Web Toolbar by Wibiya Πώς μαθαίνουμε το σκύλο να γαβγίζει ή να σιωπά ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πώς μαθαίνουμε το σκύλο να γαβγίζει ή να σιωπά

Η εντολή ΜΙΛΑ ταυτίζεται απόλυτα με το έμφυτο ένστικτο του σκύλου μας να γαβγίζει για να επικοινωνήσει, να προειδοποιήσει ή να εκφοβίσει  και είναι κυρίως πολύ χρήσιμη  στο να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας ώστε να μας προειδοποιεί όταν παρατηρεί ή ακούει οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ύποπτο ή ως εκφοβισμό κάποιου ύποπτου. Θα μας φανεί  χρήσιμη ακόμα και αν σκοπεύουμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας σε ιχνηλασία

Όταν του μάθουμε την εντολή, μπορούμε να τον κατευθύνουμε πότε πρέπει να γαβγίζει αλλά και πότε όχι (σε συνδυασμό με την εντολή σώπα).

Κάποιοι επιλέγουν να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους πρώτα στην εντολή μίλα και μετά στην εντολή σώπα. Κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Θα σας πρότεινα αν ο σκύλος ήδη γαυγίζει πολύ συχνά να του μάθετε πρώτα την εντολή σώπα. Ενώ αν γενικά είναι πολύ συγκρατημένος στο γαβγισμα και σπάνια γαβγίζει 
να του μάθετε πρώτα να γαβγίζει με την εντολή μίλα.

Ο πιο εύκολος τρόπος να τον μάθουμε να γαβγίζει είναι να τον βάλουμε να τον έχουμε μπροστά μας και να κρατήσουμε με υψωμένο το χέρι μας μια αγαπημένη του λιχουδιά αφού πρώτα του την έχουμε δείξει. Ταυτόχρονα του λέμε με ενθουσιασμό μίλα κουνώντας δελεαστικά το χέρι μας αλλά χωρίς να του δίνουμε την λιχουδιά. Τα περισσότερα σκυλιά γρήγορα γαβγίζουν με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση απλά μόλις γαβγίζει του λέμε αμέσως μπράβο και του δίνουμε ταυτόχρονα την λιχουδιά για ανταμοιβή και επαναλαμβάνουμε τακτικά τη διαδικασία μέχρι να μάθει την εντολή. 

Αν δε γαβγίσει με αυτό το τρόπο, μια άλλη μέθοδος είναι να του λέμε μίλα (με ενθουσιασμό στη φωνή μας) τις στιγμές που ήδη από μόνος του γαβγίζει  Απαιτεί λίγο περισσότερη υπομονή από την πλευρά μας αλλά αν το κάνουμε κάθε φορά , γρήγορα θα συνδυάσει την εντολή με το λύγισμα  Όταν φτάσει στο σημείο να γαυγίζει με την εντολή μας επαινούμε και ανταμοίβουμε για να εμπεδώσει θετικά την εντολή και επαναλαμβάνουμε. 

Αν έχουμε εντοπίσει πως γαβγίζει κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε με αυτό τον τρόπο. Του λέμε μίλα, χτυπάμε το κουδούνι και μόλις γαβγίσει επαινούμε και ανταμοίβουμε. Μετά από αρκετές επαναλήψεις δοκιμάζουμε χωρίς να χτυπήσουμε το κουδούνι και αν μας ακούσει επαινούμε και ανταμοίβουμε, αλλιώς κάνουμε ένα βήμα πίσω και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. 

Γενικά όταν ο σκύλος μας γαβγίζει  είναι καλό να μη του λέμε να σωπαίνει αμέσως, εκτός κι αν γαβγίζει για να του δώσουμε σημασία, διαφορετικά όταν γαβγίζει γιατί κάτι άκουσε ή είδε που θεωρεί ύποπτο, είναι πολύ χρήσιμο να σηκωνόμαστε από τη θέση μας και να δείχνουμε στο σκύλο πως ελέγχουμε αυτό που άκουσε ή είδε, και αν πράγματι ήταν κάτι που θέλουμε και στο μέλλον να αντιδρά γαβγίζοντας τον επαινούμε λέγοντας: μπράβο μίλα. Ίσως φανεί υπερβολικό αλλά προσωπικά όταν πράγματι γαβγίζει για κάποιον σωστό λόγο (πχ γιατί κάποιος περίμενε ύποπτα κάτω απο το μπαλκόνι μας, εννοώ ύποπτα για το σκύλο ακόμα κι αν στη συνέχεια αποδειχτεί πως απλά είχε ραντεβού στο σημείο και τελικά δεν ήταν κακοποιός κλπ) προσθέτω και τη φράση μπράβο φύλακας.  Με αυτό τον τρόπο έχει καταλάβει πως όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και του λέω την φράση φύλακας, τότε πραγματικά δε κλείνει μάτι και γαυγίζει στην παραμικρή κίνηση και στον παραμικρό ήχο - κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο πχ σε ελεύθερο camping.

ΣΩΠΑ
Αν κρίνουμε πως δε συντρέχει λόγος να γαβγίζει (πχ απλά γαύγισε γιατί άκουσε το σκουπιδιάρικο να μαζεύει τα σκουπίδια) τότε με καθησυχαστικό τόνο του λέμε οκ ή εντάξει και σώπα . Αν δε σταματήσει χτυπάμε παλαμάκια και του λέμε πάλι σώπα. Μόλις αποσπάσουμε τη προσοχή του και σταματήσει του λέμε μπράβο σώπα. Για να μην επανέλθει στο γαύγισμα εκείνη τη στιγμή μπορούμε να του αποσπάσουμε περαιτέρω την προσοχή με κάποια άλλη εντολή (πχ έλα, κάτσε, ξάπλα κλπ).

Είναι προτιμότερο να μάθουμε την εντολή σώπα με την παραπάνω μέθοδο, παρά ανταμείβοντας με λιχουδιές γιατί αν προσπαθήσουμε να τον μάθουμε με λιχουδιές και δε το κάνουμε σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος να του περάσουμε το αντίθετο μήνυμα. Πως δηλαδή ένας ωραίος τρόπος να πάρει λιχουδιά είναι να γαβγίζει χωρίς λόγο.

 Πάντως η μέθοδος εκμάθησης της εντολής σώπα με λιχουδιές είναι η εξής:
1) Την ώρα που γαυγίζει του λέμε σώπα και παράλληλα του δείχνουμε τη λιχουδιά για να αποσπάσουμε την προσοχή του και να σταματήσει να γαβγίζει.
2) Περιμένουμε 5 δευτερόλεπτα κι αν δεν ξαναγαβγίσει του λέμε μπράβο σώπα και ανταμοίβουμε με τη λιχουδιά.
3) Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο σιωπής προκειμένου να πάρει την ανταμοιβή του από τα 5 δευτερόλεπτα στα 10, μέχρι τα 30.

Όπως είδαμε παραπάνω, το να κρατάμε μια λιχουδιά στο χέρι μας δείχνοντάς την στο σκύλο χωρίς να του τη δίνουμε είναι μια θαυμάσια μέθοδος για να τον κάνουμε να γαβγίσει. Αυτό από μόνο του μας δείχνει πόσο αμφίβολα είναι τα αποτελέσματα της δεύτερης μεθόδου που αναφέραμε - χωρίς όμως να σημαίνει πως δε φέρνει αποτελέσματα. Πολύ συχνά, κάθε σκύλος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές μεθόδους. Είναι πάντως προτιμότερο να προσπαθήσουμε να τον μάθουμε με την απλούστερη πρώτη μέθοδο.