θα γίνει έλεγχος με scanner.

Διαβάζοντας τον αριθμό του microchip, ο κτηνίατρος μετά καλεί στον ΠΚΣ,λέει τον αριθμό και βλέπουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και έτσι μας
ειδοποιούν ότι βρέθηκε το ζώο μας!

Γι' αυτό το microchip θεωρείται σωτήριο, καθώς αποτελεί μια ταυτότητα που όμως δεν κόβεται ή χάνεται από το κολλάρο.

Επίσης, σε περιπτώσεις εγκατάλειψης σκύλων με καταχωρημένο microchip μπορεί να γίνει καταγγελία-μήνυση που τιμωρείται από το νόμο,
η οποία όμως δεν γίνεται αυτεπάγγελτα αλλά θα πρέπει ο κάθε ιδιώτης να την κάνει μόνος του,δυστυχώς.
Ποιά τα προβλήματα?Τα microchips έχουν κατηγορηθεί αρκετά ως μη αποτελεσματικά κι αυτό για τους εξής λόγους:

1. Τα pet shops εισάγουν κουτάβια με microchips τα οποία όμως δεν φροντίζουν να δηλώσουν στον ΠΚΣ αλλά και ούτε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη να τα δηλώσει. Τους λένε μεν ότι έχουν microchips,αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.Πρέπει να γίνει και δήλωση στον ΠΚΣ.Έτσι, αν χαθεί ή εγκαταληφθεί ζώο από pet shop δεν μπορείς να βρεις τον ιδιοκτήτη άμεσα, παρά μόνο από αγγελίες με φωτογραφία και μόνο αν ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης να βρει το ζώο του.

2. Από την έναρξη της τοποθέτησης microchip στη χώρα μας παρατηρήθηκε μια τραγικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταχώρηση των στοιχείων κάθε ιδιοκτήτη. Πολλοί μαρτυρούν ότι έπαιρναν επί 1.5 χρόνο, κάθε μήνα τηλέφωνο στον ΠΚΣ και τα microchips των ζώων τους δεν είχαν καταχωρηθεί, παρότι είχαν κάνει κανονικά την διαδικασία. Η δικαιολογία ήταν ότι φυσικά έπεσε πάρα πολλή δουλειά και γινόταν σιγά σιγά η καταχώρηση. Δεν ήταν δηλαδή μηχανογραφικά έτοιμοι. Ευτυχώς σήμερα τα καταχωρούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αλλά πρέπει να το επιβεβαιώνουμε γιατί...fax είναι..κάπου μπορεί να ''παραπέσει''!!!

3. Πολλοί κτηνίατροι δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι πρέπει να βάλουν microchip στο ζώο τους. Είτε είναι ημίαιμο, είτε καθαρόαιμο, είτε υιοθετημένο, είτε αγορασμένο, είτε μεγάλο, είτε μικρό σε ηλικία, το microchip θεωρείται υποχρεωτικό για την καταγραφή όλων των σκύλων στην Ελλάδα. Άσχετα με το ότι κάποιοι κτηνίατροι και φιλόζωοι είναι αντίθετοι με το microchip για ιδεολογικούς και άλλους λόγους, όσοι θέλετε να έχει το σκυλί σας microchip πρέπει να ενημερωθείτε.....ως δια μαγείας μάλλον! Γι αυτό σας ενημερώνουμε τώρα από δω. Ζητάτε από τον κτηνίατρο σας να βάλει microchip στο ζώο σας και να το καταχωρήσει.Δεν φτάνει μόνο η τοποθέτηση!!!

4. Ακόμα και αν ο κτηνίατρος μας διαβεβαιώνει ότι έχει καταχωρήσει το microchip, καλό θα είναι να ελέγξουμε με ένα απλό τηλεφώνημα στον ΠΚΣ αν όντως υπάρχει!

5. Έχουν ακουστεί καταγγελίες για microchips που αφαιρέθηκαν με μικρό χειρουργείο και τοποθετήθηκε εκ νέου άλλο,ώστε να κρατήσει ο άνθρωπος με το ζόρι,σκύλο που δεν του ανήκε... Τραβηγμένο? Δεν μπορούμε να ξέρουμε δυστυχώς.

Γιατί να βάλω microchip?
* Οπως είπαμε σε περίπτωση απώλειας του ζώου, το microchip μπορεί να μας ξαναφέρει κοντά με το ζώο.

Έχετε στο μυαλό σας όμως ότι το microchip δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα ξαναβρούμε το ζώο.Δεν είναι gps να το εντοπίσουμε....
Πρέπει να το βρει φιλόζωος που θα ενδιαφερθεί ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν καθόλου για microchips και έτσι δεν ελέγχουν αν έχει το ζώο που βρήκαν!

* Σε ταξίδια με αεροπλάνο, το microchip είναι υποχρεωτικό, επομένως ίσως το χρειάζεστε ούτως ή άλλως!


* Επίσης οι φιλοζωϊκές οργανώσεις δίνουν ζώα για υιοθεσία με microchips ώστε να έχουν και νόμιμα τα στοιχεία των ιδιοκτητών και να μπορούν να κινηθούν νομικά σε περίπτωση εγακτάλειψης.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι οφείλουμε να πάρουμε και αυτό το μέτρο για πρόληψη κάθε πιθανής ατυχίας, που μια είναι και να χάσεις το ζώο σου. Απο κει και πέρα ο καθένας κρίνει και πράττει.

Από τη στιγμή πάντως που έχει το ζώο σας microchip,φροντίστε να είναι καταχωρημένο!

Τι κάνω αν χάσω το ζώο μου που έχει microchip?

Η πρώτη κίνηση είναι να ενημερώσετε το κτηνίατρο σας αλλά και τον ΠΚΣ στο Τηλ.: 210-52 02 901(Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 - 16:00) δηλώνοντας τον αριθμό microchip του ζώου και όποιες άλλες πληροφορίες σας ζητήσουν (συνήθως ράτσα,φύλο και τηλ. επικοινωνίας με εσάς).

Έναλλακτικά μπορείτε να στείλετε e-mail με περιγραφή, τον αριθμό του microchip και τηλέφωνό σας στο ktiniatrikos_sillogos@yahoo.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή fax στο 210-52 26 769 .
(Υπάρχει και το info@hva.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. αλλά είναι το κεντρικό και αργούν να τα προωθήσουν στο τμήμα καταχωρήσεων).

Eλέγξτε και το site όπου αναγράφονται οι απώλειες και ευρέσεις του ΠΚΣ, εφόσον δηλωθούν στο παραπάνω τηλέφωνο εδώ.

Έπειτα, δηλώνετε την απώλεια σε αστυνομικό τμήμα και κτηνιατρεία της περιοχής με αφίσες με τη φωτογραφία του ζώου και βάζετε αγγελίες σε περιοδικά και Διαδίκτυο.Boηθά ενημέρωση των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, αφίσες σε σχολεία και γενικώς πολυσύχναστα μέρη!

Το ίδιο και αν βρήκατε ένα ζώο.

Κλειάννα Μαλαματίνα


strayshelp.gr

Αν θέλετε διαβάστε κι αυτό: microchip