Web Toolbar by Wibiya Βασική Υπακοή ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Βασική Υπακοή

Παράλληλα με το στάδιο της προεκπαίδευσης, μπορείτε να αρχίσετε την εκμάθηση σε κάποιες από τις εντολές της βασικής υπακοής, από την ηλικία των δύο μηνών. Αυτό είναι και το ιδανικότερο, αφού ο εγκέφαλος του σκύλου σας σε αυτή την ηλικία και για λίγους μήνες ακόμη θα σχηματίζει άμεσα νέους νευρώνες και απολήξεις, οπότε και οποιαδήποτε νέα πληροφορία, γίνεται αίτιο να καταγραφεί μια συμπεριφορά και η συνέπεια της και αργότερα, να θεωρηθεί από το σκυλί αυτονόητη η ανάκληση της, προκειμένου να τα βγάλει εις πέρας. Στην ηλικία των δυο μηνών οι εντολές που μπορεί να μάθει ένα σκυλί είναι το κάτσε, το κάτω και το έλα, χωρίς κανένα διόρθωμα και μόνο με θετική παρακίνηση οποιουδήποτε είδους, αρκεί η παρακίνηση να είναι ικανή να κάνει το κουτάβι σας να δουλεύει με όλο του το είναι!
Η εκπαίδευση ενός σκύλου στη βασική υπακοή, διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα και αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα του σκύλου, από το ιστορικό του, από την σχέση του με εσάς και τέλος, από το αν και κατά πόσο θα εκτελείτε με συνέπεια και πρόγραμμα, τις οδηγίες της εκπαίδευσης που σας δίδονται, από τον εκπαιδευτή.

Οι εντολές που μαθαίνει ένα σκυλί στην βασική υπακοή είναι οι εξής:

Κοντά: το σκυλί μαθαίνει να περπατάει δίπλα σας, κολλημένο στο πόδι σας (στην αριστερή πλευρά συνήθως), σε οποιονδήποτε ρυθμό βαδίσματος, με το βλέμμα στραμμένο προς εσάς, χωρίς να μπορεί τίποτε να το προκαλέσει να απομακρυνθεί.

Μεταβολή: η μεταβολή είναι ένας ειδικός τρόπος χειρισμού στο λουρί, που μαθαίνει στο σκυλί να έρχεται στη θέση του, έπειτα από απότομη αριστερή στροφή δική σας, γύρω από τον εαυτό σας, χωρίς να μπλεχτεί ο σκύλος στα πόδια σας.

Στοπ: η εντολή χρησιμοποιείται για απότομο σταμάτημα του σκύλου, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και με όποια ταχύτητα και αν αυτός κινείται.

Κάτσε: το σκυλί κάθεται στα πίσω του πόδια, είτε όταν σταματάτε το περπάτημα, είτε σε οποιαδήποτε θέση θελήσετε εσείς να καθίσει.

Κάτω: το σκυλί ξαπλώνει στα τέσσερα πόδια (το στήθος ακουμπάει κάτω), είτε προηγουμένως ήταν στη θέση κάτσε, είτε όχι και σε οποιοδήποτε σημείο και αν είναι, όταν του δοθεί η εντολή.

Μη: η εντολή που το σκυλί ξέρει, πως πρέπει να σταματήσει ότι κάνει, γιατί απλά η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή από εσάς.

Επαναφορά: το σκυλί μαθαίνει να έρχεται από την θέση κάτω, στην θέση κάτσε χωρίς να σηκώνει το πίσω του μέρος.

Έλα: το σκυλί μαθαίνει να έρχεται και να κάθεται στα αριστερά ή μπροστά σας, κοιτώντας σας στα μάτια, από όποια απόσταση και αν το φωνάξετε και οποιοδήποτε ερέθισμα και αν διακόψει την πορεία του.

Μείνε: το σκυλί μαθαίνει να μένει στη θέση κάτσε, κάτω ή και όρθιο και να παραμένει εκεί, είτε απομακρυνθείτε είτε χαθείτε εντελώς, από το οπτικό του πεδίο, και οποιοσδήποτε παράγοντας και αν το προκαλέσει να σηκωθεί, μαθαίνει να παραμένει εκεί.

Free ή Οk: είναι το σημείο που το σκυλί, μαθαίνει πως είναι ελεύθερο να κάνει ότι θέλει και να χαλαρώσει έπειτα από δική σας εντολή. Βασικό σημείο επίσης, είναι πως μπορείτε να επαναφέρετε πάλι το σκυλί σας στην τάξη, όποτε το θελήσετε.
Εάν το επιθυμείτε, η βασική υπακοή προσφέρεται και με αγγλικές ή γερμανικές εντολές και περιλαμβάνει και πιο προχωρημένο στάδια, όπου το σκυλί μπορεί να εκτελεί τις εντολές, από απόσταση, χωρίς να φοράει λουρί.

petlife.gr